Preventief borstonderzoek: een hele geruststelling
Het afgelopen halfjaar kregen drie vrouwen in mijn omgeving te horen dat ze borstkanker hebben. Zelf ben ik onlangs 40 geworden en deze vrouwen zijn ongeveer van mijn leeftijd. Het gaat om een zus van mijn achterbuurvrouw, een verre nicht en een vriendin van een collega. Ik ken hen geen van allen persoonlijk, maar het zette me wel aan het denken.’
Waarom zij wel en ik niet?
‘Het had mij immers net zo goed kunnen overkomen. Waarom zij wel en ik niet? Ik heb een intensieve baan en drie puberende kinderen. Ik ben altijd maar druk, druk, druk en sta misschien weleens te weinig stil bij mijn gezondheid. Ik ben de laatste tijd alleen maar bezig om alle ballen in de lucht te houden. Op de één of andere manier had ik altijd het idee dat een ziekte als borstkanker mij nooit zou treffen. Dat overkomt alleen anderen, en mij niet. Maar ineens was ik daar niet meer zo zeker van.’
Positieve ervaringen
‘Heel toevallig kreeg ik, net toen ik daar zo over aan het piekeren was, een telefoontje van een goede vriendin van me. Ze hoorde aan mijn stem dat er wat was en ik vertelde haar wat me dwarszat. Van haar kreeg ik de tip om een afspraak bij Thermografie Amsterdam te maken. Zij was daar al een paar keer geweest voor een jaarlijks preventief onderzoek en was er heel positief over.’
Op mijn gemak
‘Na dat telefoontje heb ik gelijk mijn contactgegevens op de website ingevuld. Ik werd teruggebeld en na een heel prettig gesprek en de nodige informatie heb ik een afspraak gemaakt voor een intakegesprek en borstthermografie. Ik werd geholpen door Birgitte. Zij maakte een heel vakkundige indruk en heeft me duidelijk uitgelegd wat ik kon verwachten. Ze merkte dat ik wat nerveus was en wist me snel op mijn gemak te stellen. Ze was ook oprecht geïnteresseerd en nam mijn zorgen serieus. Ze prikte gelijk ook even mijn vitamine D en gaf heel veel nuttige informatie. Gelukkig kreeg ik na een paar dagen een gunstig low-risk rapport terug en had ik me voor niets zorgen gemaakt.’
Een hele geruststelling
‘Over drie maanden ga ik opnieuw voor het compleet maken van de zogenaamde ‘baseline’, een soort nulmeting, en daarna ga ik jaarlijks. Ik vind het belangrijk om te weten wat er gebeurt in mijn borsten. En mocht er toch een keer een afwijking gevonden worden, dan ben ik er in ieder geval op tijd bij. Dat voelt voor mij als een hele geruststelling!’
Ook voor jou
Hoe belangrijk is borstgezondheid voor jou? Ben jij zelfbewust van je lichaam? Bij Thermografie Amsterdam kun je een preventief onderzoek laten uitvoeren. Met de allernieuwste apparatuur van Meditherm kan de gezondheid van jouw borsten in de gaten worden gehouden. Thermografie Amsterdam is de eerste en enige in Europa die de Meditherm Iris 640 gebruikt! De scan is als het maken van een infrarode pasfoto van je borsten. Er komt geen straling vrij, je wordt niet aangeraakt en het is absoluut niet pijnlijk.
Susan maakte zich zorgen toen meerdere vriendinnen geconfronteerd werden met borstkanker.
Wat is thermografie?
Thermografie is een uniek onderzoek van de fysiologie dat veranderingen waarneemt die voorafgaan aan ziekte. Dit kunnen onder andere hormonale veranderingen, ontwikkeling van bloedvaten (angiogenese), lymfestagnatie of veranderingen aan de schildklier zijn. Thermografie is geen vervanging van andere borstonderzoeken.
Nulmeting
Met een thermografische camera worden temperatuurverschillen in beeld gebracht. Eerst wordt een nullijnmeting gedaan, de zogenaamde ‘baseline’, die als uitgangspunt wordt gebruikt voor verdere vergelijking. Bij borstthermografie is de baseline een persoonlijk archief met daarin een thermische vingerafdruk van jouw lichaam. Een stabiele baseline betekent dat er geen actieve thermische processen zijn waargenomen die kunnen duiden op weefselveranderingen. De baseline bestaat uit twee scans die 90 dagen na elkaar gemaakt zijn. De periode van 90 dagen is van belang omdat dat de tijd is die cellen nodig hebben om zich te verdubbelen. Vandaar dat er twee afspraken nodig zijn om een baseline te maken.
Hoogwaardige medische apparatuur
Thermografie Amsterdam werkt uitsluitend met hoogwaardige medische apparatuur van het geregistreerde merk Meditherm. In tegenstelling tot andere merken is Meditherm het enige thermografische systeem dat specifiek ontworpen en gekalibreerd is om de temperaturen van het menselijk lichaam te meten. Het is dan ook speciaal ontworpen voor medische toepassingen, en dus anders dan de industriële camera’s.
Hoe werkt borstthermografie?
- Tijdens een intakegesprek worden je medische geschiedenis en eventuele klachten met je doorgesproken.
- Na het intakegesprek wordt de scan gemaakt. Dit duurt vijf tot tien minuten.
- In totaal worden er ongeveer 14 scans gemaakt. Je voelt hier niets van en er komt ook geen straling vrij.
- Na een paar werkdagen ontvang je een eerste rapport van de arts.
- Mocht het eerste rapport aanleiding geven tot een toelichting of een verder onderzoek, dan word je hier persoonlijk voor benaderd voordat je het rapport ontvangt.
- Voor een complete baseline wordt drie maanden na het eerste thermogram een tweede thermogram gemaakt.
- Na een paar werkdagen ontvang je het tweede rapport van de arts.
- Ook hier geldt dat wij eerst persoonlijk contact met je opnemen als dat nodig is.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.