Weet jij het verschil tussen denken en voelen?
Kun jij het onderscheid maken tussen denken en voelen? Tegenwoordig leren we steeds meer om vanuit ons hoofd te leven en de rest van het lichaam te negeren. We gaan laat naar bed, ook al zijn we moe, gaan alsmaar door terwijl onze spieren schreeuwen om ontspanning, of stoppen onszelf vol met de verkeerde voeding. Het contact met ons gevoel is verbroken, waardoor we niet meer opmerken wanneer ons lichaam iets wil zeggen. Maroesja Grabijn leert je weer te vertrouwen op wat je lichaam te vertellen heeft.
Tijden van spanning
Vanuit ons hoofd geven we het lichaam de hele dag door opdrachten. Zeker in tijden van spanning draait je hoofd overuren. Je piekert, raakt in paniek en probeert oplossingen te vinden. Ook het lichaam ervaart deze spanning, maar wordt vaak overstemd. Klachten in het lijf, die veroorzaakt worden door overmatig piekeren, worden dan genegeerd. Ondertussen betaalt je zenuwstelsel de prijs hiervan, met stress of ziekte als gevolg.
Grens bereikt
Hoewel we afhankelijk zijn van ons lichaam, geven we vaak geen gehoor aan deze fysieke vraag om aandacht. Je lichaam geeft voortdurend signalen af om je behoeften en grenzen aan te geven. Als moderne, gehaaste mensen zijn we geneigd om dit te negeren of symptomen te verhelpen door een pilletje te slikken. De oorzaak blijft zo verborgen en het probleem wordt in stand gehouden of juist verergerd. Door je gevoel te negeren, loop je waardevolle informatie over jezelf mis. Je blijft dan vaak toegeven aan externe druk en loopt jezelf uiteindelijk voorbij.
Denken dat je voelt
Steeds vaker koppelen we onze gevoelens aan gedachten. Je hoofd speelt vaak de baas in je lichaam, het pretendeert soms zelfs te weten hoe je je voelt. Maar hoe je denkt dat je je voelt, is niet hetzelfde als daadwerkelijk voelen. Voelen gebeurt niet in je hoofd, maar in het lichaam en spreekt een andere taal, waardoor je op een andere manier dient te luisteren. Vaak vergeten we hoe het is om echt naar ons lichaam te luisteren en fysieke reacties te waarnemen. Dit kan komen doordat de balans door stress of overbelasting verstoord is geraakt. Je hoofd is dan zo onrustig, dat je niet meer bij je gevoel kunt komen.
Steeds vaker koppelen we onze gevoelens aan gedachten
Balans herstellen
Om deze balans te herstellen, is het van belang je aandacht meer te verplaatsen naar je lichaam en je innerlijke gewaarwording. Welke sensaties vinden hier plaats? Voel je ergens pijn, zitten er spanningen in je schouders of heb je een onrustige ademhaling? Hieruit kun je allerlei aanwijzingen halen. Je wordt zo bewuster van positieve en negatieve invloeden op je stemmingen en gevoelens en hoe je hiermee omgaat. De samenwerking tussen je gevoel en verstand wordt versterkt, waardoor je beter tot oplossingen kunt komen en het lichaam zich beter kan herstellen.
Meer weten?
Wil je ook meer ontspanning en balans in je leven ervaren? In het gratis ebook ‘Verschil tussen denken en voelen’ geeft Maroesja Grabijn praktische tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen om in contact te komen met je lichaam. Door de wijsheid van het hele lichaam te leren gebruiken, krijg je meer rust en duidelijkheid over wat er speelt. Je leert je gevoel volgen als gids, leert luisteren naar de taal van je eigen lichaam en krijgt zo meer inzicht in je gezondheid, welzijn en draagkracht.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.