Wat kunstzinnige therapie voor jou kan betekenen
Aan het woord is Mara (35). ‘Toen borstkanker bij mij werd geconstateerd, was ik net met mijn partner toe aan het proberen een kindje te krijgen. De diagnose was een donderslag bij heldere hemel, ik was nog maar zo jong. Niet dat een vrouw op hogere leeftijd deze ziekte verdient, maar ik was totaal en compleet verrast. Ik leefde gezond en had nergens last van. Behalve van dat ene bobbeltje dan…’
De behandeling was zwaar, en gelukkig waren mijn ouders en partner er door dik en dun. Maar hoezeer ze er ook voor me waren, ze maakten het niet zelf mee. Ze wisten niet hoe het voelde als je in je gezonde lichaam een gek bobbeltje opmerkt. Hoe de schrik je om het hart slaat iedere keer dat er een onderzoek moet worden uitgevoerd. Als ik ongemerkt borstkanker kon krijgen, wat zal er dan uit een volgend onderzoek komen?’
‘En daarom was het na de ziekte voor mij nog lang niet voorbij. Ik wilde weer die gezellige Mara worden, die werkte, met vrienden afsprak, veel ondernam. Maar ik vóélde het niet. Toen de drukte van de medische behandeling wegviel, was het alsof alle energie die me op de been had gehouden ook ineens van me afgleed. Mentaal en lichamelijk was ik uitgeput. En omdat ik niet in de grote blijdschap kon delen die mijn vriend voelde, was ik ook nog eens teleurgesteld in mezelf.’
‘Gelukkig las ik toen over kunstzinnige therapie. Niet dat ik nou zo uitermate creatief was, maar het idee dat ik wat kon doen met mijn handen sprak me enorm aan. Even niet meer op negatieve wijze met mijn lichaam bezig zijn, maar juist iets positiefs creëren. Toen ik het idee aan mijn partner voorlegde, was hij meteen enthousiast en moedigde hij me aan het te proberen. Eenmaal bij Wike ervoer ik de veilige sfeer, en merkte ik al snel dat ik weer kon ontspannen. Langzamerhand kroop de ziekte ook uit mijn hoofd, net zoals het uit mijn lichaam was verdwenen. Natuurlijk ben ik het niet vergeten, ik draag de ervaringen en angsten ergens binnenin mij. De oude ben ik dus niet geworden, maar wel voel ik mij nu een veel krachtiger persoon!’
‘Even niet meer op negatieve wijze met mijn lichaam bezig zijn, maar juist iets positiefs creëren’
Ontdek jezelf
Wike de Klerk is kunstzinnig therapeut en eigenaar van Lodur Kunstzinnige Therapie. Ze vindt het belangrijk dat mensen weten hoeveel kunstzinnige therapie voor hen kan betekenen. ‘Veel artsen en oncologen hebben naast de medische behandeling weinig tijd om je emotioneel bij te staan. Hoe je omgaat met de mentale en fysieke gevolgen van de ziekte is iets dat je zelf moet zien te ontdekken. Middels creatieve opdrachten kun je leren uitdrukken wat je bezighoudt zonder woorden te gebruiken. En doordat je met beelden werkt, ontdek je vaak meer over jezelf dan je verwacht had.’
Acceptatie en ontspanning
Wike vervolgt: ‘Dit uitdrukken en ontdekken van je gevoelens geeft je veel kracht. Je leert wie je bent en wat je voelt, zonder dat je daar eerst woorden voor hoeft te vinden. Die kennis kun je gebruiken in je acceptatieproces. Bovendien is het werken met je handen, kleuren en materialen ook erg ontspannend.’ Om deze redenen is kunstzinnige therapie zeer zinvol in het geval van kanker. Maar het is ook waardevol wanneer er andere oorzaken zijn waardoor je niet goed in je vel zit.
Positieve gevolgen van kunstzinnige therapie
- Je voelt je de baas over je angst
- Je voelt je meer ontspannen
- Je leert de gebeurtenissen accepteren
- Je krijgt inzicht in je eigen gevoelswereld
- Je bent creatief bezig, dat werkt inspirerend en geeft je kracht
Samen op ontdekkingsreis
Vind jij het moeilijk om je leven ná kanker weer op te pakken? Wil je graag de kracht in jezelf hervinden? Ik kan je weer op de juiste weg helpen in je zoektocht naar gezondheid. Samen gaan we op ontdekkingsreis naar jouw herstel en ontwikkelen we nieuwe vaardigheden die jou helpen de nieuwe versie van jezelf te worden. Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.