Koude: vriend of vijand?
Momenteel bevinden we ons in een periode waarin vertrouwde dingen ineens minder vanzelfsprekend zijn. Een van die dingen is betaalbaar je huis warm krijgen en houden.
Een koud huis is ongezellig en warmte geeft een gevoel van behaaglijkheid. Je zou bijna vergeten dat kou ervaren een belangrijk element is voor onze gezondheid. Een aantal voordelen van kou ervaren op een rij.
Schildklier
De schildklier werkt als een thermostaat. Als het continu te warm is, zal deze niet echt zijn best voor je doen. Het schildklierhormoon werkt als een versneller op onze stofwisseling door wit opslagvet om te zetten in bruin brandvet. Dit is de ‘bankrekening’ van onze lichaamsenergie en de omzetting naar bruin vet kun je vergelijken met pinnen om contant geld te kunnen uitgeven. Bruin vet geeft ons warmte en energie, en beschermt ons ook tegen de gewaarwording van koude. Je gebruikt dus koude om jezelf tegen koude te beschermen. Het schildklierhormoon regelt nog veel meer. Zo stimuleert het de huid- en haarcellen, ontgifting door de lever en de wondgenezing.
Mentaal weerbaar
Het is veilig om aan te nemen dat we de laatste jaren te veel waarde aan comfort zijn gaan hechten, zoals onze bijna obsessieve zoektocht naar witlof zonder bittersmaak, het kookeiland en de ‘L’- en ‘R’-sokken. Het lijkt zóver weg dat we door de regen naar school en werk moesten fietsen en zonder beeldscherm avonden doormaakten, gewapend met Risk of Ganzenbord. En dat is helemaal prima. We gaan met de tijd mee, zolang we maar zonder kunnen: dat evenwicht is waar de vooruitgang een meerwaarde is of een belemmering. Af en toe vrijwillig ‘lijden’ zoals koud afdouchen of soms met een kleedje op de bank maakt de rest van de dag weer bijzonder. Het is zeker nu goed om weer een beetje robuust te worden en het verlaagt de drempel op een wandeling in plaats van de beeldbuis. En als je een half uurtje buiten bent geweest, is het vaak de rest van de avond weer behaaglijk binnen.
Bekende warmtekruiden zijn peper, kaneel en gember
Kruiden
Het koud hebben verhoogt de kans dat we gezonde kruiden gebruiken die ons warm houden. Bekende warmtekruiden zijn peper, kaneel en gember. Rode pepers zijn familie van de paprika en de zwarte peper is een bes. Beide zijn zeer geschikt om het warmer te krijgen. Rode pepers zijn remmend op ongewenste bacteriën en schimmels, terwijl zwarte peper de nutriënten uit je voedsel beter helpt opnemen. Gember is goed voor de spijsvertering en kaneel helpt de bloedsuiker stabiel te houden. Gebruik ze ruimschoots als je ze lekker vindt. Als je verse gember koopt en perst, kun je er ijsblokvormpjes mee vullen. Zo heb je kant en klare gemberthee die meteen drinkbaar is.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.