Wat te doen tegen winterhanden en -voeten
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor. Het is niet alleen vervelend, maar kan ook erg pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen.
Oorzaak winterhanden- en voeten
Vaak zie je winterhanden- en voeten ontstaan wanneer je langdurig bent blootgesteld aan (hevige) kou. Als je bijvoorbeeld op wintersport bent, of een wandeling hebt gemaakt in de winter. Ook een ruimte met vloerverwarming kan wintertenen triggeren, of de warme lucht van een radiator. De kleine haarvaatjes in je handen en voeten gaan vervolgens abnormaal sterk verwijden om de doorbloeding weer op gang te krijgen. Dit terwijl de grotere haarvaten in de lederhuid gaan vernauwen om geen kostbare warmte te verliezen.
Gevolg
Het gevolg is dat het bloed niet goed kan doorstromen. Er ontstaat stuwing en/of een zuurstoftekort in de huid. Hierdoor wordt de huid rood of blauw en de jeuk kan soms onverdraaglijk zijn. In sommige gevallen kunnen er blaren en wondjes ontstaan, zeker als je de huid openkrabt.
Wat kun je doen?
Allereerst is het belangrijk om goede sokken of handschoenen te gebruiken om langdurige afkoeling te voorkomen. Het zijn namelijk de temperatuurschommelingen die de problemen geven. Een wisselbad (twee afwasteilen met zowel koud als warm water) kan ook helpen. Dit normaliseert namelijk je doorbloeding. Je kunt als extra ondersteuning aan het water wat jeneverbesolie toevoegen. Masseer vervolgens je handen en voeten hierin. Jeneverbesolie heeft namelijk een gunstige werking op spieren en gewrichten.
Maar ook voor je voeten zijn er fijne crèmes
Werkzame kruiden
Naast jeneverbesolie zijn er bepaalde kruiden die een werkzame functie hebben voor winterhanden- en voeten. Voorbeelden hiervan zijn arnica en calendula. Deze zitten bijvoorbeeld in onze drp fyto Arnica calencula tinct. Het verbetert de doorbloeding je kunt het goed combineren met de supplementen Nordic Pine Bark in capsules of drp aesculis druppels.
Blijven smeren
Smeerwortel in een crème is ook een aanrader. De drp symphytum handcrème bevat dit kruid en kan klachten aan de handen snel verlichten. Maar ook voor je voeten zijn er fijne crèmes. De drp voetencrème van de Rode Pilaren bevat een breed spectrum aan kruiden, voor een optimale verzorging en bescherming van vermoeide voeten. Bovendien verbetert het de doorbloeding. Voor je wintertenen is overigens de schussler zoutcrème no 10 een aanrader. Deze werkt snel en ook verlichtend!
De Rode Pilaren
Ten slotte is Tea Tree balsem ook heel geschikt voor een verwarmend effect en betere doorbloeding. Bovendien is gebleken dat paardenkastanje ook heel goed is voor sterke bloedvaten, voor een extra boost. Ook bij spataderen is Tea Tree balsem daarom aan te raden, omdat dit wijst op te zwakke bloedvaten. Wil je meer weten over het behandelen van winterhanden en -tenen? In de beautysalon van de Rode Pilaren vertellen we je er graag alles over. Graag tot ziens!
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.