Feiten en fabels over…Hypnotherapie
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot. Wanneer het niet goed lukt om deze gebeurtenissen een plek te geven, dan kan hypnotherapie helpen. Maar veel mensen vinden dit spannend omdat er veel misverstanden over bestaan. Daarom nemen we de meest bekende feiten en fabels even door.
Fabel: Hypnotherapie is een gek trucje
Veel mensen zijn bang dat, wanneer ze onder hypnose zijn, ze gekke dingen gaan doen. Ze denken aan televisieprogramma’s als Mindf*ck, waarbij mensen zich anders gedragen dan normaal gesproken. Bij hypnotherapie is dit absoluut niet het geval. Je doet niets wat je onderbewuste niet wil. Jij bent volledig in controle over wat je doet en meemaakt.
Fabel: Je kunt je er niets van herinneren
Het is dan ook een fabel dat je van een sessie hypnotherapie niets kunt herinneren. Zoals gezegd heb je tijdens de sessie altijd de regie. Je hoort elk geluid om je heen, kunt gewoon praten en eventueel vragen beantwoorden en je weet goed waar je bent en wat er gebeurt. Ook bewegen en denken kun je nog gewoon. Bovendien kun je zelf uit hypnose gaan als je dat wilt. Wat hypnose anders maakt dan je normale staat van zijn, is dat je veel geconcentreerder bent. Een hypnotherapeut begeleidt hierbij het proces van bewustwording.
Feit: Hypnotherapie speelt in op het onderbewuste
Wat is hypnotherapie dan wel? Het werkt met diepe ontspanning en concentratie. Dit proces heet ook wel ‘trance’. Het is heel vergelijkbaar met bijvoorbeeld dagdromen, of de diepe concentratie wanneer je helemaal in een boek verdiept bent. Door deze diepe concentratie kun je beter aan de slag met bepaalde problematische overtuigingen. Je gaat op een andere manier naar jezelf luisteren.
Onder hypnose ga je echt geen gekke dingen doen
Feit: Je gaat zelf aan het werk
Tijdens hypnotherapie ga je, met andere woorden, zelf aan het werk. Omdat je in het onderbewuste werkt, komen onbewust opgeslagen gevoelens en overtuigingen naar voren. Terwijl je in contact staat met deze gevoelens, vind je de oplossing (met enige steun van de hypnotherapeut) zélf. Daarbij krijg je niet direct opdrachten, maar alleen indirecte suggesties. Vaak zijn mensen verrast wat er uit zichzelf naar boven komt, omdat de zaken onbewust speelden.
Weetjes over hypnotherapie
Hypnotherapie is niet eng of zweverig, maar juist heel concreet. Je mag zelf aan het werk met je belemmeringen en lost ze zelf op. En wist je dat…
- Hypnotherapie sneller kan werken dan psycho- of gedragstherapie?
- Sessies vaak kort en krachtig kunnen zijn?
- Iedereen altijd uit hypnose komt?
- Je mentale, maar ook fysieke klachten kunt behandelen?
Samen aan de slag
Ben jij benieuwd naar hypnotherapie? Of kamp je met bepaalde blokkades of problemen waar je maar niet uitkomt? Neem gerust contact op. Samen kijken we of hypnotherapie jou kan helpen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.