Het leven na borstkanker
De kans op overleving na de behandeling is zeer groot, zeker in deze moderne tijd van screening en vroege diagnostiek. Er is een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om borstkanker te behandelen. Directe reconstructies en borstsparende ingrepen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse borstkankerzorg. Na allerlei ingrepen en aanvullende behandelingen komt er vaak een moment dat het allemaal even klaar is en dat een patiënte wat rust wil.
Reconstructieve borstzorg
Kliniek Alphen geeft adviezen ten aanzien van voeding, beweging en levensstijl. De medewerkers helpen hun cliëntes weer een plek te vinden voor zichzelf. Vanzelfsprekend hebben ze het ook over de toekomst, want er zijn vaak toch nog wel wat wensen overgebleven na de eerste behandelingen. Juist waar het die finishing touches betreft, is Kliniek Alphen gespecialiseerd. De drie plastisch chirurgen, waarvan twee vrouwelijke, hebben een flinke staat van dienst als het gaat om reconstructieve borstzorg.
‘Vaak kunnen wij veel betekenen’
John van der Werff, plastisch chirurg en directeur van Kliniek Alphen: ‘Vaak kunnen wij veel betekenen voor vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. Om een voorbeeld te noemen: na een borstsparende ingreep en bestraling resteert nogal eens een strak en soms pijnlijk litteken. Door dit litteken en oedeem kan het lastig zijn om de arm goed te bewegen. Ook zijn er soms rode verkleuringen in de huid na bestraling.’
Littekenbehandeling
‘Onze huidtherapeute kan zowel oedeemtherapie toepassen als met een laserbehandeling de huidverkleuringen behandelen. Wij hebben hiervoor het meest geavanceerde laserplatform dat er is. Ook het strakke gevoel van het litteken valt te verhelpen. De plastisch chirurg kan met lipofilling, het inspuiten van de huid van het litteken met vetweefsel van de patiënte zelf, dit vaak veel soepeler en zachter maken.’
Goede en regelmatige controle van je borsten is van levensbelang
Andere behandelingen
Dat vrouwen hier baat bij hebben, is duidelijk, en er zijn ook andere behandelingen mogelijk. Zo is Kliniek Alphen de eerste kliniek in Nederland die ThermiVa aanbiedt. Dit is een uit de Verenigde Staten overgekomen techniek van Radio Frequente energie (RF-technologie), voor allerhande vrouwelijke ongemakken. Zoals gezegd is er een ook zeer ervaren huidtherapeute werkzaam die een heel scala aan behandelingen doet, variërend van het permanent en pijnloos verwijderen van overbeharing tot aan cosmetische peelings en dermabrasie. Ook de plastisch chirurgen zijn van vele markten thuis. Denk hierbij aan de correctie van littekens en de eerder genoemde lipofilling, die ook nog wat volume kan geven aan eventuele contourdefecten.
Ken je borsten
De cijfers liegen er niet om: één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Gelukkig zijn de overlevingskansen heel goed, maar toch overlijden er jaarlijks nog enkele duizenden mensen aan de gevolgen van borstkanker. Goede en regelmatige controle van je borsten is dan ook van levensbelang.
Hoe groot is de kans op borstkanker?
Wanneer er sprake is van erfelijke borstkanker in jouw familie, heb je mogelijk een grotere kans om het eveneens te krijgen. Je kunt je aanmelden voor een erfelijkheidsonderzoek om daar meer zekerheid over te verkrijgen. Wanneer het niet in je familie voorkomt, is de kans op het krijgen van borstkanker aanmerkelijk kleiner.
Van levensbelang
Heb je twijfels, merk je een verandering op in je borsten of denk je dat er iets niet goed is? Wacht dan niet langer en neem contact op met je huisarts. Een tijdige ontdekking van borstkanker is van levensbelang.c
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.