overgangsklachten

Overgangsklachten? Weer in balans met reflexzonetherapie

Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is. Maar ook heb je last van stemmingswisselingen en slaap je niet goed. Aangezien je menstruatie onregelmatig is of uitblijft, weet je dat dit de eerste symptomen kunnen zijn van de overgang.

Klachten in de overgang

Als vrouw is je vruchtbare periode gemiddeld een derde van je leven. Er komt een dag waarop er een nieuwe periode aanbreekt: de overgang. Tijdens de overgang produceren de eierstokken steeds minder van het hormoon oestrogeen. Hormonen zijn essentiële stoffen die je lichaam zelf aanmaakt, of dus juist stopt met aanmaken. Wanneer ze uit balans zijn, of er veranderingen in de hormoonhuishouding plaatsvinden, zit je minder lekker in je vel en kun je met verschillende klachten kampen.

Symptomen

De bekendste symptomen van de overgang zijn:

  • opvliegers
  • nachtelijk zweten
  • stemmingswisselingen
  • slaapproblemen
  • gewichtstoename
  • geen zin in seks
  • hoofdpijn
  • ongewild urineverlies
  • gewrichtsklachten
  • botontkalking

’Leg je er maar bij neer’

De overgang kan dus veel vervelende klachten met zich meebrengen. Toch is het niet bepaald een onderwerp waar veel en open over gesproken wordt. Want als je je eraan waagt, stuit je nogal eens op onbegrip. Regelmatig worden vrouwen dan ook van hulpverlener naar hulpverlener gestuurd met hun ‘vage’ klachten. Of ze horen de boodschap: ‘het hoort bij de leeftijd, leg je er maar bij neer’. Wanneer je daar geen genoegen mee neemt, kun je voor dichte deur komen te staan.

Samen kijken we naar waar voor jou de knelpunten liggen

Ondersteuning

Maar er zijn verschillende manieren waarop je geholpen kan worden in de overgang. Als reflexoloog gespecialiseerd in vrouwenklachten en als hormoonfactortrainer ontvang ik in mijn praktijk veel vrouwen die last hebben van overgangsklachten. Aangezien de klachten ontstaan door een onevenwichtig hormoonstelsel, kun je klachten verminderen door te werken aan het in balans brengen van die hormonen. Dat kan bijvoorbeeld door goed te letten op je voeding, beweging, stressbeperking en voldoende nachtrust. Samen kijken we naar waar voor jou de knelpunten liggen, en beoordelen wat we kunnen doen om die te verbeteren.

Weer in balans

Reflexologie werkt hierbij ondersteunend. Volgens de reflexologie ga ik ervanuit dat elk deel van je lichaam gereflecteerd wordt op zogenaamde ‘reflexzones’ op de voeten, gezicht, oren en handen. Zo kan ik de plaatsen behandelen door middel van massage die in verband staan met hetgeen waar de klachten vandaan komen. Wanneer we de hormoonhuishouding weer in balans willen brengen, richt ik me dan ook met name op de gebieden die te maken hebben met de hormoonklieren en organen die daarmee verwant zijn. Deze behandelingen ondersteun ik met coaching op voeding, leefstijl en stressbeperking.

Ook voor jou

Heb jij last van overgangsklachten? Ik help je heel graag om goed voor jezelf te zorgen en weer in balans te komen. Als reflexoloog en Hormoonfactortrainer is dát mijn missie. Zo kun jij weer energieker, gezonder en blijer door het leven! Samen kijken we wat er precies aan de hand is, welke klachten je hebt en wat jouw huidige leefstijl is. Ook vóórdat er klachten zijn kun je bij mij terecht voor behandeling en advies om preventief aan de slag te gaan. Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik vertel je graag over alle mogelijkheden!

Datum: 24 september 2019