oedeemtherapie

Oedeemtherapie na borstkanker

In Nederland krijgt 1 op de 7 mensen borstkanker. De meest toegepaste behandelingen zijn operaties, chemotherapie, radiotherapie, immuuntherapie en hormoontherapie. Deze behandelingen hebben dikwijls vervelende bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld huidschade en ophoping van lymfevocht. Het is fijn om te weten dat de huidtherapeut nazorg kan bieden bij deze en andere bijwerkingen.

Bijwerkingen borstkanker behandelingen

Huidtherapeute Hélène Kempers van Huid- en Oedeemtherapie Kempers weet: ‘Na de operatie of operaties zullen er blijvende littekens ontstaan op en rond de borst, en soms ook op andere plekken van het lichaam. Wordt er gekozen voor een borstbesparende operatie met eigen weefsel, dan wordt er voor de reconstructie vaak elders op het lichaam huid- of vetweefsel weggehaald. Bijvoorbeeld op de buik, het dijbeen of op de bilplooi. Goed geheelde littekens worden behandeld bij de huidtherapeut. Tijdens het behandeltraject bij borstkanker worden er ook vaak lymfeklieren verwijderd uit de oksel – soms alleen de schildwachtklier(en), soms zo nodig zelfs een okselkliertoilet. Daarnaast kunnen de okselklieren tijdens radiotherapie beschadigd raken, waardoor er oedeem ontstaat. Meestal met zwellingen, spanningspijn, een zwaar gevoel in de aangedane ledematen en stijfheid tot gevolg. De huidtherapeut kan het ontstane lymfoedeem goed behandelen. Verder kan een behandeling als radiotherapie huidschade veroorzaken. Daarom is het, ook na afloop van de therapie, belangrijk om de huid goed te verzorgen met de voorgeschreven crème, en eventueel ook met natuurlijke oliën als arganolie. Ten slotte kunnen er schouderproblemen ontstaan. Om problemen als een frozen shoulder te voorkomen, is het belangrijk om elke dag oefeningen te doen. Het doen van kleine bewegingen, zoals het optrekken en laten zakken van de schouders, kan al veel betekenen. In onze praktijk geven we je nog meer tips en adviezen.’

Nazorg bij borstkanker is enorm belangrijk

Luisterend oor en advies

Hélène vervolgt: ‘In onze praktijk leggen wij niet alleen de focus op het behandelen van de huid. Ook hebben wij veel aandacht voor de mogelijke psychologische gevolgen van de ziekte. We bieden een luisterend oor en geven advies en ondersteuning. Niet alleen willen wij de huid herstellen, maar ook het zelfvertrouwen.’

Oedeemtherapie behandelingen

Met oedeemtherapie is het mogelijk om verschillende huidklachten aan te pakken. Dat kan op verschillende manieren, en met verschillende combinaties. Kijk je mee?

  • Manuele lymfedrainage (MLD): MLD is oedeemtherapie die manueel wordt uitgevoerd. Het is een massagetechniek waarbij de therapeut de vochtopname in de lymfevaten probeert te stimuleren door het toepassen van specifieke handgrepen.
  • Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC). IPC is een apparaat met een automatisch massagesysteem. Op het aangedane (oedeem)gebied wordt een manchet aangebracht. Een manchet bestaat uit verschillende luchtkamers, die afwisselend met lucht worden gevuld. Dit stimuleert de afvoer van vocht.
  • Lymf-tape. Ter ondersteuning van de behandeling kan er soms ook worden gekozen voor het plakken van lymf-tape. De tape wordt met een speciale techniek op het probleemgebied geplakt. Op deze manier kan het lymfevocht uit het weefsel worden opgenomen en afgevoerd. Ook helpt de tape om littekens en de huid te versoepelen, en het herstel te bevorderen.
  • LPG. Nieuw in de praktijk is de LPG Alliance: het nieuwste endermologie-apparaat op de markt dat een bindweefselmassage geeft. Hiermee wordt het weefsel versoepeld, waardoor de vochtafvoer ook weer kan stabiliseren. Ook (harde) littekens en de door bestraling beschadigde huid kunnen met LPG hersteld worden.
  • Compressietherapie. Door een toename van lymfevocht kan het ledemaat ernstig in omvang toenemen. Compressietherapie is dan noodzakelijk. Hierbij wordt het ledemaat ingezwachteld. De constante druk maakt dat de ophoping van vocht minder wordt, en dat de bloedstroom richting het hart wordt bevorderd. Ter bevordering van de behandeling wordt er soms aangeraden om ook een therapeutische elastische kous te dragen.

Samenwerking MTC de Viergang

Hélène: ‘Soms is er een aanvullend onderzoek of een revalidatie nodig. Voor deze gevallen heeft Huid- en Oedeemtherapie Kempers een samenwerking met het Medische Trainings Centrum (MTC) de Viergang. Hier werken meerdere fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oncologie. Omdat er ook gebruik wordt gemaakt van echografie, kan het behandelplan nog beter op jou worden afgestemd.’

Datum: 27 augustus 2019