litteken

Een ontsierend litteken? Er is wat aan te doen!

Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Dankzij het zelfhelend vermogen worden ziektes overwonnen, groeien botbreuken weer aan elkaar en geneest een wond. Maar soms laat dat wel zichtbare sporen na. Denk maar eens aan het litteken dat overblijft na een brandwond, ongeluk, operatie of ander trauma. Daar word je iedere dag weer mee geconfronteerd. Vooral als het op een duidelijk zichtbare, en niet door je kleding bedekte, plek zit.

Factoren

Hoe groter de wond was, hoe langer het vaak duurt voordat de huid zich weer helemaal gesloten heeft. Andere factoren, zoals je leeftijd, erfelijke factoren, huidskleur, de plek van het litteken en een eventuele doorgemaakte wondinfectie, spelen ook een rol. Littekenweefsel bestaat voor een groot gedeelte uit bindweefsel. Het kan hard aanvoelen en ziet er eerst vaak wat rood en dik uit, maar in de meeste gevallen is de aanblik na anderhalf jaar een stuk minder opvallend.

Impact

Vooral als zo’n litteken op een zichtbare plek zit, kan dat een behoorlijke impact op je hebben. Niet alleen word je zelf continu herinnerd aan de vaak nare gebeurtenis die hiertoe heeft geleid, maar ook kun je er opmerkingen over krijgen of aangestaard worden. Het kan pijn doen of tot bewegingsbeperking leiden. Dat zorgt soms zelfs voor sociale angst, schaamte en isolatie. Natuurlijk is dat niet bij iedereen het geval. Je kunt het ook gewoon erg storend vinden, en dan is er fijn dat er iets aan gedaan kan worden.

Lasertherapie

Wij behalen hiervoor heel goede resultaten met de fractional-CO2-laser. Dit is een lasertherapie die een gelijkmatig patroon van minuscuul kleine gaatjes in het litteken schiet. Je lichaam reageert hierop door een nieuwe huidlaag aan te maken, zodat je litteken gladder, zachter en egaler wordt. De pijn en bewegingsbeperking kunnen hierdoor eveneens afnemen.

Je litteken wordt gladder, zachter en egaler

Wat kun je verwachten?

Wij voeren de behandeling met de fractional-CO2-laser meestal zonder verdoving uit, maar mocht het voor jou toch te gevoelig zijn, dan kunnen we ook een verdovende crème gebruiken. Afhankelijk van de grootte van je litteken duurt een sessie dertig tot vijftig minuten. Na de ingreep mag je meteen naar huis. De behandelde plek kan eerst wat rood en gezwollen zijn. Op de gaatjes, die de laser gemaakt heeft, komen kleine korstjes die er vaak na twee tot vier dagen afvallen. Het is wel belangrijk dat je je litteken de eerste vier weken na de behandeling goed afschermt voor de zon.

Toepassingsmogelijkheden

Lasertherapie met de fractional-CO2-laser wordt ook ingezet voor andere huidproblemen:

  • rimpels
  • huidveroudering
  • acnelittekens
  • pigmentvlekken
  • striae

Contact

Heb je interesse in deze vorm van lasertherapie? Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek. Dan vertellen wij je alles over de behandeling, welk resultaat je mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg.

Datum: 13 februari 2023