Hoe reflexologie kan helpen bij je menstruatiestoornis
De menstruatie: de ene vrouw doorloopt deze dagen zonder problemen en de andere vrouw is er behoorlijk ziek van. Ook de dagen voordat je ongesteld moet worden, kunnen daardoor zwaar zijn. Natuurlijk zijn deze klachten vervelend, maar wanneer je last hebt van een menstruatiestoornis komen daar nog extra problemen bij.
De reguliere menstruatie
Normaal gesproken menstrueren vrouwen in de vruchtbare periode van hun leven maandelijks ongeveer een week. Meestal begint dit ergens tussen je tiende en de zestiende, en eindigt dit rond je vijftigste levensjaar. Hoelang je cyclus is, hoeveel je bloedt en hoezeer je lichamelijk of geestelijk last hebt van je menstruatie verschilt erg van vrouw tot vrouw. Maar er is een aantal situaties aan te wijzen waarin we spreken van een menstruatiestoornis.
Symptomen van menstruatiestoornis
Wanneer je last hebt van een menstruatiestoornis, heb je te maken met één of meer van de volgende klachten:
- heftige menstruatie, veel bloedverlies
- erg weinig of kort bloedverlies
- langdurig menstrueren
- onregelmatige menstruatie
- uitblijven van menstruatie
- veel pijn rondom menstruatie
- moeite hebben met zwanger worden
De cijfers
Helaas komen menstruatiestoornissen veel voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 17% van de vrouwen die niet zwanger zijn geweest en 10% van de vrouwen die wel zwanger zijn geweest last hebben van dit soort klachten. Een derde van de vrouwen met menstruatieproblemen geeft bovendien aan dat de klachten hun dagelijkse leven beïnvloeden. Toch geven deze vrouwen in het onderzoek ook aan hier niet altijd open over te zijn. Vaak zijn ze bang als aansteller te worden bestempeld, of vinden het ongemakkelijk om te praten over de menstruatie.
Taboe is zonde
Maar een taboe op dit onderwerp kan ook betekenen dat er weinig naar oplossingen wordt gezocht. En dat is zonde, vindt ook reflexzonetherapeut Lisette van Reflexologiepraktijk Lisette. ‘Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft te maken met menstruatie en de problemen daaromtrent. Toch realiseren veel vrouwen zich niet dat je niet met extreme pijn, hevige bloedingen of juist een onregelmatige cyclus en uitblijven van menstruatie rond hoeft blijven lopen.’
Reflexologie kan het leven van een vrouw met een menstruatiestoornis sterk verbeteren
Reflexologie helpt
Reflexologie kan het leven van een vrouw met een menstruatiestoornis sterk verbeteren. Hoe? Dat komt doordat middels de therapie het lichaam geholpen wordt weer in balans te komen. De reflexzonetherapeut masseert specifieke reflexpunten, en heft zodoende energieblokkades op. Daardoor kan de energie vrijer stromen en krijgt het lichaam de kans zijn evenwicht weer te herstellen. Ook biedt een behandeling je ontspanning. Je ervaart weer hoe het is om je lichaam te voelen in een ontspannen setting.
Steun bij betere keuzes
Vanuit die ontspanning ben je in staat betere keuzes te maken voor je lichaam. Want ook al kan het probleem zich uiten op een specifiek gebied, het lichaam is de som van de delen. Ook voeding en levensstijl zijn van invloed op jouw hormonen en daarmee op je menstruatie. Lisette: ‘Dat neem ik graag mee in mijn behandeling. De reflexologie is een krachtige methode, maar die staat niet op zichzelf. Als je goed voor jezelf zorgt op alle gebieden, dan pluk je daar de vruchten van. Soms heb je alleen even een steuntje in de rug nodig om dat voor elkaar te krijgen. Die steun wil ik graag voor je zijn.’
Leefkwaliteit verbeteren
Naast reflexzonetherapeut is Lisette ook gediplomeerd Hormoonfactortrainer. ‘Ik behandel al jaren vrouwen die last hebben van hormonale onbalans, hier heb ik mij dan ook in gespecialiseerd. Ik denk dat veel vrouwen hun klachten accepteren, maar ik weet dat de leefkwaliteit echt sterk verbeterd kan worden door middel van reflexologie, maar ook voeding en een gezonde levensstijl. Als hormoonfactortrainer ondersteun en coach ik vrouwen om lichamelijk en geestelijk fitter, gezonder en blijer te leven. En dat gun je toch iedereen!’
-
‘Moet je ongesteld worden of zo?’ Grr! Woest kun je worden om dergelijke zogenaamd ‘grappige’ opmerkingen. Als je al niet chagrijnig was, zou je het per direct worden. En de ellende is: het klopt ook nog.
-
Wist je dat je als vrouw in je leven gemiddeld 550 keer ongesteld bent? Reken maar uit hoeveel maandverbanden of tampons je dan verbruikt. Precies: dat zijn er nogal wat.
-
Opoe is op bezoek’, ‘de schilders binnenlaten’, ‘je ketchupweek hebben’ of ‘Bloody Mary’: er zijn talloze manieren om aan te geven dat je ongesteld bent. Vrouwen hebben gemiddeld maar liefst dertig (!) jaar van hun leven te maken met dit maandelijks terugkerende ongemak.
-
Als vrouw wordt van je verwacht dat je alsmaar doorgaat. Ook als de hormonen door je lijf gieren en je van top tot teen wordt geteisterd door vervelende pijntjes. Van een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, pijnlijke borsten en spierklachten tot aan buikkrampen: deze klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten.
-
Als jong meisje had Sonja veel last van menstruatieklachten. Door behoorlijk bloedverlies en hevige buikpijn, die helemaal uitstraalde naar haar onderrug en billen, moest ze regelmatig één of twee dagen van school verzuimen.
-
Het vrouwelijke lichaam is een wonderlijk geheel en zit hormonaal vernuftig in elkaar.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.