Hulp bij burn-out en darmklachten
Rennen, hollen, vooral níét stilstaan én steeds verder gepusht worden. De prestatiemaatschappij waar jij je in bevindt, kan voor de nodige stress zorgen. Geen tijd meer voor je partner, drukte op het werk, en ga zo maar door. Door overmatige blootstelling aan stress, op lichamelijk en emotioneel gebied, raakt je lichaam overbelast. Deze overbelasting kan uiteindelijk uitmonden in een burn-out. Symptomen van een burn-out op tijd herkennen én erkennen is ontzettend belangrijk. Het helpt je namelijk een burn-out te voorkomen of de kans erop aanzienlijk te verkleinen. Doe je niets? Dan kun je volledig opgebrand raken.
Darmklachten
Wist je dat darmklachten een veelvoorkomend probleem zijn bij blootstelling aan te veel stress? Heb jij het te druk op je werk en ligt de lat te hoog? Grote kans dat deze spanning zorgt voor een knoop in je maag. Dat heet ook wel ‘buikspanning’, en is een vaag zeurend of pijnlijk gevoel in je buik dat je ademhaling bemoeilijkt en je eetlust negatief beïnvloedt. Door een overvloed aan stresshormonen raken je buik en darmen totaal van slag. Veel darmklachten herken je aan een versnelde stoelgang of juist een zeer trage stoelgang.
Verkeerde voeding
Naast darmklachten, gaan stress en een burn-out vaak hand in hand met verkeerde voeding. Je herkent het vast wel: na je drukke werkdag maak je het jezelf gemakkelijk met een handige kant-en-klaarmaaltijd. De volgende dag heb je eigenlijk ook niet zoveel zin om uitgebreid te koken en kies je voor een maaltijd die snel klaar is door het gebruik van zakjes en pakjes met allerlei smaakstoffen. Je neemt niet meer de tijd om goed te eten, en daardoor kan je lichaam zich niet goed voeden. Je lichaam heeft pure producten nodig, dus het is belangrijk dat je je voeding aanpast, met onder meer verse groenten.
70% heeft een darmprobleem
Orthomoleculair therapeut Jennifer Steevensz: ‘Ongeveer 70% van mijn cliënten heeft een darmprobleem. Veel cliënten komen bij mij omdat ze klachten ervaren als darmkrampen, obstipatie en winderigheid. In mijn praktijk meet ik iedereen door met onder andere bioresonantie.
Wist je dat darmklachten kunnen ontstaan door stress?
Pas je voeding aan
Aan de hand van de uitslag gaan we aan de slag met de desbetreffende klachten. Je darmen zijn niet voor niets van slag. Het kan zijn dat je verkeerde dingen hebt gegeten of gedronken, maar het kan ook zijn dat je te lang onder stress hebt gestaan. Rust creëren voor je darmen doen we door suikers drastisch te verminderen, gluten te laten staan bij een glutenintolerantie, of melk in het geval van een lactose-intolerantie. Verder passen we je voeding op zo’n manier aan dat de juiste voedingsstoffen in jouw dagelijkse voeding kunnen zorgen voor herstel. Ook stressreductie en verandering van leefstijl zijn onderdeel van mijn therapie, eventueel aangevuld met natuurlijke supplementen voor een extra boost.’
Meer energie
‘Ik zie cliënten vaak langzaamaan opknappen’, geeft Jennifer aan. ‘Eén van de dingen die mensen vaak zeggen, is dat ze ineens veel meer energie hebben. Wanneer je darmen overbelast zijn, kost dit je lichaam veel energie. Zodra we rust hebben gecreëerd voor je darmen kun je die energie weer gebruiken voor andere dingen. Wanneer je intens vermoeid bent doordat je in een burn-out bent beland, kun je je hierdoor energieker gaan voelen. Dit is een stapje in de goede richting om uit je burn-out te komen.’
Gezond en bewust eten met courgetti
Jennifer: ‘Er bestaan heerlijke gerechten boordevol groentes. Kies bijvoorbeeld eens voor courgetti. Deze koolhydraatvervanger geeft ‘pasta’ een heel nieuwe wending. Met de spaghetti van courgette valt eindeloos te combineren. Kies voor een gerecht met veel groenten, want daar heb je nooit genoeg van! Binnen een handomdraai heb je een heerlijke maaltijd.’
Dit heb je nodig voor 1 persoon:
- 1 courgette (of 100 gram courgetti)
- 250 gram spinazie
- 100 gram tomaatjes
- ¼ ui
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- versgemalen peper en zeezout
- 1 g oregano
- 20 g Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Leg de tomaatjes op een bakplaat in de oven. Verdeel twee eetlepels olijfolie en de oregano over de tomaatjes. Voeg eventueel peper en zout toe. Rooster de tomaatjes twintig minuten. Beginnen ondertussen met het snijden van de ui en de knoflook, en bak het op. Maak met een spiraalsnijder de lange courgettislierten, voeg deze ook toe aan de pan. Vervolgens voeg je de spinazie, handje voor handje toe. Eenmaal op je bord voeg je de geroosterde tomaatjes bij de courgetti. Als finishing touch strooi je wat Parmezaanse kaas toe.
De kernwaarde van Jennifer
Jennifer: ‘Ik heb verschillende kernwaarden die ik belangrijk vind: zelfbewust, betrokken, ongedwongen en vernieuwend. In elk artikel licht ik er één uit. Deze keer staat ‘vernieuwend’ centraal. Dit staat voor het feit dat ik mijzelf altijd blijf ontwikkelen in de natuurgeneeskunde en dat ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kan ik mijn cliënten begeleiden in hun weg naar optimale gezondheid.’
-
Na het eten is het weer zo ver: je voelt je buik weer borrelen. Steeds vaker krijg je te maken met vervelende buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
-
Ervaar je weleens klachten zoals buikkramp, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel?
-
Chronische darmziekten komen steeds vaker voor. Vroeger was nog weinig bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA, ook wel epigenetica genoemd.
-
Darmklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Het dagelijks leven gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vreselijke buikpijn. Zo maakt je buik vaak gênante geluiden op de meest onfortuinlijke momenten, zoals tijdens een date of net op het moment dat er op kantoor een stilte valt.
-
Hoe het zich uit, kan verschillen. Misschien heb je last van een opgeblazen buik, verloopt je stoelgang moeizaam of onregelmatig of heb je last van winderigheid. Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend.
-
Tegenwoordig hebben we het altijd druk. We rennen, vliegen en springen door het leven. Onze agenda’s zijn overvol en dat kan voor de nodige stress zorgen. Sterker nog, het kan tot een burn-out of depressie leiden.
-
De werking van je darmen is niet alleen afhankelijk van goede voeding. Ook een goede mentale balans is belangrijk. Stress kan hierbij flink wat roet in het eten gooien.
-
Al tijden heb je last van een opgeblazen en pijnlijke buik. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.
-
Anouk (37) vertelt: ‘In het begin dacht ik dat ik misschien een infectie had die vanzelf wel over zou gaan. Soms verdwenen mijn klachten ook even, maar na een tijdje kwamen de hevige buikpijnen en diarree altijd weer terug.
-
Saskia is een echte ‘shopaholic’. Al sinds jaar en dag gaat ze er regelmatig, samen met haar beste vriendin, op uit.