Gevoelige borsten? Probeer manuele lymfedrainage!
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte. Borstgezondheid is daarmee vaak een ondergeschoven kindje. Toch hoef je ongemak en pijn niet voor lief te nemen. Gezonde borsten horen namelijk geen pijn te doen!
Klachten
In je borsten bevinden zich verschillende soorten weefsels. In het borstweefsel vind je klierweefsel en vetweefsel waar afvalstoffen gemakkelijk worden opgeslagen. Deze afvalstoffen moeten uiteraard ook afgevoerd worden. Soms lukt dit niet (voldoende), waardoor klachten ontstaan. Vlakbij de borsten, in de oksels, zitten lymfeklieren die ook klachten kunnen veroorzaken. Lymfeklieren zijn bestrijders tegen bacteriën, ziektes en ontstekingen. Wanneer de klieren worden gehinderd, kunnen laaggradige ontstekingen ontstaan.
Ritmische massagetechniek
Wanneer bloeddoorstroming en afvoer van afvalstoffen moeizaam gaat, kun je last krijgen van pijn of irritaties. Manuele lymfedrainage is een techniek waarmee deze klachten kunnen worden verminderd. Dit is een zachte, ritmische massage die de doorstroming van afvalstoffen stimuleert. Ook draagt de massage bij aan het verminderen van eventuele ontstekingen, waardoor pijn en gevoeligheid verdwijnen. Het is daarbij een geheel vrouwvriendelijke behandeling doordat de conditie van het borstweefsel op een zachte manier wordt verbeterd.
Even doorheen bijten
Nelleke (32) onderging een manuele lymfedrainage. Ze vertelt dat ze voorheen zelden omkeek naar haar borsten, op het kopen van lingerie na. ‘Ik nam de overgevoeligheid voor lief. Gewoon doorheen bijten, zei ik altijd tegen mezelf. Toch begon het mij op een gegeven moment echt dwars te zitten, al helemaal toen ik begon met hardlopen. Ik sprak erover met een vriendin of zij hier ook wel eens last van had. Dat bevestigde ze, maar gaf aan dat ze recentelijk gelezen had over manuele lymfedrainage. Dat wekte snel mijn interesse, en ik besloot een afspraak te maken.’
Gezonde borsten horen geen pijn te doen!
Fijn gevoel
‘En wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Ik was eerst bang dat de massage pijn zou gaan doen, omdat ik al zolang rondloop met ongemak. Het bleek echter dat de massage heel zorgvuldig en zacht wordt uitgevoerd. Het was zelfs best ontspannend. We zijn nu een paar weken verder en ik kan gerust druk uitoefenen op mijn borsten. Ik voel helemaal geen pijn meer. Ik wil vrouwen meegeven niet te blijven zitten met pijnlijke borsten, want dat is onnodige pijn en daarmee enorm zonde.’
Professionele huidverbetering
Wil jij graag je borsten verzorgen door middel van een manuele lymfedrainage? Dan ben je bij Beauty & Skincare Spijkenisse aan het juiste adres. Naast het verbeteren van huidproblemen, bied ik ook behandelingen aan voor het verzorgen van de huid na kanker. Ben je nieuwsgierig? Kom gerust een keer langs in de salon of bel voor een afspraak.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.
-
Elke ochtend als ik uit de douche stap en me voor de spiegel afdroog, ben ik weer blij met het resultaat. Van een afstandje zie je niet direct iets aan mijn borsten. Totdat je beter kijkt. Er loopt een litteken boven mijn tepel langs en er is een litteken onder mijn borst te zien. Ook op mijn buik siert een litteken.