Trauma aanpakken met je ogen!
Het gebeurde op een zaterdagavond. Ik was alleen thuis en daar had ik me erg op verheugd. Eindelijk een ontspannen avondje waarin ik helemaal zelf kon bepalen waar ik behoefte aan had. Ik had al een ontspannen badsessie met een wijntje gehad en liep wat door het huis, bedenkend wat ik eens zou gaan doen. Ineens merkte ik dat de ontspanning naar de achtergrond verdween en er een onheilspellend gevoel in mijn buik ontstond. Het verbaasde me en ik vroeg me af wat dit voor gevoel was. Voordat ik het wist, begon ik me ineens heel onrustig te voelen en mijn hart begon steeds luider te bonzen…’ – Hanna (29)
Eerder opgelopen trauma
Niet iedereen gaat zorgeloos door de dag heen. Sommigen lopen rond met een eerder opgelopen trauma dat invloed heeft op het dagelijks functioneren. En dat hoeft niet eens bewust te zijn, maar de gevolgen zijn er niet minder om: onrustig, angstig, verdrietig. Als jij jezelf daarin herkent, blijf er dan niet te lang mee rondlopen.
Brainspotting
Heb je weleens van ‘Brainspotting’ gehoord? Wanneer je merkt dat je bepaalde gebeurtenissen niet (goed) hebt verwerkt, dan is deze therapievorm wat voor jou. De traumatische gebeurtenis die je hebt meegemaakt, is opgeslagen in je brein. Doordat de gebeurtenis opgeslagen is, kan dit leiden tot klachten. Tijdens brainspotting focus je je op een bepaald punt, waarbij je oogpositie correspondeert met de plek in je hersenen waar die nare ervaring opgeslagen ligt. Hierdoor komen er intense ervaringen op gang, met vaak fysieke reacties, maar daarna verdwijnen die ook weer. Het zelfgenezend vermogen van je brein wordt getriggerd, waardoor je brein weer ‘normaal’ kan functioneren en je van je trauma af raakt.
Aantal sessies
Soms is één sessie al voldoende om je blijvend van je probleem af te brengen, in andere gevallen zijn er enkele sessies nodig. Het mooie van deze methode is, dat je niet uitgebreid met de therapeut hoeft te praten over wat je meegemaakt hebt.
Het zelfgenezend vermogen van je brein wordt getriggerd
Rustiger en sterker
Hanna heeft brainspotting gevolgd bij Happy Body 4U. ‘Ik wist zeker dat het nooit meer goed zou komen, omdat ik steeds vaker last kreeg van angstige gevoelens. Maar na verschillende sessies voel ik mij veel rustiger en sterker. Een nieuw gevoel, waar ik steeds meer van kan en durf te genieten!’
Blijvend gewicht verliezen
Happy Body 4U kan jou naar het helpen met traumaverwerking, ook helpen met gewicht verliezen. Probeer je al járen van je overtollige kilootjes af te komen? En wanneer dit lijkt te lukken, zitten dan je verloren kilo’s er in een mum van tijd weer aan? Niet zo heel gek als je helemaal op eigen houtje moet afvallen en voor alle discipline en kennis op jezelf aangewezen bent. Met een driemaandentraject bij de gewichtsconsulent is jojo-en er niet meer bij. In deze tijd is het mogelijk om 10 kilo af te vallen. Deze kilo’s ben je niet kwijt voor tien weken, maar voor je hele leven! Je leert op een gezonde, duurzame manier anders naar voeding te kijken en de juiste keuzes te maken. Nooit meer diëten, maar genieten van voeding en tóch afvallen. Bij Happy Body 4U word je ondersteund door een gediplomeerd gewichtsconsulent. Doordat de consulent BGN-geregistreerd is, worden de consulten over het algemeen (deels) vergoed door je zorgverzekeraar.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Het kan zijn dat een nare gebeurtenis uit het verleden je nu nog steeds dwarszit. Soms ben jij je er zelf niet eens bewust van dat er iets naars plaatsgevonden heeft, maar merk je op dat je bepaalde gewoontes of gedragingen hebt die je wel belemmeren in je dagelijks leven.
-
Trauma is eigenlijk niets anders dan een gebeurtenis die te snel, te veel of te overweldigend is geweest. Ook de huidige coronacrisis valt hieronder. De wereld verandert dan opeens heel snel en je wordt overvallen door een onverwachte gebeurtenis waar je op de een of andere manier mee moet leren omgaan.
-
Pijn is een belangrijk mechanisme van je lichaam. In beginsel is het een signaal dat er iets mis is, zodat je actie kunt ondernemen. In onze westerse maatschappij zijn we het echter verleerd om naar ons lichaam te luisteren. We denderen maar door.
-
Die paar minuten hadden haar hele leven veranderd. Van die vrolijke, open en zelfbewuste vrouw was weinig meer over nadat ze oog in oog had gestaan met de overvaller die haar onder bedreiging de gehele dagopbrengst had laten overhandigen.
-
Waarschijnlijk hebben de meeste mensen het idee dat het best goed met je gaat. Dat je de narigheid die je is overkomen een plek hebt kunnen geven.
-
Het verwerken van een traumatische gebeurtenis is niet altijd even makkelijk. Vaak wil je iets dergelijks het liefst zo snel mogelijk vergeten en probeer je de draad van je vertrouwde leventje weer op te pakken.
-
Pijnlijke, vervelende en ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Soms blijven ze je maar achterna zitten en laten ze een steen op je maag achter. Ook al is het al jaren geleden. Je hebt al van alles geprobeerd om de nare gebeurtenis of gebeurtenissen een plekje te geven.
-
Elke keer weer is er die faalangst. Je wordt er steeds opnieuw mee geconfronteerd. Ergens diep in je onderbewuste zit de oorzaak, al heb je daar zelf geen idee van.
-
Je hoort dat ene nummer op de radio en ineens ben je weer even terug in de tijd. Je ervaart weer dat geluk, hebt zin om te dansen, ruikt de zee en voelt opnieuw die vlinders in je buik. Je beleeft als het ware weer heel even die gebeurtenis van toen.