Werkt stress jou op de zenuwen?
Stress: wie kent het niet? Stress is een fenomeen dat je al tegenkomt bij je geboorte. En je zal er ook de rest van je leven mee geconfronteerd worden. Stress kan je helpen om te groeien en verder te komen, maar kan ook negatieve gevolgen hebben. Lees hier meer over verschillende soorten stress, wat langdurige stress met je lichaam doet en hoe je dit kunt behandelen!
3 vormen van stress
Wist je dat stress kan worden onderverdeeld in 3 categorieën? Dit zijn:
- fysieke stress: hierbij kun je denken aan gebeurtenissen die een trauma hebben veroorzaakt. Dit kunnen zijn: een zware bevalling, ongevallen en verwondingen. Ook kun je bij fysieke stress denken aan veel moeten zitten, sportblessures, zwaar fysiek werk of juist eenzijdigheid.
- chemische stress: dit treedt op bij het gebruik van verkeerde voedingsstoffen of bij chemische stoffen die in de lucht hangen. Voedingsstoffen zijn ongezonde voeding, onvoldoende vocht, roken en alcohol. Chemische stoffen zijn bestrijdingsmiddelen of luchtvervuiling.
- emotionele stress: dit is stress die wordt veroorzaakt door heftige emoties. Denk aan relatieproblemen, financiële zorg, werkdruk, depressie, eenzaamheid en rouw.
Hoe klachten ontstaan
Langdurige stress zorgt ervoor dat je zenuwstelsel overmatig of langdurig belast raakt. Als je zenuwstelsel niet in staat is om zich aan te passen aan een omgeving waarin stress verhoogd aanwezig is, dan gaat je lichaam compenseren. Vindt er te veel compensatie in je lichaam plaats, dan ontstaan er ‘subluxaties’ in je wervelkolom. Dit zijn abnormale bewegingen in je wervelkolom, die ook effect hebben op je centrale zenuwstelsel. Subluxaties zorgen ervoor dat je te maken kunt krijgen met ongemakken, ziekte en een verminderde weerstand. Klachten dus.
Met chiropractische zorg is het mogelijk om de oorzaak van je klachten aan te pakken
Klachten zijn belangrijk
Jouw lichaam heeft niet voor niets klachten. Je kunt je klachten eigenlijk zien als een seintje waarmee je lichaam aangeeft dat er iets niet in orde is. Met behulp van regelmatige chiropractische zorg is het mogelijk om de oorzaak van je klachten aan te pakken! Tijdens het eerste consult vindt er een uitgebreide anamnese van jouw klachten plaats. Vaak wordt de oorzaak van de klachten dan al duidelijk. In de vervolgconsulten worden de normale bewegingen van de wervelkolom hersteld. Zo ontstaat er een optimale doorgifte van signalen van de wervelkolom naar de hersenen. En als het brein goed functioneert, dan kan het lichaam zichzelf weer genezen – van binnenuit!
Vol positieve energie
Chiropractor Cobus Bosman: ‘Met veel positieve energie en vriendelijkheid staan wij in onze chiropractiepraktijk voor jou klaar om je te helpen naar een verbeterde kwaliteit van leven. Wij streven ernaar om je gezondheid en vitaliteit te verbeteren, en je ziektegevoeligheid en voortijdige veroudering te verminderen. Je vindt onze praktijk in Amsterdam West, pal tegenover de mooie Westergasfabriek en het Westerpark. Vraag je je af of chiropractie iets voor jou of je familie is? Neem dan gerust contact met ons op en stel al je vragen. Deze beantwoorden wij graag!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.