slapeloosheid

Geen slapeloze nachten meer

Zo’n tien procent van de Nederlanders boven de twaalf jaar geeft aan veel of heel veel slaapproblemen te hebben. En dit heeft grote gevolgen. Mensen die slecht slapen kunnen zich overdag slecht concentreren, zijn vergeetachtiger en hebben een slechter humeur. Slapeloosheid is dus erg vervelend, en neemt alleen maar toe naarmate we ouder worden. Daarom is het zaak om er op tijd iets aan te doen.

Verschillende oorzaken

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben een fysieke oorzaak, zoals te weinig melatonine (‘slaaphormoon’). In dat geval is het verstandig naar de huisarts te gaan. Maar andere veelvoorkomende oorzaken zijn piekeren en slaapangst.

Slaapangst

Slaapangst ontstaat vaak wanneer je al in bed ligt en niet in slaap bent gekomen. Tijdens het wakker liggen overvallen je opeens allerlei negatieve gedachten, zoals: ‘ik ga nooit in slaap vallen’, ‘ik kan nog maar een paar uur slapen’, ‘nu ben ik morgen hartstikke moe’. Het nare is, wanneer dit je eenmaal overkomt, is het moeilijk om los te laten. Want de volgende avond slaan de zenuwen al toe vóórdat je in bed ligt: want wat nu als je vannacht weer wakker ligt?

Slaapproblemen hebben vaak grote gevolgen

Brug tussen lichaam en geest

In zo’n geval kan ademtherapie uitkomst bieden. De naam ‘slaapangst’ zegt het al: je bent angstig en daar ervaar je stress van. Je ademhaling kan je helpen van deze stress af te komen. Als je veel last hebt van stressgerelateerde klachten, dan zal je ademhaling oppervlakkig zijn en hoog in de borst zitten. Dit principe geldt ook andersom: als je je veilig en ontspannen voelt, dan adem je volledig en diep. Je zou de ademhaling daarom kunnen zien als een brug tussen lichaam en geest. Door een rustige, kalme ademhaling verkrijg je een rustige geest. Ademtherapie helpt je meer ontspannen, waardoor er geen ruimte is voor slaapangst.

Piekeren

Een andere oorzaak van slaapproblemen is piekeren. Heel vaak komt het voor dat het moment waarop je tot rust moet komen, juist het moment is waarop allerlei grote en kleine levensvragen op je af komen. Hierdoor raak je zo verwikkeld in je beslommeringen, dat je de slaap niet meer kunt vatten. Het kan zijn dat je ‘s avonds gaat piekeren doordat je in het dagelijks leven geen tijd hebt om na te denken over je keuzes. In dat geval kan je mentaal overlopen. Een coach helpt je onderzoeken waar je hart naar uit gaat, waar je zelfverzekerd van wordt en wat jouw kwaliteiten en struikelblokken zijn. Door dit soort levensvragen op een rijtje te zetten en je gedachtes te ontwarren, is er meer ruimte voor ontspanning en zul je gemakkelijker ‘s avonds tot rust komen.

Allerlei thema’s

Coaching biedt meer balans en helderheid bij belangrijke vragen, omdat je kunt sparren met iemand die nieuwe inzichten en vaardigheden aanreikt. Doel hierbij is onder meer het hervinden van vertrouwen en onderzoeken welke dromen je nu precies hebt, maar er zijn natuurlijk nog veel meer thema’s waarvoor je bij een coach terecht kunt. Zoals bijvoorbeeld:

  • het ontwikkelen van je intuïtie
  • bij jezelf leren blijven in verschillende rollen
  • eigen grenzen aangeven en bewaken
  • energie leren managen

Een stevige basis

Heb jij last van slapeloosheid, of een andere mentale of fysieke klacht? Maroesja Grabijn is coach en lichaamsgericht therapeut met een missie om jou te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat doet ze door mensen in staat te stellen kennis en ervaring vanuit het hoofd, lichaam en ervaring te combineren zodat je vertrouwen krijgt in je gevoelens en indrukken. Maroesja is ervan overtuigd dat iedereen energieker, krachtiger, vrijer en gelukkiger in het leven kan staan. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Datum: 26 juni 2019