Vergoedingen fysiotherapie: weet waar je aan toe bent
Het schiet je opeens in je rug, en nu kan je alleen nog maar in een bepaalde hoek zitten. Opstaan gaat nauwelijks, laat staan stukken lopen. Met een paracetamol ga je naar bed, en hoop je dat het de volgende dag een stuk is opgeknapt. Maar de volgende ochtend ben je een slapeloze nacht verder en is de pijn niet afgenomen. In dat geval wil je graag naar fysiotherapie.
Wanneer fysiotherapie?
Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Het doel van de behandeling is om de pijn te verlichten of weg te nemen, en het functioneren van het lichaam zo goed mogelijk te verbeteren. Ook kan de fysiotherapeut helpen bij herstel van blessures, lymfoedeem, longaandoeningen en geriatrische klachten.
Wat je wanneer vergoed krijgt
Mocht je met klachten zitten en graag bij de fysiotherapeut aankloppen, dan is het goed te weten waar je als patiënt aan toe bent. Fysiotherapie zit namelijk alleen gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je wanneer vergoed krijgt, is afhankelijk van je leeftijd en de reden voor de behandeling. Wel is het mogelijk je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie.
De basisverzekering
Een fysiotherapiebehandeling wordt door de basisverzekering vergoed op het moment dat de patiënt jonger is dan 18 jaar. Hierbij gaat het om negen behandelingen. Mocht het gewenste resultaat niet behaald zijn, dan worden er meer vergoed met een maximum van negen extra behandelingen. Mensen met een chronische aandoening krijgen alle benodigde behandelingen vergoed. Ben je ouder dan 18 jaar en heb je géén chronische aandoening, dan worden behandelingen vanuit de basisverzekering niet vergoed.
Een chronische aandoening
Bij een chronische aandoeningen worden je behandelingen dus vergoed, maar wanneer je boven de 18 bent is dat wel pas vanaf de 21e behandeling. De eerste twintig betaal je als volwassene dus zelf. Een chronische aandoening is verbonden aan een bepaalde tijdsduur. Dat wil zeggen dat er gesproken wordt van ‘chronisch’ wanneer de klacht minstens drie maanden en maximaal voor onbepaalde tijd aanhoudt.
Chronische lijst
Wat nu precies onder een chronische aandoening valt, kun je vinden op de ‘chronische lijst‘ van de Zorgverzekeringswet. Chronische aandoeningen zijn onder meer:
- multipele sclerose
- aangeboren afwijkingen
- spierziektes
- frozen shoulder
- whiplash
- bekkeninstabiliteit
- lymfoedeem
Aanvullend pakket
In het algemeen wordt fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Weet dat iedere zorgaanbieder verschillende pakketten heeft als het gaat om extra vergoedingen. Zo kan het zijn dat een aanbieder fysiotherapie aanbiedt met een maximaal bedrag per kalenderjaar. Maar ook is het mogelijk dat er een limiet wordt gesteld aan de maximale hoeveelheid behandelingen per jaar of per aandoening.
Multi Fysio
Ben jij op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Hierbij bieden ze een divers personeelsbestand aan, zodat je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Zoals gezegd hanteren zorgverzekeraars verschillende vergoedingen voor een behandeling fysiotherapie. Multi Fysio heeft contracten met alle zorgverzekeraars met uitzondering van De Friesland Zorgverzekeraar. Heb je nog vragen of onduidelijkheden omtrent fysiotherapie en vergoedingen? Schroom dan niet en neem contact op.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.
-
Regelmatig heeft Paula Kobayashi-van Luit ze over de vloer: mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Bijvoorbeeld door verkeerd of te veel zitten.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.