zwangerschapsklachten

Osteopathie bij zwangerschapsklachten

Vanaf het moment dat de test het bevestigde, was je zielsgelukkig. Je bent in verwachting! Dit is een indrukwekkend gevoel. Er is een nieuw leventje op komst, en jij bent daarvoor verantwoordelijk. En wat is er sinds die test al veel veranderd: jullie hebben een babykamer ingericht, een grotere auto aangeschaft… Eigenlijk staat het hele huis in het teken van de komst van de kleine spruit. Tussen al die drukte door heb je geprobeerd te luisteren naar wat iedereen je op het hart drukt: genieten van deze maanden!

Zwangerschap

Natuurlijk ben je nu al dol op het kindje in de buik, maar dat een zwangerschap niet alleen over rozen gaat, moge duidelijk zijn. Want naast je omgeving is ook jouw lichaam volledig veranderd. Je hebt een dikke buik, en slaapt daardoor slechter. Bovendien krijg je van dat extra gewicht behoorlijke rugpijn. Maar ook emotioneel is het soms zwaar. Niet zo vreemd ook, met al die hormonen in je lijf. En ja, dat is soms best wel lastig.

Waar komen zwangerschapsklachten vandaan?

Om plaats te maken voor de baby, worden je organen van hun plaats geduwd. Je kunt hierdoor in het begin misselijk zijn en vaker moeten plassen. Daarnaast neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe waardoor je hartkloppingen en duizeligheid kunt ervaren. In feite staat je hormoonhuishouding volledig op zijn kop. En deze zwangerschapshormonen hebben een grote invloed op hoe je je voelt! Zo vertragen de hormonen de darmen, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie. Ook doen de hormonen de bindweefsels verweken die het bekken stevig bij elkaar houden. Dat resulteert in rugpijn en last van het bekken. Maar ook klachten als vermoeidheid, rusteloze benen en emotionele instabiliteit kun je wijten aan die hormonen. Mocht jij nou veel last hebben van zwangerschapsklachten, dan kan je baat hebben bij osteopathie.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een complementaire, natuurlijke geneeswijze. De osteopathie gaat ervan uit dat alles in het lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Om te zorgen dat dit geheel in balans blijft, moeten alle onderdelen goed functioneren en een goede bewegelijkheid hebben. De onderdelen zijn ingedeeld in drie systemen. Dat zijn het bewegingsapparaat (de botten, spieren en gewrichten), de organen (met omringend bindweefsel) en de schedel (met het heiligbeen, hersenen en het ruggenmerg). Deze systemen beïnvloeden elkaar continu. Om te zorgen dat dit geheel in balans blijft, moeten alle onderdelen goed functioneren en een goede beweeglijkheid hebben. Zodra de beweeglijkheid beperkt wordt, kunnen er klachten komen, zelfs op heel andere plaatsen in het lichaam.

Osteopathie zwangerschap

In het geval van een zwangerschap is de oorzaak van het bewegingsverlies duidelijk: er groeit een baby in je buik! Er is letterlijk minder ruimte in je lichaam, wat zorgt voor een verhoogde weefselspanning. De osteopaat gebruikt manuele technieken om de systemen weer beweeglijker te maken. Het doel hiervan is het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Doordat het bewegingsverlies in de weefsels wordt verminderd, wordt de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beter. En dat helpt het lichaam zelf weer naar balans te zoeken. Het verbeteren van de mobiliteit en de weefselspanning helpt je beter te voelen in je lichaam, ook na de bevalling!

Bij deze klachten

Bij welke zwangerschapsklachten kan de osteopaat je helpen?

  • bekkenpijn
  • rugklachten
  • pijn aan stuitje
  • negatieve emoties door hormonen
  • blaasontsteking
  • spijsverteringsklachten
Datum: 16 april 2019