hoofdpijn

Welke oorzaak heeft hoofdpijn?

Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend. In dat geval is het zaak niet met de pijn te blijven rondlopen en hulp in te schakelen. Anna Bron van Manuele Praktijk Anna gebruikt een aanpak waarbij ze het lichaam als geheel onderzoekt om de oorzaak van de klacht te achterhalen en die te behandelen, om zo de klachten te verlichten..

Opnieuw de hoofdpijn

Iedere ochtend is het weer hetzelfde liedje. Die kloppende, zeurende pijn in je hoofd. Je slikt een pijnstiller om de pijn even te sussen, maar de volgende ochtend keert het gewoon weer terug. Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht waar veel oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Het kan komen door stress, door spierspanning, door voeding en door een verkeerde houding. Dit maakt hoofdpijn een lastige klacht om te behandelen, waarbij het belangrijk is om eerst de oorzaak te achterhalen.

Hoofdpijn door thuiswerken

Hoofdpijn komt ook steeds meer voor nu mensen veel thuiswerken. Veel mensen hebben een zittend beroep. Hierbij is een goede houding ontzettend belangrijk om klachten buiten de deur te houden. Dit is bij werken vanuit huis alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben op kantoor een goede stoel en hun bureau en beeldscherm op een goede hoogte staan. Thuis is dit alleen heel anders. Je bent dan snel aangewezen op een eetstoel bij de keukentafel, voorovergebogen over een laptop. Ook komt het veel voor dat mensen thuis langer achter elkaar doorwerken. Hierdoor komt er veel spanning te staan op je nek, wat je hersenen tot uiting kunnen brengen als hoofdpijnklachten.

Sympathicus en parasympathicus

Je lichaam kan veel hebben en heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen. Het zenuwstelsel van je lichaam heeft namelijk twee systemen die actief kunnen zijn: de sympathicus en parasympathicus. De sympathicus staat voor actie. Dit systeem zorgt ervoor dat je in actie kunt komen en activeert het vermogen om ofwel te vechten of te vluchten. Je lichaam maakt hiervoor hormonen aan zoals adrenaline en cortisol.

Je lichaam kan veel hebben en heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen

Zichzelf herstellen

Je lichaam moet ook kunnen herstellen van dit systeem. Dit gebeurt met de parasympathicus: de tegenhanger van de sympathicus, die zorgt voor herstel van je lichaam, rust en reparatie. Hoofdpijn en vergelijkbare lichamelijke (pijn)klachten kunnen ontstaan doordat je lichaam te lang in de sympathicus verkeert. Doordat de parasympathicus niet geactiveerd wordt, kan je lichaam zichzelf niet herstellen, wat pijnklachten oplevert.

Op zoek naar de oorzaak

Omdat er zo veel verschillende oorzaken mogelijk zijn, is het belangrijk om eerst te achterhalen waar de hoofdpijnklachten vandaan komen. Daarom begint Anna Bron met het in kaart brengen van de klacht: heb je de klacht eerder gehad? Heb je zelf vermoedens over de oorzaak? Daarbij wordt gekeken naar allemaal verschillende onderdelen: je mentale en emotionele gezondheid, fysieke gezondheid, je voeding en mogelijke intoleranties of gevoeligheden in je voeding. Ook kijkt Anna naar je spierspanning. Hoofdpijn kan namelijk ook ontstaan door gespannen spieren in de nek, die door je hersenen als hoofdpijn tot uiting komen.

De behandeling

In de behandeling probeert Anna je lichaam weer in de herstelmodus te krijgen en dus de parasympathicus te activeren. Dit is niet alleen rustgevend, maar zorgt ook voor herstel van je lichaam. Zo kunnen op termijn ook je klachten verlicht worden. Anna Bron bespreekt hierbij ook je houding en persoonlijke situatie, om negatieve invloeden op de hoofdpijn tot een minimum te beperken. In veel gevallen is de hoofdpijn zo te verhelpen. Blijf er daarom niet mee zitten en neem contact op!

Datum: 25 februari 2021