
Hoe val ik gezond af?
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes. Hoe waak je ervoor dat je een gezonde methode van afvallen gebruikt? Lees hier hoe je op een gezonde manier afslankt!
Redenen om gezond af te vallen
Als je wil gaan afvallen, investeer je daar het liefst zo goed mogelijk in. Je gaat het liefst voor een lange termijn gericht resultaat. Je leefstijl gaat mogelijk op de schop, en je probeert de nieuw aangeleerde gewoonten erin te houden. En dit doe je in het kader van ‘liefde voor je lijf’. Dit zijn uitkomsten die het beste te behalen zijn met een gezonde manier van afvallen. Geen crashdiëten, eenzijdige voeding of eindeloos lange cardiotrainingen. Wat zijn gezonde manieren?
Klaar voor de start…
Je begint met een doelstelling. Hoeveel weeg je nu? En wat is je streefgewicht? Controleer wat een gezond gewicht is door je BMI te berekenen. Bepaal vervolgens wanneer je gaat beginnen: ga je direct aan de slag? Of heb je wat tijd nodig om voorbereidingen te treffen?
Kleine aanpassingen, grote verschillen
Rome is niet in een dag gebouwd! Het is verstandig eerst kleine aanpassingen aan jouw eetpatroon te maken. Neem daarnaast je tijd met het afvallen. Snel afvallen is niet per se het beste voor jouw lijf. De snelheid waarmee kilo’s er af vliegen staat vaak gelijk aan de tijd waarin het weer terug kan komen (het jojo-effect). Je leert zo ook langzamerhand te wennen aan nieuwe (eet)patronen.
Weer in je favoriete jeans passen zonder een extreem dieet te volgen?
Weet wat je (m)eet
Stippel vooruit wat je van plan bent te gaan eten. Zo houd je je makkelijker aan de gerechten en vergrijp je je niet aan ander voedsel. Om te onderzoeken waar valkuilen en leerpunten liggen, kun je ervoor kiezen bij te houden wat je eet. Tegenwoordig zijn er verschillende apps beschikbaar waarin je je voeding kunt bijhouden. Mocht je niet van de data-verzameling zijn: laat het lekker links liggen en ga op jouw manier bezig met het afval-avontuur.
Neem een buddy onder de arm
Want twee zijn beter dan een. Vind iemand die in hetzelfde schuitje zit, zodat je tips en resultaten met elkaar kunt delen. Ook kunnen jullie elkaar stimuleren wanneer het moeilijk wordt. Soms is het ook gewoon fijn om te weten dat je er niet alleen in staat.
Vraag om hulp
Vind je het lastig om te weten waar je moet beginnen? Of loop je steeds tegen hetzelfde probleem aan? Neem gerust contact op voor een gesprek. A love 4 health helpt je graag op weg!
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.
-
Heel veel mensen willen graag afvallen maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Vaak vinden ze het lastig om een goede balans te vinden tussen gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Ken jij ook dit probleem?