bewust-omgaan-met-de-dood

Leer je kind bewust omgaan met de dood

De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Vroeg of laat krijgen kinderen ermee te maken, hoe graag je ze er ook tegen wilt beschermen. Een goudvis die roerloos in zijn kom drijft, een hond die bij de dierenarts een spuitje krijgt, een overreden egel op de weg of een familielid dat komt te overlijden. Hoe je als ouder tegen de dood aankijkt, heeft een grote invloed op je kind. Bewust omgaan met de dood in de opvoeding is dus erg belangrijk.

Cultuur en religie

Elk gezin gaat anders om met de dood. Dit heeft alles te maken met cultuur, religie en de normen en waarden die daarbij horen. Zo zijn er culturen waarbij de dood een groot onderdeel van het leven uitmaakt. In andere huishoudens vormt de dood eerder een taboe. Er wordt weinig over gesproken, omheen gedraaid of simpelweg weggedrukt. Ga daarom eens na hoe je zelf omgaat met de dood: heb je het geaccepteerd, of is het een onderwerp dat angst in je oproept en daarom het liefst vermijdt?

Onbespreekbaar onderwerp

Als de dood een onbespreekbaar onderwerp blijft, bestaat de kans dat het kind later moeilijkheden krijgt. De klap kan dan erg groot zijn wanneer het kind geconfronteerd wordt met een verlies. Hij is niet voorbereid op alle emoties die hierbij loskomen en weet hier geen raad mee. Bewust omgaan met de dood is dus van groot belang, iets waar ik je mee kan helpen tijdens een preventieve workshop.

Voorbereiden op de dood

Je gaat dan bedenken wat je wilt communiceren en overbrengen naar je kind. Hoe wil je je kind voorbereiden op de dood? Hoeveel wil je stilstaan bij de dood en hoe praat je met je kind over de dood? Hoe kun je je kind begeleiden en leren omgaan met verdriet? Vertel je alleen de feiten, of koppel je het aan cultuur en religie? Hang je je eigen geloven en ideeën aan je kind op?

Elk gezin gaat anders om met de dood

Natuurlijke nieuwsgierigheid


De meeste kinderen zijn van nature nieuwsgierig naar de dood en zullen veel vragen stellen. Beantwoord deze vragen van je kind zo eerlijk mogelijk. Hoe meer je het onderwerp probeert te vermijden, hoe meer angst het op den duur zal oproepen bij je kind. Door vaag te blijven, laat dit ruimte over voor de eigen invulling van je kind. De fantasie slaat dan op hol, wat vaak beangstigender is dan de werkelijkheid.

Het leven begrijpen


Zie het daarom als een kans om je kind te helpen om het leven beter te begrijpen. Een huisdier kan een goede les zijn voor het kind. Ook kun je het erover hebben wanneer je door de natuur loopt en bijvoorbeeld een overleden insect tegenkomt. Er zijn daarnaast voor elke leeftijdscategorie boekjes en filmpjes te vinden die helpen om het concept inzichtelijk te maken.

Een plekje geven


Kinderen die de dood al op jonge leeftijd beschouwen als iets wat normaal en onvermijdelijk is, zullen beter voorbereid zijn op een overlijden en het beter een plekje kunnen geven. Hoe mee kinderen in aanraking komen met de dood, bijvoorbeeld door veel in de natuur te spelen, hoe eerder ze het zullen begrijpen. Praat daarom veel met je kind om dingen uit te leggen, te herhalen en verduidelijken.

Dankbaarheid en tolerantie


Door bewust stil te staan bij de dood, leren kinderen hoe kostbaar het leven is, hoe belangrijk het is om elke dag te vieren en hiervoor dankbaar te zijn. Daarnaast is bewezen dat kinderen minder angstig zijn. Door je kind kennis te laten maken met verschillende ideeën over de dood, zal je kind bovendien een grotere tolerantie hebben voor andere geloven. Zo leert je kind om voor zichzelf na te denken en te ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt.

Datum: 12 november 2020