ongezonde-snacks

Je ongezonde snacks vervangen: zo doe je dat

Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel. En snacken is niet erg, zolang je het gezond en gebalanceerd doet. Hoe vervang je ongezonde tussendoortjes door gezonde snacks? We leggen het je uit!

Snacken is gezond

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat snacken helemaal niet slecht is. Sterker nog, het is juist aan te raden om regelmatig een tussendoortje te nemen. Het zorgt ervoor dat je energiek blijft en een productieve dag hebt. Het is verstandig om elke twee tot drie uur te eten en snacks horen daar nu eenmaal bij. Hoeveel tussendoortjes je neemt en wanneer, hangt af van een heleboel factoren. Ben je gedurende de dag heel actief en sport je veel? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk meer behoefte aan extra tussendoortjes dan wanneer je de hele dag zit.

Bewustwording

Het is belangrijk om je bewust te worden van je eigen snackgedrag. Schrijf eens een dag op wat je allemaal eet (en drinkt). Misschien kom je erachter dat je toch meer ongezonde tussendoortjes neemt dan je dacht. En kijk eens op de etiketten van de snacks die je vaak in huis haalt. Veel repen, koekjes en andere tussendoortjes zijn ongezonder dan ze lijken. Hebben ze een veel hoger suikergehalte dan je in eerste instantie dacht? Dan kun je deze meteen schrappen van je boodschappenlijstje. Hoe minder ongezonde snacks je in huis haalt, hoe minder je verleid wordt!

Bewustwording is de eerste stap

Gezonde snacks

Dan de gezonde tussendoortjes. Het klinkt misschien saai, maar er zijn zoveel voedzame snacks die ook nog eens lekker zijn. Eet je na het avondeten vaak een ongezond toetje? Vervang het dan bijvoorbeeld door een schaaltje magere kwark met aardbeien. Ook zoet, maar wel gezond! Bij andere voedzame tussendoortjes kun je denken aan:

  • Een handje ongezouten noten
  • Fruitsalade
  • Appel met kaneel (uit de oven)
  • Rijstwafels met pindakaas en banaan
  • Worteltjes met een lekkere groentedip
  • Een volkoren boterham met kipfilet
  • Een stukje extra pure chocolade

Wees niet te streng

Het is van belang dat het grootste deel van je voeding gezond is. Probeer dan ook om zoveel mogelijk voedzaam te snacken. Maar wees ook niet te streng voor jezelf! Je mag jezelf af en toe best eens verwennen met een broodje kroket of een handje chocopinda’s. Let er alleen op dat het geen gewoonte wordt. Dan gaat je lichaam namelijk wennen aan de suikers, wat ervoor zorgt dat het steeds moeilijker wordt om ongezonde snacks te weerstaan. Het gaat erom dat je voedingspatroon in balans is, net als jijzelf!

Je staat er niet alleen voor

Je weet nu wat meer over hoe je je ongezonde snackpatroon kan aanpassen. Toch kan het best lastig zijn om die stap echt te zetten. Heb je nét wat meer hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met A Love 4 Health. Dan gaan we samen werken aan een gezondere versie van jou!

Datum: 17 februari 2023