likdoorns

Veelgestelde vragen over likdoorns

Je kent het vast: je schoenen zitten te strak of je hebt nét wat te lang doorgelopen op die hoge hakken. Heel vervelend, want daardoor ervaar je bij elke stap die je zet een flinke pijnscheut. Misschien vormen zich zelfs soort eeltknobbels op je voeten of tenen. Wat zijn die likdoorns eigenlijk? Hoe ontstaan ze, en misschien nog wel belangrijker: hoe kom je ervan af? In dit blog lees je alles wat je moet weten over likdoorns.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een pijnlijke eeltplek die naar binnen groeit. Het is een rond plekje van meestal maar een paar millimeter groot met een duidelijk verhard middelpunt. De likdoorn is, afhankelijk van je huidtype, witgrijs of geelbruin van kleur. De plekjes komen meestal voor op de voeten of tenen, maar ze kunnen ook tússen je tenen de kop opsteken. Vaak zie je rond de likdoorn zwelling en roodheid. Dit kan voor een vervelende pijn zorgen, zeker wanneer het plekje ergens tegenaan drukt.

Hoe ontstaat een likdoorn?

De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag kun je zien als een beschermlaag voor de lagen die hieronder liggen. Wanneer je huid constante druk ervaart, bijvoorbeeld door te strakke schoenen, verdikt de bovenste huidlaag. Dan ontstaat eelt, iets waar je normaal gesproken niet veel last van hebt. Maar wanneer deze druk op een bepaalde plek aanhoudt, kan een likdoorn ontstaan.

Likdoorns kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn

Hoe voorkom je likdoorns?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om te voorkomen dat je last krijgt van voetproblemen, is het belangrijk om je voeten in goede conditie te houden. Met de volgende tips kun je de likdoorns een stap voor zijn:

  • Kies passende schoenen. Een comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Met ongeveer één centimeter extra ruimte geef je je voet speling tijdens het lopen.
  • Wissel je schoenen regelmatig af. Wanneer je verschillende soorten schoenen draagt, is de kans minder groot dat je steeds op dezelfde plek druk ervaart.
    Verzorg je voeten goed.
  • Was ze altijd tijdens het douchen en breng zo nodig regelmatig een hydraterende crème aan. Op die manier blijven je voeten zacht en soepel.

Hoe kun je likdoorns behandelen?

Fijn dat je nu weet hoe je likdoorns kunt voorkomen, maar als er een eeltbult verschijnt is het kwaad al geschied. Wel zo fijn als er dan wat aan te doen is. In mijn praktijk bied ik verschillende medische pedicures aan, waaronder het verwijderen van likdoorns. Want niets is zo vervelend als die pijnlijke plek tijdens het lopen! Wil je meer weten, of ben je benieuwd naar de verschillende behandelingen? Aarzel niet om contact op te nemen!

Datum: 01 oktober 2022