Een leven zonder stress: het kan écht!
Het overvalt je regelmatig: je hartslag gaat omhoog, je ademt sneller en het zweet staat in je handen. Je spieren spannen zich aan, je hersenen maken overuren en het liefst zou je toegeven aan je eerste impuls om hard weg te rennen van dát wat jou zoveel stress geeft. Wat zou het mooi zijn als je al die stress uit je leven kon bannen. Er op een ‘normale’ manier mee om kan gaan. Dan is er goed nieuws voor je. Want een leven zonder ‘negatieve’ stress is écht mogelijk.
Positieve stress
Alhoewel we in onze westerse wereld vaak bezwijken onder de stress, is het eigenlijk een heel positief mechanisme van je lichaam. Bij stress komen er verschillende stofjes vrij waardoor onder meer je spieren zich aanspannen, je bloeddruk en hartslag stijgen en je pupillen zich verwijden. Daardoor kun je onmiddellijk reageren. Het stelde onze verre voorouders in staat om op dat moment te vechten of te vluchten wanneer zij ineens oog in oog met een sabeltandtijger of leeuw stonden.
Stressvolle situaties
Tegenwoordig is stress heel handig wanneer je plotseling een sprintje moet trekken om de tram te halen of wilt pieken voor die belangrijke wedstrijd. Het ‘geheim’ van gezonde stress is het feit dat je lichaam daarna de tijd krijgt om weer te herstellen, om te kunnen ontspannen. En dat lukt niet wanneer je ook stress ervaart van allerlei, vaak opgelegde, overtuigingen. Je schiet helemaal in de stress wanneer je een presentatie moet houden, een gesprek hebt met je leidinggevende, twijfelt of je de huur van volgende maand wel kunt betalen, je piekert over een gesprek wat je met iemand hebt gehad waarbij je niet voor jezelf opkwam of het ergens niet mee eens was wat je niet durfde te zeggen, of een andere, voor jou, stressvolle situatie.
Nog zo’n valkuil
Perfectionisme is ook zo’n grote valkuil die te langdurig zeer veel stress genereert en daarmee ook echt slecht is voor je gezondheid. Stress is een negatieve (zware) energie die afbrekend is in plaats van opbouwende positieve (lichte) energie.
Opgelegde overtuigingen
Af en toe wat ‘gezonde’ stress kan dus absoluut geen kwaad, maar aan al die andere situaties die jou naar de keel vliegen, is echt wel wat te doen. Vaak zit er namelijk een reden achter waarom jij zo perfectionistisch bent, bang bent om die presentatie te geven, angst hebt voor je leidinggevende of altijd maar aan het piekeren bent. Ergens ben jij ervan overtuigd geraakt dat jij dichtslaat als je voor een grote menigte moet spreken, voel jij je heel klein en niets waard wanneer je in gesprek bent met iemand die hoger op de ladder staat dan jij of is bij jou het glas altijd half leeg in plaats van half vol. Je bent je eigen gemaakte ‘verhalen’ als waar gaan aannemen, deze ‘verhalen’ gaan geloven. Er is een stemmetje in je hoofd dat jou daar altijd aan herinnert.
Het is een techniek waarmee je bewuster naar jezelf én je omgeving kijkt
NLP
En juist dat stemmetje kun je onder andere met NLP het zwijgen opleggen. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Je zou het kunnen vergelijken met het resetten van de harde schijf van je computer. Het is geen truc, maar een techniek waarmee je veel bewuster naar jezelf én je omgeving kijkt. Je hebt het altijd (eerst) bij jezelf te zoeken, nooit bij de ander. Jij zult het moeten doen en je hoeft het niet alleen te doen.
Zelfvertrouwen
Vanwege ervaringen uit het verleden heb je bepaalde overtuigingen in je leven geïntegreerd. Met NLP kun je die ervaringen die zich hebben vastgezet opnieuw ‘labelen’. Het stemmetje in je hoofd vertelt je ineens niet meer dat je iets niet kunt of niet de moeite waard bent, maar geeft je in plaats daarvan het zelfvertrouwen dat je in staat bent om effectief te functioneren. Dat je goed bent zoals je bent. Dat goed, ook goed genoeg is. Het helpt je grenzen te stellen en in balans te komen.
Prachtige methode
NLP is een prachtige methode om weer in je kracht te komen en zowel privé als zakelijk beter te functioneren. Je leert naar jezelf, je intuïtie en je hart te luisteren en ontdekt nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg: stress. Met onder andere NLP maak je daar een einde aan. Hoezo zou je jezelf dat niet gunnen?
In mijn traject coaching werk ik met bewustwording, NLP-technieken en hypnose om jou snel en doeltreffend de beste versie van jezelf te laten worden! Jij hebt het te doen en je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je hier graag bij. Ontpop en vlieg jouw koers.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.