fysiotherapie

Vergoedingen fysiotherapie: weet waar je aan toe bent

Het schiet je opeens in je rug, en nu kan je alleen nog maar in een bepaalde hoek zitten. Opstaan gaat nauwelijks, laat staan stukken lopen. Met een paracetamol ga je naar bed, en hoop je dat het de volgende dag een stuk is opgeknapt. Maar de volgende ochtend ben je een slapeloze nacht verder en is de pijn niet afgenomen. In dat geval wil je graag naar fysiotherapie.

Wanneer fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Het doel van de behandeling is om de pijn te verlichten of weg te nemen, en het functioneren van het lichaam zo goed mogelijk te verbeteren. Ook kan de fysiotherapeut helpen bij herstel van blessures, lymfoedeem, longaandoeningen en geriatrische klachten.

Wat je wanneer vergoed krijgt

Mocht je met klachten zitten en graag bij de fysiotherapeut aankloppen, dan is het goed te weten waar je als patiënt aan toe bent. Fysiotherapie zit namelijk alleen gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je wanneer vergoed krijgt, is afhankelijk van je leeftijd en de reden voor de behandeling. Wel is het mogelijk je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie.

De basisverzekering

Een fysiotherapiebehandeling wordt door de basisverzekering vergoed op het moment dat de patiënt jonger is dan 18 jaar. Hierbij gaat het om negen behandelingen. Mocht het gewenste resultaat niet behaald zijn, dan worden er meer vergoed met een maximum van negen extra behandelingen. Mensen met een chronische aandoening krijgen alle benodigde behandelingen vergoed. Ben je ouder dan 18 jaar en heb je géén chronische aandoening, dan worden behandelingen vanuit de basisverzekering niet vergoed.

Een chronische aandoening

Bij een chronische aandoeningen worden je behandelingen dus vergoed, maar wanneer je boven de 18 bent is dat wel pas vanaf de 21e behandeling. De eerste twintig betaal je als volwassene dus zelf. Een chronische aandoening is verbonden aan een bepaalde tijdsduur. Dat wil zeggen dat er gesproken wordt van ‘chronisch’ wanneer de klacht minstens drie maanden en maximaal voor onbepaalde tijd aanhoudt.

Chronische lijst

Wat nu precies onder een chronische aandoening valt, kun je vinden op de ‘chronische lijst‘ van de Zorgverzekeringswet. Chronische aandoeningen zijn onder meer:

  • multipele sclerose
  • aangeboren afwijkingen
  • spierziektes
  • frozen shoulder
  • whiplash
  • bekkeninstabiliteit
  • lymfoedeem

Aanvullend pakket

In het algemeen wordt fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Weet dat iedere zorgaanbieder verschillende pakketten heeft als het gaat om extra vergoedingen. Zo kan het zijn dat een aanbieder fysiotherapie aanbiedt met een maximaal bedrag per kalenderjaar. Maar ook is het mogelijk dat er een limiet wordt gesteld aan de maximale hoeveelheid behandelingen per jaar of per aandoening.

Multi Fysio

Ben jij op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Hierbij bieden ze een divers personeelsbestand aan, zodat je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Zoals gezegd hanteren zorgverzekeraars verschillende vergoedingen voor een behandeling fysiotherapie. Multi Fysio heeft contracten met alle zorgverzekeraars met uitzondering van De Friesland Zorgverzekeraar. Heb je nog vragen of onduidelijkheden omtrent fysiotherapie en vergoedingen? Schroom dan niet en neem contact op.

Datum: 25 juli 2019