Hoe wil je terugkijken op de feestdagen?
Ben jij iemand die al een maand van tevoren luidkeels meezingt met de kerstliedjes die uit de radio schallen en de kerstboom al heeft opgetogen voordat de goedheilig man het land heeft verlaten? Ben je elk jaar teleurgesteld over hoe de feestdagen zijn verlopen, omdat het niet aan je verwachtingen voldeed? Of zie je juist telkens weer op tegen de stress, sociale verplichtingen en geforceerde gezelligheid van de feestdagen? Sta dit jaar dan eens stil bij jouw en elkaars verwachtingen. Hoe wil je in deze coronatijd terugkijken op de feestdagen?
Bewust samenzijn
De feestdagen zullen dit jaar voor veel mensen extra waardevol zijn, door het samenzijn met dierbaren die je dit jaar waarschijnlijk een stuk minder hebt kunnen zien of aanraken. Misschien besef je meer dan ooit hoe belangrijk het is samen te zijn met de mensen van wie je houdt. Daarom zijn de feestdagen een uitgelezen kans om eens bewust tijd met elkaar door te brengen, zodat je terug kunt kijken op geslaagde feestdagen zoals ze bedoeld zijn.
Onder druk
Want hoe vaak gebeurt het niet dat je eigenlijk niet eens vanwege spanningen uit het verleden kunt genieten? We houden ons dan zo bezig met het decor, het eten en de cadeaus, dat we afgeleid worden van hetgeen waar het werkelijk om gaat. Waar de een veel moeite doet om het anderen naar hun zin te maken, voelt de ander zich onder druk gezet om cadeaus te kopen, surprises te maken, gedichten te schrijven en zo gezellig mogelijk te doen. Zo zit je gestrest aan tafel, waarbij elk individu andere verwachtingen heeft.
Verschillende verwachtingen
Om de feestdagen gezelliger te laten verlopen, kun je het beste met elkaar in gesprek gaan wat iedereen ervan verwacht. Zijn cadeaus bijvoorbeeld nodig, of gaat het om gewoon bewust te zijn van elkaars aanwezigheid? Van het moment samen te genieten, uit te spreken naar elkaar wat de ander voor je betekent? Goede gesprekken en ervaringen zijn immers kostbaarder dan cadeaus.
Geef elkaar de ruimte om een eigen invulling te geven aan het feest
Forceer het niet
Alles hoeft niet perfect te zijn, dus forceer het niet. Wanneer iedereen zich op zijn gemak voelt, ontstaan mooie herinneringen vanzelf. Leg elkaar daarom geen verplichtingen op. Houdt de een van bordspellen, de ander van kerstfilms en weer iemand anders van sport? Geef elkaar de ruimte om een eigen invulling te geven aan het feest en een activiteit te kiezen, zodat iedereen op een ontspannen manier kan genieten. Ieder even apart maar toch samen, samen aan tafel.
Afstand verkleinen
Voor velen zullen de feestdagen wat anders lopen dit jaar. Niet alle familieleden en vrienden kunnen misschien samenkomen, waardoor sommigen kans lopen op isolatie en eenzaamheid. Ondanks de fysieke afstand, kun je toch dingen doen om meer verbinding met elkaar te maken. Desnoods door digitale middelen als Zoom in te zetten. Maar je kunt ook brieven schrijven, kaartjes sturen of iets zelf maken. Wanneer er een persoonlijke gedachte achter zit, wordt het gevoel van saamhorigheid al snel vergroot.
Hulp nodig?
Benut deze feestdagen daarom om jouw relaties eens écht te verdiepen. Jan van Eck kan jou hierbij ondersteunen door counseling. Of je nu tegen relatieproblemen aanloopt, minder stress en negatieve gevoelens wilt ervaren of gewoon aan jezelf wilt werken, Jan is een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen, zonder (voor)oordelen, terecht kunt.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.