Reken af met pigmentvlekken!
Toen je jonger was, vond je ze al verschrikkelijk. Vooral je oma had er veel op haar armen en handen. En ook op haar gezicht! De afgelopen jaren heb je ze ook bij jezelf zien verschijnen. Maar sinds kort zitten er ook twee op je gezicht: pigmentvlekken. Sindsdien is de camouflagestick je meest belangrijke make-up item en je gaat dan ook vast de deur niet uit zonder zo’n stick in je handtas. Maar het allerliefst wil je er natuurlijk helemaal vanaf.
Ouderdomsvlekken
Het gaat hierbij om Lentigo Solaris, één van de vele verschillende vormen van hyperpigmentatie (een teveel aan pigment), en ze worden ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. Bij de meeste mensen ontstaan ze vanaf hun 50e levensjaar. Je kunt ook de pech hebben dat ze al vanaf je 30e verschijnen. Pigmentvlekken kunnen het gevolg zijn van hormoonschommelingen, een puistje of wondje, maar meestal is de oorzaak huidveroudering in combinatie met zonschade die je in het verleden hebt opgelopen. Hoe langer je huid onbeschermd blootgesteld is geweest aan de zon, hoe meer en hoe eerder je deze ontsierende pigmentvlekken krijgt.
Hyper- en hypopigmentatie
Zo zijn er meer vormen van hyperpigmentatie, zoals melasma (zwangerschapsmasker) die door hormoonschommelingen kunnen ontstaan, en een rode of bruine verkleuring van de huid als deze ontstoken is geweest (post inflammatoire hyperpigmentatie of PIH). En dan is er natuurlijk nog de moedervlek waarbij er in feite ook sprake is van hyperpigmentatie. Een moedervlek kán zich trouwens ontwikkelen tot huidkanker. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Naast hyperpigmentatie komt ook hypopigmentatie, dus een tekort aan pigment, voor, zoals je bijvoorbeeld bij de huidaandoening vitiligo ziet of bij littekens.
Je huidtherapeut biedt uitkomst
De ervaren huidtherapeuten bij Medikos bieden uitkomst bij allerlei soorten pigmentstoornissen, dus zowel bij hyper- als bij hypopigmentatie. Afhankelijk van de pigmentstoornis kan de huidtherapeut uit diverse behandelmethodes kiezen. Die keuze hangt af van het type, de grootte en de locatie van de pigmentvlek, hoe diep de pigmentlaag zit en de mate van concentratie van het pigment in de huid. Zo werkt Medikos met verschillende hooggekwalificeerde en veilige licht- en pigmentlasertherapie, cryotherapie of medische/chemische peelings. Er worden goede resultaten bij hyperpigmentatie gegeven, en microdermabrasie is bijna verleden tijd. Ook de behandeling voor thuisgebruik is bij pigmentatie erg belangrijk. Ook camouflagetherapie kan worden geadviseerd en wordt in het gezicht vaak vergoed.
Een moedervlek kán zich trouwens ontwikkelen tot huidkanker
Diverse behandelmethodes
Melasma verdwijnt meestal spontaan, maar wanneer dit niet snel genoeg of volledig gebeurt, is het ook mogelijk om de plekken met licht- en lasertherapie, microdermabrasie, microneedling, medisch/chemische peelings of camouflagetherapie te verminderen of te camoufleren. Storende pigmentvlekken van PIH kunnen behandeld worden met chemische peelings of licht- en lasertherapie en bij vitiligo wordt dikwijls camouflagetherapie ingezet.
Verwijzing en vergoeding
Om je pigmentstoornis door een huidtherapeut van Medikos te laten behandelen, heb je geen verwijsbrief van je huisarts of medisch specialist nodig, tenzij je zorgverzekeraar erom vraagt. Sommige behandelingen worden namelijk (deels) vergoed. Informeer er vooraf naar bij je zorgverzekering om vervelende verrassingen achter te voorkomen.
-
Het stijgen der jaren, zonschade en de invloed van hormonale veranderingen doen wat met je huid. Langzaam maar zeker zie je pigmentvlekjes verschijnen. En zitten daar ook ineens haartjes op je bovenlip?
-
Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg? Als we Google automatisch laten aanvullen, zien we dat mensen rondom pigmentvlekken vooral zoeken op deze vraag. Logisch, pigmentvlekken ontsieren jouw mooie gezicht. En daar heb je geen zin in!
-
Sproetjes, zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken, zonschade of gewoon onregelmatige vlekken op de huid: hyperpigmentatie wordt vaak als cosmetisch storend gezien. Ook Laura (49) had last van pigmentvlekken.
-
Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. De vlekken ontstaan op het gezicht, met name op het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en slapen.
-
Hoe ontstaan pigmentvlekken? Pigmentvlekken kunnen ontzettend ontsierend zijn.
-
Na een lekkere middag zonnen, hopen veel mensen dat ze een bruin kleurtje krijgen. Meestal trekt dit kleurtje op den duur weer weg, maar wel kun je aan zonnen donkere plekjes overhouden. Hoewel pigmentvlekken een natuurlijke reactie zijn van de huid op zonlicht en ontstekingen, zijn veel mensen ze liever kwijt dan rijk. Meestal vind je ze namelijk op heel zichtbare plekken.
-
Bijna allemaal krijgen we vroeg of laat te maken met pigmentvlekken. Soms ontdek je na een zon- zeevakantie dat het aantal sproetjes flink is vermenigvuldigd of ontstaat er opeens een grotere pigmentvlek. Het kan karakter aan je gezicht geven, maar als het te veel overheersend aanwezig is, kan het cosmetisch storend zijn.
-
Waar één pigmentvlek vaak nog als schoonheidsvlekje gezien kan worden, kunnen meerdere pigmentvlekken al snel als vervelend worden ervaren. Begrijpelijk, want wanneer deze donkere, ontsierende vlekken goed zichtbaar zijn, wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.
-
Nu het volop zomer is, geniet jij optimaal van het heerlijke warme weer en het stralende zonnetje. Heerlijk: die eindeloze middagen op het terras, die slentertochtjes over het strand en de gezellige wandelingen met je kinderen in het park. Eén ding is zeker: de zon zorgt voor een opgewekt humeur. Maar waar je niet altijd bij stilstaat, is dat de zon een minder positieve invloed heeft op jouw huid.
-
…juist, genezen! Wellicht is de term ‘pigmentvlekken’ nieuw voor je. Of je hebt er weleens van gehoord, maar weet niet wat het precies inhoudt. Let dan goed op.