‘Ik kan nu zonder klachten thuiswerken’
Niet iedere pijnklacht heeft een oorzaak die ook op de plek van de pijnklacht zit. Anna Bron van Manuele Praktijk Anna gebruikt een integrale aanpak waarbij ze de bron van de pijnklacht zoekt. Deze bron hoeft namelijk niet op de plek van de klacht zelf te zitten. Vera (36) ervoer klachten in haar nek en schouder. Toen de klachten niet uit zichzelf verdwenen, trok ze aan de bel.
Nieuwe klachten
‘Omdat ik steeds meer aan het thuiswerken was, zat ik ook steeds vaker aan de keukentafel met mijn laptop. Het was functioneel, maar ik kon er niet echt goed zitten. Ik heb eerder ook vaak de neiging gehad om een beetje voorover te zitten. Nu, door deze werkhouding, werd dat nog een stukje erger. Ik was dan ook niet verbaasd dat ik op den duur wat klachten kreeg. Een zeurende pijn mijn nek, een lichte pijn in de schouders. Een nachtje goed slapen en ik zou er wel vanaf zijn, dacht ik.’
De schade is al aangericht
‘Het was tijd voor actie. Ik nam een goede stoel mee van kantoor, daar kwam ik toch even niet meer, en zette deze thuis neer. Ook kocht ik een standaard om mijn laptop op te zetten, zodat ik mijn rug recht kon houden. Na een paar dagen werken in deze nieuwe houding, moest ik alleen concluderen dat het weinig zin had. Misschien dat mijn houding nu in orde was, maar de schade was kennelijk al aangericht. Na iedere dag merkte ik opnieuw de nek- en schouderpijn.’
Een verkeerde houding?
‘Ik heb op verschillende plekken advies en hulp gevraagd, maar het lukte nog niet om echt een oorzaak vast te stellen. Het kon de verkeerde houding geweest zijn, het kon een onregelmatig slaapritme zijn, de oorzaak kon in voeding zitten: er waren veel mogelijkheden. Ik heb een andere slaaphouding geprobeerd, ik ben meer gaan bewegen en ik heb andere adviezen opgevolgd, maar na een dag werken leek het alsof het allemaal voor niets was. Ik stapte gewoon met dezelfde pijn mijn bed weer in.’
ik heb geleerd te luisteren naar mijn lichaam
De behandeling
‘Anna Bron was bekend met de klachten. Tenminste, ze was bekend met de oorzaken waar deze klachten vanuit zouden kunnen ontstaan. De aanpak was anders dan ik op andere plekken tegen was gekomen. Naast de klachten zelf, keek ze ook naar mijn levensstijl en andere functies van mijn lichaam. Het voelde echt alsof ze hierin verder ging dan alleen het vaststellen van problemen op basis van wat ik aangaf. Op een rustige en begripvolle wijze zocht ze naar een manier om te kunnen helpen. Dat was heel prettig. Ze heeft in de behandeling eerst een shiatsumassage uitgevoerd. Naast dat ze de klachten gericht aanpakte, was dat ook erg ontspannend. Ik voelde me na de behandeling direct anders. Ik ben nog een paar keer teruggekomen en merkte dat de klachten steeds minder werden.’
Een verademing
‘Wat was er nou aan de hand? Stress, voornamelijk. Maar niet alleen geestelijke stress door het werk. Ook lichamelijk stress door een verkeerde houding, waardoor de spieren steeds maar geen rust kregen. Daarnaast bleek ik toch ongezonder te eten dan ik dacht. Je kunt met alle drie een tijd leven, maar je lichaam gaat op den duur aankaarten dat er iets mis is. Wanneer je slechts een van de drie oplost – met een nieuwe bureaustoel, bijvoorbeeld – blijven de andere gebieden voor klachten zorgen. Er waren dus verschillende manieren waarop ik mijn gezondheid kon verbeteren. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Tot nu toe met succes: ik heb geleerd te luisteren naar mijn lichaam en kan gerust een dag werken zonder de avond kwijt te raken aan een pijnlijke nek en schouders. En ik moet toegeven, dat is een hele verademing!’
-
Als klein meisje wist Myrthe al wat ze later wilde worden: kapster. ‘Het is altijd mijn droom geweest. Een droom die uitkwam, want volgend jaar hoop ik 25 jaar in het vak te zitten’, vertelt ze enthousiast.
-
Schouderpijn was bij Naomi (33) de orde van de dag tijdens periodes vol stress en spanning. Daar keek zij niet meer echt van op. Toen de klachten alleen ineens veel heviger werden, ging ze op zoek naar hulp.
-
Een chronische ziekte kan de kleinste bewegingen al moeilijk maken. Sporten is dan al helemaal geen optie.
-
Als je na een lange dag werken op de fiets stapt en een paar teugen frisse buitenlucht inademt, voel je pas weer écht hoe gespannen je lijf is. Je schouders zijn stijf en je kunt je nek nauwelijks draaien om naderend verkeer te zien aankomen.
-
Schouderklachten zijn een veelvoorkomende kwaal. Vaak zijn de klachten langdurig of komen ze snel en regelmatig terug.
-
Een ‘bevroren schouder’ is letterlijk vertaald van de term ‘frozen shoulder’. Dit geeft niet de temperatuur van de schouder aan, maar de stijfheid ervan. Heb jij vaak last van een doffe of hevige pijn in je schouder?
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.