Verschillende typen stress oplossen met BSR
Stress. Het is hét fenomeen van deze tijd. Als je googelt op het woordje ‘stress’, komen er maar liefst 1,4 miljard resultaten naar voren. Dat wil wel zeggen dat het bij veel mensen een zeer bekend probleem is. En helaas resulteert stress in lichamelijke of emotionele uitputting, wat gepaard gaat met vele vervelende klachten.
Verschillende typen
Als we het hebben over stress, denken we veelal aan de bekende vorm waarbij werkdruk, te weinig vrije tijd en slechte slaap aan de stress vooraf gaat. Maar bij BSR (Body Stress Release) worden er drie typen (body) stress van elkaar onderscheiden. Dit is lichamelijke, mentale en chemische stress. Deze typen hebben verschillende bronnen waardoor de stress wordt veroorzaakt, maar wat overeenkomt is dat er bij alle drie sprake is van overbelasting en bijbehorende (over)spanning.
Mentale uitputting
Mentale stress kennen en herkennen velen van ons helaas maar al te goed. Van origine is deze stress een nuttig hulpmiddel. Het stelt je in staat te presteren op momenten waarop het ertoe doet. Maar door grote prestatiedruk, deadlines en overvolle agenda’s verkeren veel mensen bijna permanent in die vecht-vluchtmodus. Wanneer het hoofd en het lichaam niet voldoende hersteltijd krijgt, blijven er teveel stresshormonen in het lichaam achter. Zo kunnen uitputtingsklachten ontstaan. De spanning zet zich vast in je lichaam met verschillende klachten tot gevolg.
Acute of langdurige lichaamsspanning
Er is sprake van lichamelijke stress wanneer het lichaam onder spanning is komen te staan. Dit kan acuut voorkomen, bijvoorbeeld door een ongeluk of een valpartij. Plotseling wordt er zoveel van het lichaam gevraagd, dat er pijn ontstaat. Ook wanneer je door je rug gaat, te zwaar tilt of je verstapt is er sprake van acute lichamelijke stress. Een andere mogelijkheid is dat je lichaam te lang zwaar of veel belast is. Denk hierbij aan een verkeerde werkhouding, zware lichamelijke arbeid of een intensieve sport die veel van je lichaam heeft gevraagd.
Chemische stress
Tot slot kun je last hebben van chemische lichaamsspanning. Deze vorm van stress ontstaat wanneer het lichaam negatief reageert op bepaalde stoffen, doordat je ze nuttigt, inademt of op de huid krijgt. Dat kan gebeuren wanneer je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, cosmetische producten of zaken zoals wasmiddelen. Ook kan chemische stress ontstaan na medische behandelingen zoals chemokuren, waarbij het lichaam veel heftige stoffen heeft moeten verwerken.
Mentale stress kennen en herkennen velen van ons helaas maar al te goed
Kink in de kabel
Wanneer er sprake is van body stress, welk type dat dan ook is, komt er spanning op de spieren te staan waardoor de zenuwen onder druk komen te staan. Aangezien de zenuwen zorgen voor een goede communicatie met de hersenen, kan deze communicatie door (overmatige) spanning verstoord worden. Zie het als een kink in een kabel. Zolang die kink erin zit, zal de kabel niet goed kunnen functioneren. Door middel van Body Stress Release kan die spreekwoordelijke kink uit de kabel worden gehaald, waardoor het brein weer goed in contact kan komen met je lichaam. De practitioner test het lichaam eerst op aanwezige spierspanning. Het testen gebeurt middels reflextesten voornamelijk rond de wervelkolom.
De behandeling
Mocht er inderdaad sprake zijn van spierspanning die er niet hoort, dan geeft de practitioner met manuele technieken een impuls af op de specifieke spieren. Hiermee wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. Door de reactie die in het lichaam ontstaat, kan de spanning worden losgelaten. In sommige gevallen is er sprake van directe pijnverlichting, meer energie en beweeglijkheid. In andere situaties treedt vermoeidheid, emotionele of lichamelijke reacties op. Veelal zijn er meerdere behandelingen nodig. Dat is omdat de spanning laag voor laag moet worden losgelaten. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, verschilt van persoon tot persoon.
Benieuwd?
Heb jij last van stressklachten, of heb je een andere klacht waarvan je te horen kreeg dat je er maar mee moest leren leven? Judith van der Knaap kan met behulp van BSR veel voor je betekenen. Uit eigen ervaring weet Judith hoezeer BSR de flexibiliteit in het lichaam verbetert en je meer energie kan geven. Na deze positieve ervaringen raakte Judith geboeid en besloot zelf aan de slag te gaan met de therapie. Sinds 2016 is ze zelf BSR-practitioner in haar praktijk om zoveel mogelijk mensen te helpen beter in hun lijf te komen. Ben je benieuwd geworden? Neem gerust contact op!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.