Zo belangrijk is een goed bed voor je gezondheid
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid. Herken je er iets van? Dan is de kans groot dat het tijd wordt voor een ander bed!
Hoofdpijn bij het opstaan
Hoofdpijn kent vele oorzaken. Je kunt hoofdpijn krijgen door stress en gepieker, maar ook door overbelasting van je lichaam. Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Als die hoofdpijn zicht vooral bij het opstaan manifesteert, zou dat een indicatie kunnen zijn dat er iets mis is met je bed. Mogelijk lig je gedurende de nacht in een verkeerde houding. Dit is meestal te herleiden tot een ongeschikt bed. In dat geval wordt het tijd om eens bij Hbeds rond te gaan neuzen en te bekijken welk type bed jij nodig hebt. Een gezond mens behoort immers geen hoofdpijn te krijgen in bed.
Gewrichtsklachten
Vaak last van pijn in de nek, schouder of rug? Dit kan erop duiden dat het matras niet de juiste tegendruk biedt. Een te hard matras geeft niet voldoende mee op de plekken waar het lichaam zelf meer druk geeft, terwijl een te zacht matras ook niet goed is, omdat je daar te veel in wegzakt. Het moet allemaal precies in balans zijn, anders kunnen gewrichtsklachten ontstaan. Je lichaam is namelijk door een ondeugdelijk matras niet goed in staat om volledig te ontspannen. Juist die ontspanning is nodig, omdat de nachtelijke uren de herstelfase voor het lichaam zijn.
Tintelingen
Nog een bekend fenomeen bij een te hard matras: tintelingen in bijvoorbeeld de handen of voeten. Die worden veroorzaakt doordat bloedvaten te veel worden afgekneld. Ook dit heeft te maken met de druk die het matras uitoefent op je lichaam. Als een matras niet voldoende meegeeft, zal de doorbloeding tegengewerkt worden. Een kenmerk van een slechte doorbloeding is het tintelende gevoel. Met een nieuw matras kan het probleem snel opgelost zijn. Belangrijk is om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende soorten matrassen. Elk materiaal heeft namelijk zijn unieke kenmerkende eigenschappen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.