Wat jij nog niet wist over vezels
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus. Maar wat weet jij verder van vezels? Wij vertellen je meer!
Vezelvormen
Vezels bevinden zich uitsluitend in plantaardig voedsel. Ze komen soms voor in een draderige vorm, zoals in asperges of de blaadjes van spinazie. Dit zijn de niet-fermenteerbare vezels. De draadjes werken als een bezem en een spons, doordat ze de darm schoonschrapen en vocht opnemen. In andere planten hebben ze meer een gel-achtige vorm zoals in de aloë vera-cactus of chiazaadjes. Deze fermenteerbare vezels zijn het daadwerkelijke voedsel. De stoffen die hieruit worden gemaakt zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.
Gevormde stoffen
Welke stoffen worden uit vezels gevormd? Er zijn er veel, maar twee ervan springen er wel uit. Dit zijn korteketen vetzuren en polysacchariden. De korteketen vetzuren zorgen onder andere ervoor dat:
- je wordt beschermd tegen het metaboolsyndroom door cholesterol
- je bloedsuiker in balans komt en je verzadigt
- je darmslijmvlies versterkt
- je vetverbranding verbetert
- je immuunreactie op voedsel balanceert
Sleutels voor immuuncellen
De polysacchariden daarentegen zijn een soort sleutels voor je immuuncellen, die afwijkende lichaamscellen opruimen. Hierdoor kan de afweer tegen kankercellen en viraal geïnfecteerde cellen worden versterkt. Ze hebben daarnaast ook een cholesterolverlagend effect.
Vezels kunnen zoveel betekenen voor je stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel
Goed voor geluk
Nog iets? Jazeker, vezels beschermen ons zenuwstelsel tegen angst, prikkels en depressies. Dit doen ze door geluksstoffen te maken die we neurotransmitters noemen. Je ziet het vaak terug door de combinatie van depressie en angststoornissen en een darmprobleem. Zo krijgt de term ‘een leegte in jezelf voelen’ ineens een concrete betekenis.
Vezels innemen
Een goede inname van vezels kan dus een grote meerwaarde opleveren voor onze stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel. Er zijn verschillende soorten vezels die we kunnen innemen. Het allerbeste is een combinatie te gebruiken van meerdere vezels voor een optimaal effect. Maar soms is voor een specifieke toepassing een enkele vezelsoort net iets handiger.
De soorten
Zo heeft inuline een prettige smaak en een brede werking, helpt acaciavezel je darmslijmvlies versterken en zijn psylliumvezels een perfecte spons die ingezet kan worden bij aambeien als gevolg van constipatie. Een nieuw product op de markt is guarboonvezel. Deze is voorgefermenteerd, waardoor het perfect wordt opgenomen. Ook is het volledig in water oplosbaar. Je merkt het niet eens wanneer het opgelost is!
Hoeveel innemen?
Het advies is om minimaal zo’n 35 gram vezels per dag te eten. De optimale inname is niet bekend, maar deze hoeveelheid ligt ongetwijfeld hoger en wordt geschat tussen de 75 en 100 gram. De gemiddelde persoon haalt echter de 20 gram per dag niet. Je kunt dit nu eenvoudig oplossen door elke dag zo’n 15 tot 30 gram vezels in te nemen. Begin rustig en bouw het op met de dagen. Niet jouw smaak? Combineer het eens met puur bessensap en greens om in een keer een maaltijd aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Nieuwsgierig geworden? Wandel gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een advies voor jouw situatie. Ons kundige team staat voor je klaar.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.