Weet jij jouw grenzen te bewaken?
Een burn-out komt vaak onverwachts. Plotseling loop je tegen een muur van vermoeidheid aan die je niet aan had zien komen. ‘s Ochtends opstaan is al een hele overwinning, en aan het werk wíl je wel, maar kun je niet beginnen. In je hoofd vreten gedachten aan je: had je maar ingegrepen, had je maar beter voor jezelf gezorgd. Want een burn-out overwinnen kost veel tijd en energie die je liever had besteed aan waar je gelukkig van wordt.
Veel mensen met burn-out
Had je kunnen ingrijpen? Coach en lichaamsgericht therapeut Maroesja Grabijn denkt van wel. ‘Graag stel ik voorop dat niemand zich schuldig te hoeft voelen over het hebben van een burn-out. Het overkomt je zonder dat je dat wilt of dat je erom vraagt, want wie wil er nu graag ziek zijn? Maar helaas is onze maatschappij zo ingericht dat steeds meer mensen er last van krijgen.’ Cijfers van het CBS beamen dit. Zo blijkt dat jaarlijks maar liefst 16% van de beroepsbevolking burn-outklachten en -symptomen ervaart. Dat is circa 1,4 miljoen mensen!
Te veeleisend
Maroesja ziet dan ook veel mensen die last hebben burn-outklachten. ‘We eisen veel, te veel, van onszelf. Dat komt doordat we continu bereikbaar zijn, altijd aan staan en alles altijd willen kunnen. Daarbij zijn veel mensen meer gefocust op anderen dan op zichzelf, willen ze aardig gevonden worden en zeggen ze daardoor moeilijk nee. Ook kunnen onbewust zaken uit het verleden spelen die we niet goed een plek hebben kunnen geven. Vaak geeft ons lichaam na verloop van tijd signalen af dat het teveel is. Maar omdat we zo in ons hoofd leven, voelen we niet goed aan dat ons lichaam aangeeft dat er een grens is bereikt. We stappen er zo overheen.’
Het is enorm belangrijk om je grenzen te bewaken!
Tijd voor je lijf
‘Veelal is de gemene deler van mensen met burn-outklachten, dat deze mensen moeite hebben met goede zelfzorg’, legt Maroesja uit. ‘Vaak weten ze niet wat ze kunnen doen om goed voor zichzelf te zorgen, terwijl dat zo belangrijk is. Aandacht besteden aan je lichaam is hier een onderdeel van. Je lichaam goed voeden en bewegen hoort daarbij, maar ook het voelen of je lichaam hints geeft over je welzijn. Ben je kortademig? Voel je je energiek? Heb je ergens pijn? Als je af en toe de tijd neemt te luisteren naar je lichaam, kun je daar ontzettend veel van leren.’
Zelfzorg is ook rust
Verder vertelt Maroesja dat het belang van rusten vaak wordt onderschat. En met rusten bedoelt ze niet noodzakelijk slapen. ‘Naast slaap, behoort voldoende rust overdag ook tot zelfzorg. Dat betekent niet dus niet dat je jezelf moet verplichten tot dutjes doen, rust betekent ook even jezelf onttrekken uit stressvolle situaties. We worden tegenwoordig doorlopend geprikkeld en nemen geen tijd om al deze prikkels te verwerken en een plekje te geven. Maar prikkelvrije rustmomenten geven je de mogelijkheid even op adem te komen, letterlijk en figuurlijk, zodat je het volgende stressmoment beter aan kan.’
Een stevige basis
Heb je last van een mentale of fysieke klacht? Als coach en lichaamsgericht therapeut is het mijn missie om jou te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat doe ik door mensen in staat te stellen kennis en ervaring vanuit het hoofd, lichaam en ervaring te combineren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die stevige basis kan vinden, vergroten en meenemen in het dagelijkse leven. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.