Leer na kanker je talenten te benutten
Wist je dat mannen vaker kanker krijgen dan vrouwen? Onderzoek heeft uitgewezen dat hier een genetische verklaring voor is. Vrouwen blijken namelijk een aantal beschermende genen in hun cellen te hebben. De manier waarop mannen hun ziek zijn ervaren, blijkt trouwens ook heel verschillend van die van vrouwen.
Man vs vrouw
Terwijl vrouwen sneller geneigd zijn om over hun gevoelens en emoties te praten, zijn mannen doorgaans veel praktischer in gesteld. Hij wil zorgen voor zijn gezin, krachtig zijn. Dat wordt immers van hem verwacht. Hij is toch zeker geen watje? Nog steeds zijn veel mannen ervan overtuigd dat je als man niet mag huilen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat hij als man geen gevoelens en emoties heeft. Ze zijn er wel, maar hij uit ze gewoon niet. Want daarvoor moet je je kwetsbaar opstellen. En dat past niet bij een man. Toch?
Verschillen
In mijn praktijk Paul Simons Coaching, waar ik mensen begeleid die kanker hebben (gehad), zie ik die verschillen tussen man en vrouw elke keer weer heel duidelijk. Met name mannen hebben moeite om de draad weer op te pakken na die heftige periode van behandelingen om de kanker te bestrijden. Vermoeidheid speelt vaak een grote rol, maar daar willen ze niet graag aan toegeven.
Terug naar de basis
Dat zorgt ervoor dat je, ook als man, onderuit kunt gaan. Kunt vallen en weer opstaan. En weer kunt vallen. Na de ingrijpende periode die jij hebt meegemaakt, moet je jezelf soms weer opnieuw ontdekken. En daarbij moet je terug naar de basis. Naar je gevoel. Kijken of wat je altijd deed nog wel bij je past. Onderzoeken waar je weer energie van krijgt. Leren wat je talenten zijn en deze durven benutten.
Gun jezelf die persoonlijke ontwikkeling
Natuur
Als coach wil ik je daar graag bij helpen. Vaak vinden de gesprekken gewoon buiten plaats tijdens een wandeling door het bos of op het strand. Dat praat makkelijker. Al lopend door de natuur krijg je nieuwe inzichten. Gun jezelf die persoonlijke ontwikkeling. Gun jezelf het praten tegen iemand met wie je geen emotionele band hebt. Want dát is vaak zo lastig met de mensen om je heen waarvan je houdt. Je wilt hen immers niet belasten met jouw problemen.
Je kunt het
Ik weet zeker dat het je lukt om te leren praten over je gevoelens. Het helpt je om overzicht én inzicht te krijgen. Je wordt dan misschien niet meer de oude, maar wél een nieuwe versie van van jezelf. Een versie die bewuster leeft en geniet van de dingen die allemaal nog wél kunnen. Van talenten die wellicht nu eindelijk de kans krijgen om te worden ontplooid. Dat gun ik iedereen.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.