De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden. Hoe kan hitte helpen in deze strijd en hoe heeft hyperthermie zich door de jaren ontwikkeld?
Een winnende kans
Met jarenlang onderzoek neemt de overlevingskans bij kanker alsmaar toe. Ziekten die eerst terminaal waren kunnen steeds beter behandeld worden, of de levensduur kan in ieder geval met maanden en soms jaren verlengd worden. Doordat kanker diep in het lichaam vormt, leek het in het verleden ondenkbaar dat met het vernietigen van kanker, we niet ook ons eigen lichaam zouden vernietigen. Door middel van medische en technische ontwikkelingen kunnen tumoren steeds beter gelokaliseerd en behandeld worden, met zo min mogelijk schade voor de daaromliggende cellen.
De geschiedenis in
In de 19e eeuw waren er weinig oplossingen mogelijk behalve morfine, antibiotica en het amputeren van het geïnfecteerde lichaamsdeel nadat kanker gediagnosticeerd, of een tumor herkend, was. Dat warmte zou kunnen helpen bij het bestrijden van kanker is voor het eerst ontdekten bij patiënt Fred Stein. Stein had een sarcoom in zijn wang die bleef terugkeren na vier ingrepen. Na een hoge koorts door wondroos verdween zijn tumor, met alleen een litteken als herinnering aan de omvangrijke tumor die voorheen zijn nek in beslag nam. Naar onderzoek door chirurg William Coley rondom dit verschijnsel verdween al snel de interesse met het verschijnen van radiotherapie aan het begin van de 20e eeuw, maar zijn onderzoek en experimenten legden de basis voor immunotherapie.
Koorts op zich wordt niet gezien als een geneeswijze in medische kringen en immunotherapie
Wat we kunnen
Koorts op zich wordt niet gezien als een geneeswijze in medische kringen en immunotherapie. Vaak vormt het meer een risico tijdens het ziekteproces dan dat het als oplossing wordt gezien. Het is ook absoluut niet meer van toepassing dat men met opzet zieker wordt gemaakt ter bevordering van het immuunsysteem. Wel kunnen de aspecten van de koorts worden nagebootst. Bijvoorbeeld de hitte die je met koorts ervaart. In een gecontroleerde omgeving, zoals bij Centrum Hyperthermie, gebruiken we het verwarmen van het lichaam als ondersteunende methode bij chemotherapie en radiotherapie.
De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek en brengt een eiwitproces op gang. Beide factoren zijn ondersteunend bij oncologische behandeling en het aanvallen van de tumor.
Maak kennis
Bij Centrum Hyperthermie werken we effectief om kankerbehandelingen te ondersteunen, of om behandelingen te bieden wanneer je in het ziekenhuis uitbehandeld lijkt te zijn. Denk je dat hyperthermie jou kan helpen? We denken graag met je mee. Neem contact op voor meer informatie.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?