Wat is stress eigenlijk en hoe kom ik er weer vanaf?
Stress. De een presteert er beter door terwijl de ander er juist aan onderdoor gaat. Stress kent veel verschillende oorzaken en gezonde stress kan zelfs iets goeds zijn. Maar wanneer je te veel stress ervaart, kan dat nadelige gevolgen voor zowel je lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben. Maar hoe zit dat nou precies?
Harder werken
Hoewel veel mensen het niet weten, is stress eigenlijk heel handig. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam juist kan handelen in, en het woord zegt het al, stressvolle situaties. Wanneer zo’n situatie zich voordoet, ontvangt je brein een aantal prikkels. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling gaan in zo’n geval omhoog. Op deze manier word je lichaam dus in staat gesteld om juist in situatie harder te werken. Daarom zeggen sommige mensen dat ze beter kunnen werken als ze onder druk staan: de stress geeft namelijk een extra boost.
Verdovend
Maar daarnaast geeft stress ook een pijnstillend stofje af. In moeilijke en stressvolle situaties word je lichaam zo als het ware verdoofd. Dit is erg handig omdat je in geval van nood dus sneller te werk kunt gaan en bovendien helder blijft nadenken. Het is dus niet zo gek dat veel mensen een beetje stress niet uit de weg gaan. Gezonde stress, noemen ze dat ook wel. Maar de lijn tussen gezonde stress en te veel stress, is jammer genoeg erg dun.
Een teveel aan stress
Te veel stress is namelijk allesbehalve goed voor je. En gezonde stress kan al snel overslaan op te veel stress, zonder dat je het zelf doorhebt. Maar wanneer je stresssysteem overbelast raakt, kan het aanslaan op willekeurige momenten. Bijvoorbeeld wanneer je in de supermarkt staat en plotseling het gevoel krijgt dat je in gevaar bent. Dat is een teken van te veel stress. Je krijgt dan een constante stressprikkel, dus ook op momenten dat een situatie helemaal niet levensbedreigend is. Hierdoor krijgt je lichaam nooit de kans om tot rust te komen sta je altijd ‘aan’.
Funest voor je immuunsysteem
Daarnaast is stress funest voor ons immuunsysteem. Je wordt gevoeliger voor ziektes en ontstekingen en hebt een continu verhoogde hartslag, iets wat erg schadelijk is voor je hart en bloedvaten. Maar stress kan ook je hersenen onomkeerbaar aantasten. Op langere termijn kun je namelijk minder onthouden of kun je geen onderscheid meer maken tussen doodnormale en levensgevaarlijke situaties. Dit kan een enorme impact hebben op je dagelijkse leven.
Het is daarom zaak om te veel stress altijd tegen te gaan of te verminderen
De oplossing
Het is daarom zaak om te veel stress altijd tegen te gaan of te verminderen. Een massage kan hier de oplossing zijn. Een lichaamsmassage zorgt er namelijk voor dat het knuffelhormoon, ook wel oxytocine gehalte genoemd, in je lichaam toeneemt. Dit knuffelhormoon zorgt voor een gevoel vaan veiligheid en verbinding. Je komt tijdens een massage dus letterlijk tot rust. Hierdoor ben je beter bestand tegen de negatieve effecten van stress.
Positieve effecten
Maar een massage heeft ook positieve effecten voor je immuunsysteem. Je lichaam maakt door een massage namelijk meer witte bloedcellen aan en deze bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Ziekteverwekkers blijven zo buiten de deur en ook schadelijke stoffen moeten veel meer moeite doen om jouw muur te doorboren.
Meer weten?
Wil jij van jouw stress af of wil jij meer weten over hoe een massage jouw stress kan verminderen? Neem dan contact op met Anna. Een massage bij Manuele Praktijk Anna Bron is bovendien niet alleen de oplossing voor slapeloosheid, maar kan ook allerlei andere klachten verlichten. Een massage is daarmee een cadeautje voor je lichaam, maar ook zeker voor je geest.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.