
Je kan sporten na je zwangerschap!
Je neemt je voor om jezelf ’s avonds, als je kinderen op bed liggen, naar de sportschool te slepen. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat 1) je sportbroek nog in de was zit 2) de finale van ‘Dance, Dance, Dance’ begint of 3) het regent buiten (écht niet dat je daar doorheen gaat). Voor je het weet zit je wéér op de bank in het gezelschap van een zak chips of popcorn (in plaats van kettlebells). Herkenbaar? Had je maar een stok achter de deur, dan zag dit scenario er héél anders uit… Hup, in de benen!
Prille moederschap
Wanneer je lijf een paar weken terug een grote prestatie heeft moeten leveren (ja, we hebben het over de bevalling) en wanneer je moet wennen aan het prille moederschap, is het begrijpelijk dat je niet altijd de energie hebt om je in de sportkleren te hijsen. Er komt van alles op je af (zoals slapeloze nachten), waardoor je ‘s avonds uitgeteld op de bank neerploft.
Trainen
Personal Trainer Arjan Van Spronsen: ‘In de eerste periode na de bevalling heeft je lichaam rust nodig. Begin je te snel met (intensief) sporten, dan kan de bekkenbodem overbelast raken (kans op een verzakking). Afhankelijk van het verloop van je bevalling kun je na 6 tot 8 weken weer beginnen met trainen.’
Rustig opbouwen
‘Na de bevalling is het van belang om te beginnen met oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Hoe beter deze herstellen, hoe kleiner de kans is op blijvende incontinentieproblemen en bekkenklachten. Begin rustig met het opbouwen van je uithoudingsvermogen door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen. Dertig minuten is in het begin vaak al genoeg.’
Begin rustig met het opbouwen van je uithoudingsvermogen
Sporten na de bevalling – Q & A
1. Wanneer kan ik weer beginnen met trainen?
Na de bevalling moet je lijf herstellen. In het geval van een zwangerschap zonder complicaties kun je één week na de bevalling rustig beginnen met het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. Na 6 tot 8 weken kun je langzaam de intensiteit opvoeren. Wanneer je een keizersnee of ruptuur hebt gehad, dan is het verstandig om pas na 6 tot 8 weken (rustig) te beginnen met belasten.
2. Welke oefeningen kan ik vanuit het kraambed doen en waarom?
Begin met oefenen gericht op het versterken van de bekkenbodemspieren door het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. Dit is onder andere belangrijk om (blijvende) incontinentie tegen te gaan.
3. Waar kan de Personal Trainer mij nog meer begeleiden?
Ook tijdens je zwangerschap is het mogelijk om met een Personal Trainer aan je fitheid en gezondheid werken. Je probeert zo gezond mogelijk te eten, maar je hebt soms cravings (denk aan een hamburger om negen uur ’s ochtends). Stap voor stap word je begeleid bij het aanwennen van een gezond voedingspatroon.
Voor jou!
‘Wil jij beginnen met sporten? Ik help je graag op weg naar een gezonde leefstijl!, aldus Personal Trainer Arjan Van Spronsen van Next Step Healthstudio.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En dat voel je. Rugklachten, ochtendmisselijkheid, weinig slaap… Soms wil je al dat vervelende even achter je laten en op en top genieten van je zwangerschap.
-
Je zwangerschap en daarna de geboorte van jouw baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor jouw kindje.
-
Als je zwanger bent, is alleen het beste goed genoeg voor je baby, je gezin en jezelf. Elke baby is uniek en ieder gezin is bijzonder.
-
Je hebt zojuist een kindje op de wereld gezet. Voorbij zijn die maanden van een dikker wordende buik, zwangerschapskwaaltjes en misschien wel het opzien tegen die bevalling.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje.
-
Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren.
-
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onvervulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn.
-
Een kind krijgen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in iemands leven. Of je nu vader of moeder wordt, je leven staat op zijn kop. Toen Floris vader zou worden was dat natuurlijk ook het geval. Maar ook merkte hij dat hij als man anders benaderd werd dan zijn vrouw. ‘Dat begon vrij snel.