werken-na-kanker

Werken na kanker: dat valt niet altijd mee

Net als na elke periode van ziek zijn, verwacht je ook dat je na kanker weer gewoon aan het werk gaat. Je bent immers weer ‘de oude’? Toch gaat dat vaak niet op. Je ziekte én de behandelingen hebben hun sporen nagelaten. Klachten als extreme vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen kunnen je behoorlijk parten spelen. Kanker is niet zomaar een griepje waarbij je, zodra je beter bent, de draad weer oppakt.

Werken na kanker

Volgens de statistieken hebben jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 werknemers met de diagnose kanker te maken. Van hen keert 60% tot 90% binnen 1,5 jaar weer terug op de werkvloer nadat ze alle therapieën tegen deze ziekte hebben afgerond. Je werkgever en je omgeving verwachten dat ook van je en zelf wil je ook zo snel mogelijk weer aan het werk. Je bent immers weer beter?

Niet meer ‘de oude’

Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat je vaak niet meer ‘de oude’ bent. Sommige gevolgen van kanker, of de behandelingen die je ervoor hebt ondergaan, zijn direct merkbaar en gaan na verloop van tijd weer (grotendeels) over. Maar je kunt ook te maken krijgen met de ‘late gevolgen’ van kanker, die soms zelfs pas jaren later gaan opspelen. Deze late gevolgen zijn vaak psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen, en deze kunnen van invloed zijn op je werk. Kun je nog wel doen wat je deed en zit je überhaupt nog wel op de juiste plek.

Het ‘zwarte gat’

Het valt niet altijd mee om daar zicht op te krijgen. Vooral niet wanneer je, nadat alle behandelingen zijn afgerond, in het beruchte ‘zwarte gat’ terechtkomt. Bij ieder pijntje ben je bang dat de kanker weer terug is, je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt, er zijn veranderingen in je relatie gekomen en je worstelt met vragen over zingeving. Het kan ervoor zorgen dat je je werk niet kunt uitvoeren. Het valt niet altijd mee om die nieuwe versie van jezelf te accepteren of ermee om te leren gaan.

‘Ik kan je ondersteunen in je ontdekkingstocht naar de toekomst’

Coachtraject

Als ervaringsdeskundige en gespecialiseerd coach kan ik je ondersteunen in je ontdekkingstocht naar de toekomst en je helpen om inzicht te krijgen in wat allemaal nog wél mogelijk is. Een coachtraject zorgt er niet voor dat je direct weer aan het werk kunt, maar biedt je vooral inzicht in je mogelijkheden, en eventuele beperkingen, in je werkzaamheden. Samen met de HR-afdeling van het bedrijf waar je werkt, kunnen we kijken of er eventueel aanpassingen mogelijk zijn, zodat jij niet meer tegen allerlei problemen aanloopt.

Werkgever

Veel werkgevers zijn bereid om door middel van een coachtraject in het welzijn van de werknemer te investeren. Op deze manier ontstaat er ook een duidelijker beeld over de inzetbaarheid, het oppakken van bepaalde taken en de verantwoordelijkheden. Er kan sneller en efficiënter worden afgestemd tussen werknemer en werkgever, waardoor er minder verzuimkosten ontstaan. Er zijn verschillenden mogelijkheden. Een coachtraject duurt gemiddeld vier tot vijf maanden.

Datum: 16 mei 2019