Je hormonen herstellen met acupunctuur
Een gebrek aan energie, een verminderd libido, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen en soms zelfs onvruchtbaarheid. Hoewel je je er waarschijnlijk niet van bewust van bent, komen je onaangename klachten waarschijnlijk voort uit problemen met je hormonen. Wat nu? Acupunctuur!
Hormonen
Om precies te zijn, kan het zijn dat er een disbalans bestaat in je hormonen. Waarschijnlijk ken je de hormonen testosteron en oestrogeen wel, deze hangen samen met de voortplanting. Maar wist je dat er in totaal wel dertig hormonen zijn in het menselijk lichaam? Deze zijn allemaal van vitaal belang voor je gezondheid. En hoewel hormonale fluctuaties zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen, zijn het vrouwen die het vaakst met gezondheidsklachten moeten leven. Eigenlijk best oneerlijk.
Klachten
Hoe dan ook, de hormonen in je lijf zijn erg belangrijk. Zij functioneren als de ‘boodschappers’ en ‘poortwachters’ in je lichaam. Zo bepalen zij de regulatie van je slaapcycli, voortplanting, emotionele gestel en metabolisme (verbranding). Ook zijn zij bepalend bij je lichaamstemperatuur en je energieniveau. Wanneer je hormonen uit balans zijn, merk je symptomen als vermoeidheid en depressie, een laag libido, gewichtstoename of een onregelmatige menstruatie.
Onaangename problemen
Al deze klachten, die veroorzaakt worden door een hormonale disbalans, zijn vervelend, maar in principe geen onnatuurlijk verschijnsel. Dat is het wél als je voor een langere tijd zulke onaangename problemen ervaart. Heb je bijvoorbeeld onregelmatigheden in je menstruatie, of regelmatig last van temperatuurwisselingen, dan zijn er waarschijnlijk externe factoren die de hormonale disbalans beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan factoren als een onevenwichtige levensstijl en een slecht dieet. Ook gezondheidsproblemen, medicijnen of toxines in je lichaam kunnen een factor zijn.
Een ontspanning
Goed, je weet nu een beetje waar je klachten vandaan komen. Maar op welke manier kunnen die worden opgelost? Acupunctuur is het antwoord! Acupuncturist Steven Lai weet hier meer over. ‘Sommige mensen reageren niet goed op hun voorgeschreven medicatie voor hun hormonale onevenwichtigheid. Acupunctuur is daarentegen uiterst veilig. Door naaldjes op belangrijke energiekanalen te plaatsen, kunnen bepaalde organen worden gestimuleerd.’
Zijn jouw hormonen in onbalans?
In balans brengen
‘Het zetten van de naaldjes doet geen pijn. Het kan zelfs als ontspannend of opluchtend worden ervaren! Door de pols- en tongdiagnose wordt de conditie van je Qi (levensenergie) onderzocht. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld. De juiste meridianen en punten worden geselecteerd om de disbalans van de energiebanen in balans te krijgen. Wanneer de energiebanen in balans komen, dan komen de hormonen ook in balans. In de verschillende sessies wordt je lichaam niet gedwongen om iets te doen, maar je lichaam wordt juist gestimuleerd om zichzelf in balans te brengen.’
Zwangerschap
‘Zeker als het gaat om hormonale disbalans is dit een heel krachtige methode. Zo had ik eens een vrouw in mijn praktijk die bezig was om zwanger te worden. Na één acupunctuurbehandeling werd ze al vrij snel zwanger. Ze stuurde haar vriendinnen door. De meesten van hen werden ook vrij snel zwanger na één acupunctuurbehandeling. Dat was wel mooi om te zien.’
Wist je dat…
…naast het volgen van acupunctuurbehandelingen het ook belangrijk is om je dieet en levensstijl aan te passen? Neem hier alle tijd voor: zo kunnen je hormonen weer goed op gelijk niveau komen.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? De officiële term is hyperprolactinemie en je hebt een grote kans dat je dit oploopt in je leven. Het gaat vaak gepaard met klachten als overrekking van banden, waardoor je blessuregevoelig wordt.
-
PMS, het premenstrueel syndroom, is een lastig en ongrijpbaar onderwerp. De klachten lopen uiteen van ‘moodswings’ zoals boosheid en neerslachtigheid tot vermoeidheid, hoofdpijn, vochtretentie en gewrichtspijn. Hoewel het een zeer beperkende aandoening is, zie je het niet aangetoond met regulier bloedonderzoek.
-
Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je hele lichaam ontregelen. Je merkt dat je vaker stemmingswisselingen krijgt, prikkelbaarder wordt en een rusteloos gevoel hebt. Je raakt snel uitgeput, maar bent te opgefokt om tot rust te komen.
-
Hormonen lijken net op ingrediënten in een gerecht: een beetje te veel of te weinig en het gerecht smaakt niet meer zoals het hoort. Maar is het recept in balans, dan is het verrukkelijk en zoet (of pittig!).
-
Ieder jaar is het hetzelfde: zodra de dagen korter worden en jij opstaat en naar bed gaat met druilerig, donker weer, begin je je somber te voelen. Je hebt nergens zin in, kunt nauwelijks uit je bed komen en voelt je terneergeslagen. Terwijl de bomen zich hullen in de prachtigste tinten rood en oranje, weet jij zeker dat jouw leven in de lente en de zomer veel meer kleur heeft.
-
Dat hormonen veel invloed kunnen hebben op ons doen en laten, weten wij als vrouwen maar al te goed. Bekende voorbeelden daarvan zijn de stemmingswisselingen en (vr)eetbuien waar menigeen last van heeft voor of tijdens de menstruatie en de opvliegers in de overgang.
-
‘s Ochtends is het altijd hetzelfde liedje: je wil jezelf het liefst nog stééds een keer omdraaien om er rond de middag eens een keer uit te komen. Je sportkleding ligt al máánden verfrommeld in een hoekje van je kamer.
-
Veel vrouwen zijn altijd bezig met afvallen, diëten en gezonde voeding. Is er een nieuwe gezondheidsgoeroe? Dan volgen we die met zijn allen massaal, om er vervolgens achter te komen dat de kilo’s er maar niet af willen.