‘Ik eet vaak hetzelfde’
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten. ‘Ik greep dan naar een maaltijd die lekker snel klaar was en waarvan ik wist hoe ik hem moest maken zonder er al te veel over na te hoeven denken,’ vertelt Samira (31). ‘Maar ook mijn ontbijt en lunch at ik altijd routinematig. Er was niks nieuw of verfrissend aan mijn voedsel.’
Routine
‘Ik merkte dat als ik door de supermarkt liep, er bijna elke week precies hetzelfde in mijn mandje lag. Het was zo lekker makkelijk. Elke week was het pasta, soep, pizza en AVG’tjes. Op een gegeven moment begon me op te vallen dat ik aan het aankomen was. Achteraf niet echt verrassend, maar op het moment snapte ik er niks van. Zó ongezond at ik toch niet, dacht ik. Bovendien was ik dus ontzettend moe aan het einde van de dag.’
Begeleiding
‘Via mijn moeder kwam ik terecht bij A love 4 Health. Zij was hier ook geweest, met mooie resultaten. Ik zag hoe ze afviel en haar zelfvertrouwen terugkreeg. Dat inspireerde mij om ook langs te gaan. Baadt het niet, dan schaadt het niet, dacht ik. Ik leerde dat het helemaal niet goed is om hetzelfde te eten, omdat ik hartstikke veel voedingsstoffen misliep. Je kunt je wel voorstellen dat er niet veel groente en fruit in mijn dagelijkse voeding zat verwerkt, haha. Ik kwam erachter dat wat ik at, dat me dat helemaal niet verzadigde. Door bewuster met mijn voeding bezig te zijn, ontdekte ik dat ik een gigantische snoepkont was. Na het eten zat ik na een uur alweer aan de chips. Ik lunch meestal om 13.00 uur, maar heb om 11.00 uur alweer honger na het ontbijt.’
‘Er was niks nieuw of verfrissend aan mijn voedsel’
Niet straffen, maar genieten
‘Er zijn nog steeds dagen waar ik helemáál geen zin heb om eten te koken. Ik heb ook geleerd dat dat heel normaal is en tik mezelf er ook niet langer voor op de vingers. Er is niks mis met zo nu en dan ‘valsspelen’. Zo nu en dan ben ik nog net zo gek op mijn pizza, alleen geniet ik er nu veel meer van. Het is iets speciaals, in plaats van onderdeel van die oude, vastgeroeste routine.’
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.