Voetproblemen? Los ze op!
Je kon ze niet laten liggen: die prachtige zomerse muiltjes. Ze waren weliswaar een beetje te strak, maar dat zou je nog wel uitlopen. Dacht je. Want nu je ze twee dagen hebt gedragen, met je tanden stevig op elkaar, moet je constateren dat ze toch niet zo perfect zijn. Die trekkende, zeurende pijn die je in het begin voelde, heeft zich inmiddels voltrokken tot een grote, open en pijnlijke blaar op je hiel. Au! De plek is zó pijnlijk, dat je waarschijnlijk gedoemd bent om de hele week slippers te dragen zodat er niets tegen aan drukt. Zucht. Op je slippers verschijnen op dat grote feest dat morgenavond op de planning staat, was nou nét niet wat jij in gedachten had…
Eerste hulp bij voetproblemen
Misschien is het geen blaar, maar zijn het andere onvolkomenheden die op dit moment jouw voeten ontsieren. Denk aan vervelende likdoorns, ingegroeide nagels of schimmel. Hoe handig zou het zijn als je zou weten hoe je deze voetproblemen kunt voorkomen, én wat je er op dit moment aan kunt doen? In dit artikel vind je daarom een aantal van de bekendste voetproblemen op een rijtje, én de manieren hoe je ze kunt behandelen.
Blaar
Niet alleen te kleine of te grote (sport)schoenen kunnen blaren veroorzaken. Ook sokken in de verkeerde maat kunnen voor problemen zorgen. Wees blaren voor, en ervoor zorg dat jouw ‘footwear’ altijd goed past. Is het kwaad al geschied? Bevorder de genezing, en ontsmet de plek met jodium. Ook helpt het om het vocht eruit te drukken. Maak hiervoor een kleine opening aan de zijkanten met een gedesinfecteerde (!) naald, en druk vervolgens met een steriel gaasje het vocht eruit. Let op: verwijder de losse huid niet. Tot slot kun je de blaar strak afplakken met een pleister zonder gaas.
Huidschimmel (ook wel: ‘zwemmerseczeem’)
Heel irritant en héél besmettelijk: die jeukende plekken op de huid tussen je tenen. Voorkomen is niet altijd mogelijk: je kunt het namelijk oplopen als je gebruikmaakt van een gezamenlijke doucheruimte van bijvoorbeeld het zwembad of de sportschool. Door altijd goed je voeten af te drogen, niet te veel zeep gebruiken én regelmatig een pedicure te bezoeken, kun je in elk geval heel wat onnodig leed vóór zijn. Worden jouw voeten inmiddels geteisterd door die intense jeuk (en misschien ook wel huidschimmel)? Behandel de plekken dan met een schimmeldodende poeder of zalf. Daarnaast helpt een behandeling bij de pedicure. Hiermee voorkom je dat je nagels ook aangetast worden. In een vergevorderd stadium is een bezoek aan de huisarts nodig.
Ook sokken in de verkeerde maat kunnen voor problemen zorgen
Likdoorns
Dat zó’n relatief klein plekje zóveel pijn kan veroorzaken… Je herkent de likdoorn aan een cirkelvormige, verhoornde plek tussen je tenen of op je hiel of voetzool. Meestal is de likdoorn geel of wit van kleur, en slechts enkele millimeters groot. Soms zijn de plekken niet verhard, maar juist week en zacht. En dan natuurlijk die onmiskenbare pijn. De pedicure kan die vervelende likdoorn voor je verwijderen. Daarnaast spoort zij de oorzaak van de likdoorn op (komt het door je schoenen misschien?), waardoor jij van die vervelende likdoorns voortaan sneller af bent.
Ingroeiende nagels
Over pijnlijke voetproblemen gesproken… Een ingroeiende nagel herken je aan de binnen- of buitenrand die in de huid is gegroeid, en een pijnlijke, rode en gezwollen huid om de nagel heen. Het niet te kort afknippen van je nagels en het dragen van goed passend schoeisel zijn manieren om deze kwaal te voorkomen. Maar als je eenmaal een (beginnende) ingroeiende nagel hebt, dan wil je hier natuurlijk snel van worden verlost. Ga niet zelf ‘dokteren’, maar roep de hulp in van de pedicure. Ik geef je een behandeling die de pijn vermindert, én tips voor hoe je in het vervolg geen last meer kunt hebben van ingroeiende teennagels.
Meer hulp nodig?
Kamp jij met andere voetproblemen, zoals bijvoorbeeld overmatige eeltvorming, wratten of (sport)blessures? Als medisch (sport)pedicure bied ik jou de juiste behandelingen om je voeten in topconditie te brengen én te houden. Ik verlos je van je vervelende en pijnlijke voetproblemen, en geef je advies over de aanschaf van het juiste (sport)schoeisel. Met de juiste verzorging en behandeling geniet je binnen korte tijd weer van voeten die gezond zijn én die er ook zo uitzien. Zo kun je zorgeloos slenteren over het strand, genieten van een lange wandeling in het park of van een potje beachvolleybal. Daarnaast bied ik ook specialistische behandelingen voor de reumatische, diabetische en oncologische voet.
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.