klapvoet

Mijn leven was in één seconde veranderd’

Ik was altijd een heel actief persoon. Ik had een intensieve baan in de zorg, sportte veel en zorgde voor het huishouden en mijn twee zoons. Door het oplopen van een chronische klapvoet kwam daar van de ene op de andere dag verandering in.

Harde klap

Het gebeurde in één oogwenk, tijdens het schoonmaken. Door het maken van een verkeerde beweging belandde ik met een harde klap op mijn rug. Toen ik daar op de grond lag, voelde ik dat het mis was. Van de buitenkant van mijn been zag je niet veel, maar vanbinnen voelde ik alleen maar pijn.

Beschadigd

In het ziekenhuis constateerden de artsen dat de binnenkant van mijn knie onherstelbare schade had opgelopen. Tijdens de harde val is mijn onderbeen losgeschoten van mijn bovenbeen, en weer verkeerd teruggeschoten. Twee zenuwen zijn hierdoor onherstelbaar beschadigd. Als gevolg hiervan heb ik een chronische klapvoet opgelopen.

Klapvoet

De naam ‘klapvoet’ zegt het al: telkens moet ik mijn voet hoger optillen omdat mijn voet met een klap omlaag valt. Ook kan ik hem niet niet naar binnen of naar buiten draaien. Hierdoor werd lopen zoals ik gewend was erg moeilijk.

Instabiel

Om mezelf tijdens het voortbewegen in evenwicht te houden, ging ik als een eend waggelen. Dat is heel belastend voor je andere gewichten, zoals je heupen. Bovendien heb ik geen kruisbanden meer, waardoor mijn knie erg instabiel is geworden. Ik heb in die tijd meerdere operaties moeten ondergaan, maar ik ben nooit meer de oude geworden.

Flink balen

Na het ongeluk zat ik vijf maanden thuis en lag ik er helemaal uit. Vooral in het begin had ik hier flink de balen van. Gelukkig had ik de steun van mijn lieve man. Bovendien wist ik door mijn werk dat er mensen zijn die te maken krijgen met veel ergere dingen.

‘De naam ‘klapvoet’ zegt het al: telkens moet ik mijn voet hoger optillen omdat mijn voet met een klap omlaag valt’

Orthopedische beugel 

Tijdens mijn revalidatie werd mij een orthopedische beugel om mijn been aangeraden, die op maat kon worden gemaakt. Deze aangepaste beugel zou mij kunnen ondersteunen tijdens het lopen en mijn andere gewrichten minder belasten.

Innovaties 

De vriendelijke specialisten bij Heckert en van Lierop pasten de beugel speciaal voor mij aan. Zo is er rekening mee gehouden dat ik niet last kan krijgen van drukplekken en is er voor een flexibele binnenveer gekozen. Ze zijn tegelijkertijd bezig geweest met allerlei innovaties, waardoor ze de beugel wat vaker moesten afstellen tot die perfect was.

Dankbaar!

Met behulp van dit hulpstuk ben ik weer in staat om naar mijn werk te gaan. Ook kan ik weer sporten en alle andere vanzelfsprekende dingen doen. Daar ben ik heel dankbaar voor!

Op maat gemaakt

Zorgconsulente Inge Hartzuiker van Heckert en van Lierop: ‘Voor Anita hebben we de nieuwste brace aangemeten die we mede ontwikkeld hebben: de Ankle-7. In deze brace is een veer van koolstof verwerkt, waardoor er energie teruggegeven kan worden tijdens het lopen, voor meer dynamiek. De brace is heel buigzaam en zorgt voor een goede afzet, zodat er een mooi looppatroon kan ontstaan en Anita minder moe wordt als ze trappen op en af loopt.

Huidskleur 

‘De Ankle-7 is verder gemakkelijk aan te doen en kan in gewone schoenen gedragen worden. Deze brace hebben we voor Anita op maat gemaakt in onze eigen werkplaats in Eindhoven, waar we met een betrokken team werken aan de beste oplossing voor iedere cliënt. Anita wilde haar exemplaar in huidskleur, maar er zijn allerlei kleuren mogelijk.’

Datum: 06 februari 2018