Ken jij jouw kracht?
Niet iedereen is een geboren leider of weet van nature de controle te pakken in het leven. Zo ben je misschien in je werk gerold, zonder dat je jezelf in die positie zag. Of je probeert werk, privé en sociaal leven te combineren en weet nog niet goed waar je grenzen liggen. Je kunt goed met mensen omgaan, hecht belang aan de verschillende aspecten in je leven, maar toch heb je soms het gevoel dat je alle verantwoordelijkheden moeilijk aankunt. Je vraagt je af of je genoeg draagkracht hebt voor alles wat er op je bord komt. Dit soort onzekerheden straal je onbewust uit en kunnen je gaan dwarszitten.
Bewust van je kwaliteiten
Mensen die de leiding nemen in hun eigen leven zijn zich doorgaans goed bewust van hun kwaliteiten én valkuilen. Het kan zijn dat jij dit nog niet goed weet van jezelf, omdat je hier weinig aandacht aan besteed hebt en niet in de situatie bent gekomen waarin dat nodig was. Maar in zo’n geval is het mogelijk dat je wordt achtervolgd door onzekerheid en jezelf hierdoor onbewust beperkingen oplegt. Want pas als je je eigen kracht echt goed kent, kun je deze ten volste benutten.
Tekortkomingen niet verbergen
Ga daarom bij jezelf na wat jouw sterke punten zijn en leg hierop de focus. Denk vervolgens ook aan je zwakke punten en probeer hier op een andere manier naar te kijken. Veel eigenschappen die je zelf ziet als zwaktes, kun je in feite omzetten in iets positiefs. Open zijn naar jezelf over deze zwaktes is dan ook van groot belang. Want als je je eigen tekortkomingen probeert te verbergen, is de kans groter dat ze je ten negatieve zullen beïnvloeden. Het is daarbij nuttig om je verbeterpunten helder te formuleren en open te staan voor nieuwe uitdagingen zodat je hieraan kunt werken. Alleen dan kun je jezelf ontplooien.
Pas als je je eigen kracht echt goed kent, kun je deze ten volste benutten
Zelfverzekerheid uitstralen
Openheid is ook een belangrijke factor om meer controle uit te stralen en zelfverzekerder over te komen op de buitenwereld. Hoe (en wat) je communiceert naar anderen heeft namelijk een groot effect op het wederzijds vertrouwen. Op een directe en oprechte manier communiceren zorgt sterk voor een gevoel van vertrouwelijkheid. Mensen weten wat ze aan je hebben en zijn sneller geneigd hun beslommeringen bij je neer te leggen. Maar zorg daarbij dat je de regie behoudt en kenbaar maakt dat je in controle bent. En ook als je een zelf hulp nodig hebt, kun je daar gewoon voor uitkomen. Zelfverzekerd zijn betekent ook dat je durft kwetsbaar te zijn wanneer dat nodig is.
Inzicht in eigen leiderschap
Om meer inzicht te krijgen in je eigen vaardigheden, kun je baat hebben bij een coaching. In de coaching leer je doelen realiseren én jezelf zo te sturen dat je deze ook daadwerkelijk kunt behalen. Hierbij ligt de nadruk op het eigen initiatief: jij kunt jezelf sturen, hebt de macht om over je eigen gedrag en gevoel te beslissen. Zodat je niet passagier blijft, maar de chauffeur wordt van jouw eigen levenspad.
Over Bramas Coaching
Met workshops, trainingen en coaching van Carina Braams leer je je kracht te ontdekken en verder te ontwikkelen. Of je nou meer zelfvertrouwen wilt opbouwen en zelfverzekerder voor een groep wilt staan, of je wilt focussen op bepaalde verbeterpunten: Carina helpt je om je leiderschap en team sterker te maken. Ben je benieuwd geworden wat coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op en ga de uitdaging met jezelf aan.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.