jonge-ouders

Hoe onderhoud je je relatie als jonge ouders?

Steeds meer ouders van jonge kinderen gaan scheiden. Dat is natuurlijk erg verdrietig voor alle partijen, met die intentie ben je niet een gezin gestart. Volgens onderzoekers zijn de belangrijkste redenen voor de scheidingen van jonge ouders, de spanningen die voortkomen uit ouderschap, gebrek aan intimiteit en onvoldoende communicatie. Partners die wel ‘de tropenjaren’ door zijn gekomen, benoemen dan ook dat ze op tijd aangaven meer toenadering tot elkaar nodig te hebben.

Ingrijpende verandering

Je herinnert je de periode nog wel dat jij en je partner elkaar net hadden gevonden. Alles was spannend, voor niets had je zoveel aandacht als voor die ander. Na de verliefdheid was er ruimte voor echte liefde, en jullie stichtten een gezin. En nu is het grootste deel van de aandacht en energie gericht op jullie baby. Dat is logisch, de zorg kost nu eenmaal veel tijd en je bent vol van liefde voor dit kleine wezentje. Maar na deze ingrijpende verandering kan het lastig zijn om je nog verbonden te voelen met je partner.

Vervallen in patronen

Een relatie is een grote leerschool en één van de grootste persoonlijke uitdagingen in een mensenleven. Wanneer de mate van verbondenheid verandert op het moment dat er kinderen komen, is dat vaak doordat er minder tijd en aandacht voor elkaar is. Enerzijds verval je vaak in patronen die je van huis uit gewend bent, anderzijds heb je minder tijd voor je partner waardoor het voor hem of haar kan lijken dat het kind belangrijker is.

Andere rol

Ouders van jonge kinderen maken een grote transitie door die mogelijk ingewikkeld is, weet ook Renata Schoneveld. ‘Als haptotherapeut begeleid ik stellen die door een moeilijke periode gaan. Het jonge ouderschap is een situatie waarin je opeens andere rollen hebt, namelijk die van vader of moeder. Vanuit die nieuwe rollen kan het moeilijk zijn om ook voldoende aandacht te schenken aan je partnerschap. Ook is er dikwijls sprake van slaapgebrek en kan de vrouw het lastig vinden haar lichaam weer te zien als beminnelijk.’

Emotionele intimiteit

‘Intiem met elkaar zijn, hoeft niet automatisch gemeenschap te betekenen’, legt Renata verder uit. ‘Er zijn allerlei vormen van intimiteit. Bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je bij elkaar terecht kunt, dat je tijd hebt voor elkaar en dat je er voor de ander bent. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Kies ervoor om tijd vrij te maken voor elkaar, om even samen aan tafel te zitten en een echt gesprek te voeren en elkaar in de ogen te kijken. Natuurlijk is het lichamelijke aspect ook belangrijk en de moeite waard om in te investeren, maar zonder emotionele intimiteit is het moeilijk echt dichtbij elkaar te komen.’

Als jonge ouders heb je ineens andere rollen. Dit kan best wel lastig zijn

Terug bij je gevoel

‘Dat vind ik waardevol aan mijn werk, mensen helpen lekkerder in hun vel te zitten en hen te begeleiden in een situatie die ze moeilijk vinden, zoals bij problemen met intimiteit. Haptotherapie helpt je weer terug te komen bij je gevoel. Zo kun je herkennen welke signalen je lichaam je geeft, deze interpreteren en vanuit daar bepalen hoe je verder gaat. Dat is prettig voor jezelf én helpt je in het contact met de ander.’

Tips

Een aantal tips waar je rekening mee kunt houden om (emotionele) intimiteit met je partner te versterken:

  • Maak tijd vrij. Prik een vaste avond of plan geregeld een weekendje weg zonder je kind.
  • Wees creatief. Zoek andere manieren van intimiteit, ontdek waar je je fysiek in deze fase prettig bij voelt en deel dit met elkaar.
  • Geen druk. Hoe meer druk je legt op jezelf en je partner, hoe lastiger het wordt je te ontspannen en vrij te voelen tijdens intimiteit, of deze nu emotioneel of lichamelijk is.
  • Leer elkaar kennen. Je hebt een nieuwe rol, hoe bijzonder is het om die nieuwe kanten van je partner te leren kennen en waarderen? Praat hier met elkaar over, en laat de ouderrol ook los wanneer dit jullie emotionele intimiteit ten goede komt.

Over Renata Schoneveld

Als haptotherapeut helpt Renata mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij haar terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Haptonomie praktijk Schoneveld zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.

Datum: 15 november 2019