Een paard oordeelt niet
Paarden zijn van nature kuddedieren. Op het moment dat jij bij hen in één ruimte staat, zien ze jou alsof je een nieuw lid van de kudde bent. Al vanaf het eerste moment dat jij de bak instapt, houdt het paard je een spiegel voor: wie ben jij en wat heeft hij aan jou? Een paard oordeelt niet, maar voelt aan of jouw gevoel overeenkomt met jouw gedrag. Daar reageert het paard vervolgens op: wie jij bent en wat je voelt is van belang als je onderdeel bent van de kudde. Tijdens een coachingssessie kom je er samen met paard en coach achter wat er speelt. Paarden communiceren non-verbaal: zij reageren met hun houding en gedrag.
Manager over je eigen leven?
Kan ik het aan: eindelijk voor mezelf beginnen? Wat kan ik doen om gelukkiger te worden? Op deze én nog heel veel andere vragen krijg je een antwoord tijdens individuele coaching. Deze coaching helpt jou op een effectieve manier de vastzittende patronen te doorbreken die jou op dit moment belemmeren. Onder de begeleiding van de coach leer jij zelf (weer) de controle over je leven te nemen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van doelgerichte individuele gesprekken, waarbij de nadruk ligt op jouw eigen kracht en eigen infinitief. Ook de sessies met het paard helpen hierbij. Door de pure, oordeelloze spiegel die je voorgehouden wordt door het paard ga je snel naar de kern van het probleem. En soms is dat confronterend. Maar alles heeft een duidelijk doel: jou weer laten ervaren dat je de regie over je eigen leven kunt nemen.
Terugkerende intense gevoelens?
Het woord ‘trauma’ klinkt zwaar en beladen. Je denkt misschien aan zware mishandeling, misbruik of erger. Maar van ‘trauma’ wordt ook gesproken als je een nare gebeurtenis hebt meegemaakt, en die ervoor zorgt dat je nog steeds intense emoties ervaart waar je (vaak) ook lichamelijk last van hebt. Het kan bijvoorbeeld gaan om gebeurtenissen als pesten, een bepaalde gebeurtenis op straat of het overlijden van een dierbare. Met EDMR is het mogelijk om traumatische belevingen te verwerken. Tijdens de sessie wordt er, indien jij daar voor openstaat, gebruik gemaakt van een paard. Het doel is om, terwijl jij met een koptelefoon op het paard ligt, zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de specifieke gebeurtenis. Nadat er een exact beeld is verkregen, kan het verwerkingsproces van start gaan. Het paard helpt hierbij. Zo heeft hebben het huid-op-huid contact en de dragende functie van het paard een troostend effect, waardoor je sneller bij je gevoel kunt komen.
Een paard voelt aan of jouw gevoel overeenkomt met je gedrag
Wat voor leider ben jij?
Wij mensen zijn allemaal leiders: we leiden onszelf én anderen. Hoe laat je je niet leiden door de waan van alledag, maar hoe word je de stuurman van je eigen leven? En hoe wil jij dat jouw werknemers je zien? Al deze vragen krijgen inhoud tijdens de workshop ‘Leiderschapsontwikkeling’. Hierin wordt er gewerkt met het paard: een intuïtieve leermeester die het leiderschap erg serieus neemt. Op een ervaringsgerichte manier leer jij, samen met je team, het leiderschap ontwikkelen.
Brain matters
Het limbische systeem is het gedeelte van je hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren, motivatie en herinneringen. Paardencoach Carina Braams: ‘Door met het paard bezig te zijn wordt jouw limbische systeem geactiveerd. Paarden zijn zeer gevoelige dieren die zich zonder taal kunnen afstemmen op jou en dit proces dus heel goed kunnen ondersteunen. Door het contact en aanraking met het paard wordt het lymbische systeem geactiveerd waardoor je gemakkelijker bij je gevoel kunt komen. Dat dieren de limbische regulatie op gang kunnen brengen is door diverse wetenschappelijke onderzoeken bewezen.
Even voorstellen
Carina Braams heeft al meer dan 40 jaar een passie voor paarden. Carina: ‘Bijna 10 jaar geleden heb ik de kans gekregen om mijn twee passies paarden en het creëren van bewustwording, te combineren door te starten als paardencoach! Het coachen kan zowel met als zonder paard voor zowel individuen als teams. Hierbij daag ik mijn cliënten uit en confronteer ik hen totdat hun uitdagingen helder worden en hun doelen bereikt zijn.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.