Leer je kind bewust omgaan met de dood
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Vroeg of laat krijgen kinderen ermee te maken, hoe graag je ze er ook tegen wilt beschermen. Een goudvis die roerloos in zijn kom drijft, een hond die bij de dierenarts een spuitje krijgt, een overreden egel op de weg of een familielid dat komt te overlijden. Hoe je als ouder tegen de dood aankijkt, heeft een grote invloed op je kind. Bewust omgaan met de dood in de opvoeding is dus erg belangrijk.
Cultuur en religie
Elk gezin gaat anders om met de dood. Dit heeft alles te maken met cultuur, religie en de normen en waarden die daarbij horen. Zo zijn er culturen waarbij de dood een groot onderdeel van het leven uitmaakt. In andere huishoudens vormt de dood eerder een taboe. Er wordt weinig over gesproken, omheen gedraaid of simpelweg weggedrukt. Ga daarom eens na hoe je zelf omgaat met de dood: heb je het geaccepteerd, of is het een onderwerp dat angst in je oproept en daarom het liefst vermijdt?
Onbespreekbaar onderwerp
Als de dood een onbespreekbaar onderwerp blijft, bestaat de kans dat het kind later moeilijkheden krijgt. De klap kan dan erg groot zijn wanneer het kind geconfronteerd wordt met een verlies. Hij is niet voorbereid op alle emoties die hierbij loskomen en weet hier geen raad mee. Bewust omgaan met de dood is dus van groot belang, iets waar ik je mee kan helpen tijdens een preventieve workshop.
Voorbereiden op de dood
Je gaat dan bedenken wat je wilt communiceren en overbrengen naar je kind. Hoe wil je je kind voorbereiden op de dood? Hoeveel wil je stilstaan bij de dood en hoe praat je met je kind over de dood? Hoe kun je je kind begeleiden en leren omgaan met verdriet? Vertel je alleen de feiten, of koppel je het aan cultuur en religie? Hang je je eigen geloven en ideeën aan je kind op?
Elk gezin gaat anders om met de dood
Natuurlijke nieuwsgierigheid
De meeste kinderen zijn van nature nieuwsgierig naar de dood en zullen veel vragen stellen. Beantwoord deze vragen van je kind zo eerlijk mogelijk. Hoe meer je het onderwerp probeert te vermijden, hoe meer angst het op den duur zal oproepen bij je kind. Door vaag te blijven, laat dit ruimte over voor de eigen invulling van je kind. De fantasie slaat dan op hol, wat vaak beangstigender is dan de werkelijkheid.
Het leven begrijpen
Zie het daarom als een kans om je kind te helpen om het leven beter te begrijpen. Een huisdier kan een goede les zijn voor het kind. Ook kun je het erover hebben wanneer je door de natuur loopt en bijvoorbeeld een overleden insect tegenkomt. Er zijn daarnaast voor elke leeftijdscategorie boekjes en filmpjes te vinden die helpen om het concept inzichtelijk te maken.
Een plekje geven
Kinderen die de dood al op jonge leeftijd beschouwen als iets wat normaal en onvermijdelijk is, zullen beter voorbereid zijn op een overlijden en het beter een plekje kunnen geven. Hoe mee kinderen in aanraking komen met de dood, bijvoorbeeld door veel in de natuur te spelen, hoe eerder ze het zullen begrijpen. Praat daarom veel met je kind om dingen uit te leggen, te herhalen en verduidelijken.
Dankbaarheid en tolerantie
Door bewust stil te staan bij de dood, leren kinderen hoe kostbaar het leven is, hoe belangrijk het is om elke dag te vieren en hiervoor dankbaar te zijn. Daarnaast is bewezen dat kinderen minder angstig zijn. Door je kind kennis te laten maken met verschillende ideeën over de dood, zal je kind bovendien een grotere tolerantie hebben voor andere geloven. Zo leert je kind om voor zichzelf na te denken en te ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.