
7 oorzaken waardoor afvallen maar niet lukt…
Gewoon minder eten en meer bewegen, dan val je vanzelf af.’ ‘Ja ja, ieder pondje gaat door het mondje!’ Herken je ze? Je boft maar als je tot de geluksvogels hoort die zich ‘keurig’ gedragen of de net ‘aangevreten’ kilo’s weer in no-time aflijnen en afjoggen. Maar als je tot de pechvogels behoort voor wie dat niet werkt, wat dan? Dan is dit artikel voor jou bedoeld.
Uitzonderingen
Geloof het of niet: je bent niet de enige die met ‘gewoon gezond eten’, op kcal letten en 2 of 3 keer in de week sporten níét afvalt. Als je tot die ‘uitzonderingen’ behoort, ben je waarschijnlijk wanhopig op zoek naar de reden waarom het niet lukt. Je snoept niet (nee, ook niet stiekem), hebt ‘koolhydraatarm’ al geprobeerd, kent Sonja, dokter Frank en Atkins. Niks van dat alles mocht baten. Of je hield het gewoon niet vol!
Huisarts
Je hebt het zelfs al aan je huisarts gevraagd. Of er misschien iets aan de hand is, waardoor je simpelweg niet kúnt afvallen. En toen kreeg je een verwijzing naar de diëtiste die je vertelde dat je 5 of 6 boterhammen op een dag moet gaan eten. Van de gedachte alleen al kom jij aan!
Oorzaken
Hoe kan het dan dat het jóú niet lukt om af te vallen? Misschien wel 1 van de volgende 7 oorzaken:
1. Jouw beeld van wat ‘gezond eten’ is niet het voedingspatroon waarmee jij afvalt.
Wat je tot nu toe deed, werkt immers niet. Het kan dus interessant zijn om eens van gedachten te wisselen rond waar het misschien toch anders kan.
2. Jouw lichaam schakelt moeilijk om naar vetverbranding.
Je wordt trillerig, kunt je niet meer concentreren en hebt nog maar één gedachte: ‘Sorry, maar ik moet nú iets eten.’ Best vreemd toch, als je bedenkt dat je rond je middel toch echt wel voldoende reserves hebt liggen. Waarom spreekt jouw lijf die niet aan?
3. Je immuunsysteem is keihard aan het werk en vraagt om ‘meer, meer, meer’.
Dat zijn meestal koolhydraten. Een overlevingstactiek die ons eeuwenlang heeft gered, maar die in onze huidige maatschappij tegen je werkt. Nog nooit waren de koolhydraten zó gemakkelijk beschikbaar. Ga op zoek naar waar je immuunsysteem mee bezig is. Vaak schuilt het probleem in de darmen.
Als je tot de pechvogels behoort die niet snel kunnen afvallen
4. Je hebt chronisch stress.
Dat betekent dat je permanent alert bent en veel stresshormonen aanmaakt. Stress hoort tijdelijk te zijn en niet permanent. Stress maakt dan ook dat je hele hormonale balans wordt verstoord. Vet verbranden is dan niet prioriteit nummer 1 van jouw lichaam.
5. Je bent insulineresistent.
Je lichaam maakt nog wel insuline aan om de glucose uit je voeding te verwerken, maar je spiercellen zijn al zó veel en vaak overladen met glucose dat ze simpelweg denken: ‘Ga aan mijn deur maar voorbij’. De receptoren op de cellen worden dus ongevoeliger en de enige plek waar je nog glucose kwijt kunt is… in vetcellen.
6. Je lever breekt hormonen niet goed af.
Dit zien we veel bij mensen die last hebben van allerhande hormonale klachten (PMS, cysten, endometriose, overgangsklachten). Denk ook aan hormonen die we ongewild meekrijgen met onze voeding en water uit PET-flesjes.
7. Je schildklier vertraagt.
Dit is niet altijd goed zichtbaar in de bloedwaarden die de huisarts meet.
Jouw zoektocht
Hulp nodig bij jóúw zoektocht naar een gezonder gewicht? Marian van der Meer begeleidt je hier graag bij. Zij is aangesloten bij de MBOG, de beroepsvereniging voor orthomoleculair therapeuten. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding van de consulten onder ‘alternatieve geneeskunde’.
-
Best lastig; je wilt gezond blijven, maar dat doe je niet door te veel of juist te weinig calorieën binnen te krijgen. Zo lang je iets te weinig calorieën dagelijks binnenkrijgt zul je langzaam, stukje bij beetje blijven afvallen. Krijg je sluipenderwijs iets te veel calorieën dagelijks binnen, tja, dan wacht het omgekeerde effect: je komt aan, elke dag weer een beetje.
-
Gezonder gaan leven kan al best lastig zijn. Maar het maakt het er al helemaal niet makkelijker op wanneer je niet optimaal gesteund wordt. Ook de mensen om je heen hebben namelijk invloed op jouw journey naar een gezondere leefstijl.
-
We weten allemaal dat die paar extra kilootjes niet goed voor ons zijn. Je staat natuurlijk liever niet puffend en hijgend bovenaan de trap.
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
20.000 sit-ups of 20.000 squats in 30 minuten? Je gelooft het misschien niet, maar toch kan het!
-
Grote kans dat je geen zin hebt om iedere avond uitgebreid in de keuken te staan. Met een vermoeiende werkdag achter de rug en een chaotische avond in het zicht, is de keuken dé plek die je op dat moment wil ontwijken.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Een gezonde leefstijl: we zouden het allemaal wel willen. Helaas is dat niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Een bakje chips op de bank, een wijntje op het terras… De verleiding is vaak toch best groot.