darmklachten

Eindelijk af van je darmklachten met osteopathie!

Al tijden heb je er last van. Je buik is opgeblazen en doet zeer. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig. En tot vervelens toe maakt je buik ook nog rommelende geluiden en heb je last van winderigheid. Je hebt al van álles geprobeerd om je weer beter te voelen – van meer vezels eten tot vaker sporten – maar je klachten blijven maar aanhouden. Dit terwijl de dokter geen lichamelijke oorzaak kon vinden, en zei dat je darmklachten vanzelf zouden overgaan als je je voeding en beweging zou aanpassen. Heb je al weleens aan osteopathie gedacht?

Martine Jansen

Verlost van je darmklachten

Als je darmen goed werken, wordt je lijf blijer en je weerstand groter. Als osteopaat kan ik ervoor zorgen dat dit systeem goed werkt. Weet jij al wat een osteopaat precies doet? Een osteopaat is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de weefsels, botten en organen in je lijf op hun beweeglijkheid. Er bestaan allerlei factoren die de beweeglijkheid van in dit geval je darmen negatief beïnvloeden. Denk hierbij aan factoren als ziektes, stress, voeding en een verkeerde leefstijl. Door deze factoren wordt je doorbloeding slechter, of kan de slijmlaag van de darmwand beschadigd raken. Ook raakt het immuunsysteem in je darmen vatbaarder voor bacteriën en toxische stoffen. Door al deze dingen kun je klachten krijgen, zoals dus een opgeblazen gevoel, pijn in je buik en een moeizame stoelgang. In sommige gevallen leiden niet goed functionerende darmen tot andere klachten, zoals hoofdpijn of vermoeidheid.

PDS en osteopathie

Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is je spijsverteringsstelsel gevoelig voor prikkels. Ook dan kun je last krijgen van klachten als buikpijn, een opgezette buik en een moeizame stoelgang. Behalve darmklachten kan PDS tot andere klachten leiden, zoals vermoeidheid, brandend maagzuur en hoofdpijn. Krijg je de diagnose van de dokter, dan krijg je vaak het advies om op je voeding en vochtinname te letten. Zo is het raadzaam om dingen als zoetstoffen, kauwgom Maar net zoals bij vergelijkbare darmklachten die niet het gevolg zijn van PDS, is een goede beweeglijkheid van je maag en darmen nodig.

Osteopathie helpt!

Met de juiste behandeling en adviezen kan ik jou als osteopaat helpen om de mobiliteit van je darmen weer te herstellen. Hier profiteert je hele lichaam van: niet alleen de klachten in je darmen (zoals het opgeblazen gevoel en de buikpijn) zullen verminderen, ook de eventuele hoofdpijn en vermoeidheid zullen na een tijdje weggaan. Hoe ik precies te werk ga? In het eerste consult, dat een uur zal duren, kijk ik uitgebreid naar jouw klachtenpatroon en je medische geschiedenis. Daarna zal ik jouw hele lichaam onderzoeken om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Aan de hand van de bewegingsbeperkingen die ik vind, stel ik vervolgens een behandelplan op. Tijdens de behandelingen probeer ik met manuele technieken de beweeglijkheid in je darmen te herstellen. Doordat het bewegingsverlies in de weefsels wordt opgeheven, worden de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verbeterd. Je lichaam raakt in staat om zelf weer te zoeken naar een gezonde balans. Je gaat je vanzelf weer beter voelen!

Weer gezonde darmen

Afhankelijk van de aard van de klacht en de reactie op een behandeling, vinden de vervolgbehandelingen om de twee tot vijf weken plaats. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om op de behandeling te reageren en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Tijdens de behandeling kan het zijn dat je een warm, tintelend of prikkelend gevoel ervaart. Ook kan er een emotionele reactie plaatsvinden, of kan de klacht tijdelijk verergeren. Dit is normaal. Ik raad je aan om de dag van de behandeling rustig door te brengen en extra water te drinken.

Ook bij andere klachten als hoofdpijn en migraine

In het bijzonder is osteopathie effectief bij klachten die al langere tijd aanwezig zijn, zoals darmklachten en PDS. Maar osteopathie werkt ook heel goed bij veel andere klachten waar je volgens de arts mee moet leren leven, maar waar jij graag van af wilt. Denk aan die steeds terugkerende hoofdpijn of migraine. In deze gevallen heeft je lichaam zelf al naar mogelijke oplossingen gezocht, maar lukt het niet om hier zelf uit te komen. Osteopathie geeft dan dat extra zetje dat nodig is om weer in balans te komen. Eventueel in combinatie met leefstijl- of voedingsadvies kom je zo weer beter in je vel! Na een aantal behandelingen verminderen of verdwijnen de klachten en voel jij je aanzienlijk beter.

Osteopathie

Bij welke klachten helpt osteopathie nog meer?

  • Gewrichtsklachten (pijn aan je nek, schouder, rug, heup of ledematen)
  • Hoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn
  • Spijsverteringsklachten (waaronder maagpijn en diarree)
  • Keel-, neus- of oorproblemen
  • Klachten na (buik)operaties
  • Klachten rondom de zwangerschap
  • Menstruatiestoornissen
Datum: 08 februari 2019