Overleven in de sandwichgeneratie
Ik dacht altijd dat ik wat meer tijd voor mezelf zou krijgen, zodra de kinderen op de middelbare school zouden zitten, maar niets is minder waar. Sinds mijn ouders zijn gaan kwakkelen, is mijn hulp daar steeds vaker gewenst. Ik kom er toch zeker vier keer per week om te helpen. En dan heb ik het nog niet eens over de boodschappen en de was die ik voor hen doe. Dan heb ik natuurlijk ook nog mijn baan én thuis vragen mijn gezin en het huishouden uiteraard ook de nodige aandacht. Ik ben zo onderhand bekaf en weet niet hoelang ik dit allemaal nog kan volhouden … ‘
Energievreters
Marianne Kremer: ‘Dit is een bekend verschijnsel waar deze zogenoemde ‘sandwichgeneratie’ tegenaan loopt. Je bent continu aan het zorgen voor anderen en probeert het iedereen naar de zin te maken. Daarbij verlies je jezelf echter uit het oog en dat begint je op een gegeven moment op te breken. Als je niet oppast, kan het zelfs tot een (beginnende) burn-out leiden. Soms heb je in zo’n geval iemand nodig, die je helpt om de balans terug te vinden. Die ‘iemand’ kan ik voor je zijn. We gaan eerst kijken wat voor jou de grootste energievreters zijn en of er mogelijkheden zijn om die bezigheden op een andere manier in te vullen. Soms kunnen kleine veranderingen al veel verschil maken. Daarnaast gaan we ook in gesprek over wat jou energie geeft en wat ervoor zorgt dat jij die ontspanning niet kunt nemen.’
Bewustwording
‘Vaak is dat stukje bewustwording al heel verhelderend. Plan momenten in om jezelf weer even op te laden. Samen met je partner een lekkere wandeling maken of een avondje uitgaan. Met je kinderen pannenkoeken bakken of een gezellig gourmetten. Een uurtje zwemmen of een middag naar de sauna. Of een huishoudelijke hulp inhuren die ervoor zorgt dat je huis schoon en opgeruimd blijft. Voor elk budget zijn er wel manieren te bedenken om energievreters aan te pakken en ontspanmomenten in te plannen. Je moet het meestal wel een aantal keer doen voordat het in je systeem zit. Daarom maken we een paar afspraken, zodat we de voortgang kunnen bespreken en kunnen benoemen wat er allemaal al goed is gegaan.’
Samen met jou ontdekken hoe jij in balans blijft en het beste uit jezelf kunt halen
Maak het verschil
‘Samen met jou ontdekken hoe jij in balans blijft en het beste uit jezelf kunt halen: daar heb ik mijn vak van gemaakt. Ik begeleid mensen bij stress en burn-out en geef adviezen als loopbaan- en imagocoach. Dat betekent mensen coachen, stimuleren en helpen keuzes te maken. Zowel individuele personen als bedrijven kunnen bij mij terecht. Als individu krijg je inzicht in je mogelijkheden en prioriteiten en je zet stappen in de richting van de gewenste verandering. Bedrijven krijgen advies over de loopbaanontwikkeling of de uitstraling van de medewerkers.’
-
Je timmert al jarenlang aan de weg als ondernemer. Maar plotseling wordt er roet in het eten gegooid. Je staat voor een moeilijke keuze. Leg je je neer bij de situatie, breek je je spaarpot aan en wacht je tot alles vanzelf weer beter wordt?
-
Vorige week kwam ik Hanneke tegen. Wat zag ze er fantastisch uit! Ze straalde helemaal.
-
Wanneer je door de stad loopt en om je heen kijkt, zie je meteen dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft op zijn eigen manier een bepaalde uitstraling. De één loopt in een nette jas met simpele zwarte jeans, terwijl een ander straalt van kleur. Maar denk jij weleens bewust na over je uitstraling?
-
We hebben allemaal wel eens moment waarop een blik in de toekomst erg welkom zou zijn. Periodes waarin alles lijkt tegen te zitten of waarin beslissingen genomen moeten worden.
-
Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig.
-
Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen.
-
Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent.
-
Het bedrijf waar Martijn al jaren met veel plezier op de administratie werkte, was vorig jaar door de coronacrisis in grote problemen geraakt en uiteindelijk had het de deuren moeten sluiten. Sindsdien was Martijn op zoek naar een andere baan. En dat bleek niet mee te vallen.
-
Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing.
-
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand.