Een goede balans vermindert hormonale ongemakken
Hormonen lijken net op ingrediënten in een gerecht: een beetje te veel of te weinig en het gerecht smaakt niet meer zoals het hoort. Maar is het recept in balans, dan is het verrukkelijk en zoet (of pittig!). Bob Marley zong erover in ‘Stir it up’, waarbij hij de persoonlijkheid van zijn vrouw met een recept vergeleek. Ruwweg heb je een balans van drie hormonen: oestrogeen, progesteron en prolactine.
Oestrogeen is als zout
Oestrogeen is net als zout: te weinig is een leven zonder smaak, maar te veel verpest de maaltijd. Dit komt helaas erg vaak voor in de vruchtbare periode. Veel klachten komen voort uit een teveel aan oestrogeen ten opzichte van de rest, oestrogeendominantie genaamd. Dit komt voornamelijk omdat veel stoffen zoals plastics en voeding een oestrogene werking hebben. Denk maar aan aardappelen, soja en groeihormonen in vlees. Ook schimmels produceren oestrogeen-achtige stoffen. En dat maakt dat een overschot snel ontstaat. De klachten kunnen zijn: hevig vloeien, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, slaapproblemen, schimmelinfecties en hoofdpijn.
Hoe meer, hoe beter
De tegenhanger van oestrogeen is progesteron. Hoe meer, hoe beter. Heel vaak is het progesterongehalte veel te laag ten opzichte van oestrogeen. Progesteron geeft rust en laat je prettig voelen. Stress, chemicaliën (zoals brandvertragers in meubilair en bestrijdingsmiddelen) en te veel suiker verlagen dit hormoon. Je merkt een progesterontekort aan angstige gevoelens, paniekerig en onrustig voelen, vocht vasthouden, slapeloosheid en gewichtstoename. Je kunt progesteron verhogen met een kruid zoals Monnikspeper (Vitex agnus castus). Ook ontspanning helpt progesteron in balans brengen.
Overschot aan prolactine
Prolactine is een hormoon waar snel een overschot van ontstaat. Dat komt omdat het ook wordt aangemaakt tijdens stress en gebrek aan plezier. Omdat prolactine ook tijdens de bevalling de lichaamsbanden meer rekbaar maakt hebben vrouwen tijdens stressperioden meer kans op blessures zoals verzwikkingen. Je merkt een prolactineoverschot aan vaak huilen, nergens zin in hebben, blessuregevoeligheid en ontstekingen.
Ruwweg heb je een balans van drie hormonen: oestrogeen, progesteron en prolactine
Huilen ventileert
Huilen is overigens een soort ‘overdrukventiel’, het helpt om bij spanningen de overtollige prolactine eruit te spoelen via traanvocht. Niet huilen is daarom zeer ongezond en kan zelfs leiden tot motivatieproblemen en blessures! Ook om prolactine in balans te brengen is het kruid Monnikspeper erg geschikt.
De Rode Pilaren
Natuurlijk zijn er ook veel stoffen zoals vitaminen en vetzuren die helpen de hormonen in balans te houden. Een tekort kan snel leiden tot problemen en dat is vaak eenvoudig aan te vullen. Loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend advies voor de mogelijkheden die bij jou passen.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? De officiële term is hyperprolactinemie en je hebt een grote kans dat je dit oploopt in je leven. Het gaat vaak gepaard met klachten als overrekking van banden, waardoor je blessuregevoelig wordt.
-
PMS, het premenstrueel syndroom, is een lastig en ongrijpbaar onderwerp. De klachten lopen uiteen van ‘moodswings’ zoals boosheid en neerslachtigheid tot vermoeidheid, hoofdpijn, vochtretentie en gewrichtspijn. Hoewel het een zeer beperkende aandoening is, zie je het niet aangetoond met regulier bloedonderzoek.
-
Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je hele lichaam ontregelen. Je merkt dat je vaker stemmingswisselingen krijgt, prikkelbaarder wordt en een rusteloos gevoel hebt. Je raakt snel uitgeput, maar bent te opgefokt om tot rust te komen.
-
Ieder jaar is het hetzelfde: zodra de dagen korter worden en jij opstaat en naar bed gaat met druilerig, donker weer, begin je je somber te voelen. Je hebt nergens zin in, kunt nauwelijks uit je bed komen en voelt je terneergeslagen. Terwijl de bomen zich hullen in de prachtigste tinten rood en oranje, weet jij zeker dat jouw leven in de lente en de zomer veel meer kleur heeft.
-
Dat hormonen veel invloed kunnen hebben op ons doen en laten, weten wij als vrouwen maar al te goed. Bekende voorbeelden daarvan zijn de stemmingswisselingen en (vr)eetbuien waar menigeen last van heeft voor of tijdens de menstruatie en de opvliegers in de overgang.
-
‘s Ochtends is het altijd hetzelfde liedje: je wil jezelf het liefst nog stééds een keer omdraaien om er rond de middag eens een keer uit te komen. Je sportkleding ligt al máánden verfrommeld in een hoekje van je kamer.
-
Een gebrek aan energie, een verminderd libido, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen en soms zelfs onvruchtbaarheid. Hoewel je je er waarschijnlijk niet van bewust van bent, komen je onaangename klachten waarschijnlijk voort uit problemen met je hormonen.
-
Veel vrouwen zijn altijd bezig met afvallen, diëten en gezonde voeding. Is er een nieuwe gezondheidsgoeroe? Dan volgen we die met zijn allen massaal, om er vervolgens achter te komen dat de kilo’s er maar niet af willen.