
Naar een gezonde relatie met eten
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes. Voordat ze het weten, zitten die extra kilo’s er zo weer aan…
Karin van der Waard was zelf ooit succesvol en blijvend afgevallen en kreeg in haar coachpraktijk vragen van haar cliënten naar het geheim van haar succes. Toen heeft ze haar eigen methode ontwikkeld, waarmee ze nu anderen helpt. Karin: ‘Eerder dachten geïnteresseerden dat ik een bepaald dieet ging adviseren, maar een dieet is niet voor iedereen de beste oplossing! Mijn cliënten hebben ruime ervaring met diëten, maar vielen terug in hun oude patroon, waarbij de drang naar eten steeds groter werd. Ze willen op een andere manier afvallen. Ze zoeken een manier die blijvend resultaat geeft en waarbij ze weer grip op hun eetgedrag terugpakken.’
Bewustzijn
‘Wat ik in mijn praktijk doe, is de onderliggende oorzaak van die verstoorde relatie met eten aanpakken. Wat is de reden dat je te veel of verkeerd eet? Ik probeer het bewustzijn rond het eetgedrag te vergroten, zodat de cliënt daar verandering in gaat aanbrengen. Daarvoor bied ik kortdurende en langdurende individuele programma’s, afhankelijk van de wens en de mate van overgewicht, waarbij ik begeleid en coach. Onderdeel van elk programma zijn opdrachten voor thuis, die we daarna tijdens het consult bespreken.’
Eat Good – Feel Good
Blijvend effect
‘Het nuttige van deze methode is dat die inzicht geeft in zowel de relatie met eten als de relatie met jezelf. Wanneer je stilstaat bij je eigen gedrag, ontwikkel je ook het inzicht dat het anders kan, en daar help ik bij! Je gaat toewerken naar structurele veranderingen. Dat is het mooie ervan. Omdat je je eetgedrag verandert, val je niet meer terug in je oude patroon. Het nieuwe eetgedrag zorgt ervoor dat je je beter voelt en afvalt. En de verandering is blijvend, want wat je jezelf nieuw aanleert, leer je niet meer af.‘
Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de website, of neem contact op!
Over Karin
Karin van der Waard heeft al meer dan 25 jaar ervaring als coach en heeft een grote kennis rond gedragsverandering. Die kennis, gecombineerd met haar eigen ervaringen rond afvallen, zet ze nu in om cliënten te helpen om hun eetgedrag te veranderen en kilo’s kwijt te raken. Kernpunten van haar begeleiding zijn ‘individueel’, ‘maatwerk’ en ‘blijvend resultaat’.
Doordat Karin is aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), worden haar consulten door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.
-
Heel veel mensen willen graag afvallen maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Vaak vinden ze het lastig om een goede balans te vinden tussen gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Ken jij ook dit probleem?