
Voorkom stress tijdens het werken: tips om aan je mentale gezondheid te denken
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en stress te voorkomen. In dit artikel geven we een aantal tips om aan je mentale gezondheid te denken tijdens het werken.
Neem regelmatig pauzes
Een van de beste manieren om stress te voorkomen tijdens het werken is door regelmatig pauzes te nemen. Het nemen van een momentje voor jezelf tijdens de werkdag wordt nog vaak onderschat en vergeten. Het is belangrijk om af en toe even afstand te nemen van je werk en je gedachten te verzetten. Dit kan helpen om je energieniveau op peil te houden en stress te verminderen. Ook zorgt dit er juist voor dat je na je pauze er weer volle bak tegenaan kunt gaan. Probeer elke paar uur een korte pauze te nemen. Hoe je deze pauze invult kun je natuurlijk helemaal zelf bedenken. Houd er wel rekening mee dat sommige werkgevers hier eisen aan kunnen stellen. Je kunt daarom het beste zelf met een verzoek komen. Het kan bijvoorbeeld een moment zijn waarop je even gaat wandelen, een kopje koffie drinkt of gewoon even ontspant. Dit kan je helpen om je focus te behouden en productiever te zijn.
Creëer een gezonde werk-privé balans
Een van de grootste oorzaken van stress op het werk is een verstoorde werk-privé balans. Het is belangrijk om voldoende tijd en aandacht te besteden aan je privéleven. Naast je werkverplichtingen kan dit nog wel eens vergeten worden. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te ontspannen, te sporten, met vrienden en familie door te brengen en andere activiteiten te doen die je gelukkig maken. Het is vooral belangrijk dat je doet wat je zelf echt leuk vindt. Dit kan helpen om stress te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren. Probeer daarom duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé en neem de tijd voor jezelf.
Volg een cursus time management
Een goede manier om stress te verminderen tijdens het werken is door je tijd efficiënt te managen. Zo kun je bijvoorbeeld een cursus time management volgen. Op die manier kun je leren hoe je je taken beter kunt plannen en organiseren, prioriteiten kunt stellen en je werk efficiënter kunt uitvoeren. Dit kan helpen om stress te verminderen en je productiviteit te verhogen. Neem daarom de tijd om te investeren in je vaardigheden om uiteindelijk productiever te kunnen werken. Er zijn tal van time management tips waar je waarschijnlijk zelf nog niet aan gedacht had.
Praat over je gevoelens
Het is belangrijk om te praten over je gevoelens en stress met anderen. Dit kan helpen om je gedachten te ordenen, je emoties te uiten en steun te krijgen van anderen. Praat bijvoorbeeld met je collega’s, vrienden of familie over je stress en problemen. Dit zorgt ervoor dat je niet alles alleen hoeft te dragen. Heb je erg veel last van stress en beperkt dit je tijdens je dagelijkse leven? Dan is het ook belangrijk om dit bespreekbaar te maken bij je werkgever. Het delen van je gevoelens kan helpen om stress te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren. Zoek daarom iemand bij wie je je op je gemak voelt en praat openlijk over je gevoelens.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.