‘De pijn is weg en ik loop weer soepel’
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken. Hij was ook al eens door een fysiotherapeut behandeld, maar dat had niet veel uitgehaald. Het leek een gevalletje ‘daar moet je maar mee leren leven’.
Zwakke plek
Peter: ‘Eigenlijk was die rug altijd al mijn zwakke plek. Ik denk dat ik ergens halverwege de 20 was toen ik er voor het eerst last van kreeg. Er was niet eens iets speciaals gebeurd. Ik was niet gevallen en ik had ook geen zware dingen getild of zo. Het ontstond vanzelf. En sindsdien speelde het steeds vaker op. De huisarts en fysiotherapeut hebben weinig kunnen uitrichten. Het lopen werd ook steeds lastiger. Het was net alsof ik mijn voeten niet goed meer kon neerzetten. Als de pijn erg hevig was, slikte ik pijnstillers. En ja, dat was op een gegeven moment wel steeds vaker nodig dan voorheen. Vooral als ik weer de hele dag in de auto had gezeten.’
Te mooi om waar te zijn?
Peter had de hoop al opgegeven dat zijn klachten ooit verholpen zouden kunnen worden. ‘Ik heb me er maar bij neergelegd. Het is wat het is. Ik moest er maar mee leren leven. Maar toen kwam mijn vrouw ineens met een verhaal over een zoon van een kennis, volgens mij is hij nog maar 15 jaar, die vanwege scoliose een korset droeg. Omdat de kromming in zijn rug verergerde, zou hij binnen afzienbare tijd geopereerd moeten worden. Hij was bij een mevrouw geweest – Annelies Nijman van Ways of Healing – en na de behandeling stond zijn rug weer recht en had hij geen pijn meer. Zelf ben ik nogal nuchter en dit verhaal leek me eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar ik heb me toch door mijn vrouw laten overhalen om ook een keer naar Annelies te gaan. Baat het niet dan schaadt het niet.’
De Geestelijke Oprichting
‘Als ik heel eerlijk ben, was ik eigenlijk een beetje sceptisch toen ik op de datum van de afspraak naar Annelies ging’, bekent Peter eerlijk. ‘Ik ben nu eenmaal iemand die alles wat er gebeurt, wil kunnen verklaren. Maar dat was in dit geval, volgens de informatie die ik op haar website had gevonden, niet mogelijk. Ja, als je gelovig bent misschien wel, maar dat ben ik niet. Ik voelde me wel meteen op mijn gemak bij Annelies. Er gaat iets heel prettigs van haar uit. Na een kennismakingsgesprek onder het genot van een kop koffie begon de behandeling die door haar de ‘Geestelijke Oprichting’ wordt genoemd. Ik moest op een behandelbank gaan liggen. Het enige wat ik uit had moeten doen waren mijn sokken en schoenen. Ik bleek een flinke scheefstand van mijn bekken te hebben en daardoor maar liefst 2 centimeter beenlengteverschil! Annelies heeft me niet eens aangeraakt, ze stond ter hoogte van mijn voeten, en ineens voelde ik een bepaalde stroming in mijn onderrug. Het is niet zo goed uit te leggen. Eigenlijk zou je het zelf eens moeten ervaren om te begrijpen wat ik bedoel. Ik ben absoluut niet anders gaan liggen, maar die 2 centimeter beenlengteverschil was wel ineens verdwenen. Net als de rugpijn!’
Je kunt dan misschien niet verklaren wat ze doet, maar het werkt wel!
Ook mentale verandering
‘En weet je wat ook zo bijzonder is?’, vervolgt Peter zijn verhaal enthousiast. ‘Dat het mentaal ook een grote verandering met zich meebracht. Ik had Annelies niet verteld dat ik al jaren met wrokgevoelens rondliep over dingen die in mijn jeugd zijn gebeurd. Maar die bitterheid was ineens weg. Ik kon vergeven. De Geestelijke Oprichting zorgde niet alleen voor een fysieke verandering, maar ook voor een mentale! Ik voel me nu letterlijk en figuurlijk veel beter. Ja, bijna een ander mens. De pijn is weg, ik loop weer soepel, al moet ik eerlijk zeggen dat ik die eerste week na de behandeling wel flinke spierpijn heb gehad’, lacht Peter. ‘Maar nu, en het is al vijf maanden na die sessie, voel ik me kiplekker. Het is echt heel bijzonder wat Annelies doet. Een gave. Ik kan het iedereen aanraden die, net als ik, al zo lang met pijn rondloopt en daar in het reguliere circuit niet verder mee komt. Je kunt dan misschien niet verklaren wat ze doet, maar het werkt wel!’
Kamp jij met…
– (chronische) klachten aan je rug, voeten of knieën?
– problemen met je bekken of heup?
– nek- en schouderklachten?
– hoofdpijn of migraine?
– hernia of scoliose?
– depressie of slaapproblemen?
– diverse lichamelijke klachten?
– een beenlengteverschil, ongelijke stand van het bekken of de schouders?
Dan is het de moeite waard om contact op te nemen!
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.
-
Regelmatig heeft Paula Kobayashi-van Luit ze over de vloer: mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Bijvoorbeeld door verkeerd of te veel zitten.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.
-
Als jong meisje al had Heleen veel interesse in alles wat groeide en bloeide. In een hoek van de tuin van haar ouders mocht zij haar eigen planten en bloemen verzorgen. En eerlijk is eerlijk: aan dat stukje tuin werd enorm veel aandacht besteed en dat was te zien.
-
Wist je dat vier op de vijf mensen wel eens last van rugklachten heeft? Rugpijn is daarmee één van de meest voorkomende pijnklachten. Klachten in je rug kunnen verschillende oorzaken hebben.